Κορονοϊός – Καθηγητής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας: Το ποσοστό ανοσίας είναι λιγότερο από 1%

Στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με την πανδημία του κορονοϊού και το ποσοστό ανοσίας που ενδεχομένως να έχει αποκτήσει ο ελληνικός πληθυσμός αναφέρθηκε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας και ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), μιλώντας στο ΣΚΑΪ το βράδυ της Κυριακής (26/04).

Περιγράφοντας την επόμενη μέρα μετά την άρση των περιορισμών ο ίδιος εξήγησε πως: «Μέχρι τώρα στόχος ήταν να διακοπεί η κυκλοφορία του ιού. Από εδώ και πέρα στόχος είναι η ελεγχόμενη πορεία του ιού σε επίπεδα χαμηλά προς μέτρια και αν δούμε να ανεβαίνουν περισσότερο θα πρέπει να παρθούν ξανά μέτρα».

«Ελπίζουμε όμως ότι θα υπάρχει ελεγχόμενη κυκλοφορία του ιού με αποτέλεσμα να αποκτούν ανοσία οι άνθρωποι και λίγο λίγο να χτίζουμε έτσι την ανοσία του Ελληνικού πληθυσμού», πρόσθεσε ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι το καλοκαίρι είναι ιδανικό γι αυτό διότι η υψηλή θερμοκρασία συμβάλλει στην πιο μετριασμένη κυκλοφορία του ιού.

Η ανοσία στον ελληνικό πληθυσμό, όπως είπε ο ομότιμος καθηγητής της ΕΣΔΥ, εκτιμάται ότι είναι λιγότερο από 1%, αν και δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια.

«Το κρίσιμο σε αυτό το πρώτο κύμα είναι να μολυνθούν άνθρωποι που κατά τεκμήριο θα νοσήσουν ήπια όπως τα παιδιά και οι νέοι και ταυτόχρονα παίρνοντας αυστηρά μέτρα να μην προχωρήσει η μετάδοση σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Εκεί θα κριθούμε», επισημαίνει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Επιπλέον σημείωσε ότι «βασική αρχή είναι οι αποστάσεις καθώς και η τήρηση μέτρων υγιεινής».

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here