Κορονοϊός – Γιατρός στο «Σωτηρία: «Χτυπά» όλα τα όργανα – Το ύπουλο σύμπτωμα στα παιδιά


Για τον αγώνα που δίνουν γιατροί και νοσηλευτές με τον κορονοϊό μίλησε στην ΕΡΤ η πνευμονολόγος Πέπη Μιχαλοπούλου, διευθύντρια της 4ης Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Η κυρία Μιχαλοπούλου, ανέφερε ότι ο αριθμός των ασθενών στο «Σωτηρία» ολοένα μειώνεται. «Έχουμε 50 ανθρώπους με κορονοϊό και 14 διασωληνωμένους. Πάμε εξαιρετικά καλά και ετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, όταν θα νοσηλεύουμε όχι μόνο Covid-19, αλλά και τα δικά μας περιστατικά, ΧΑΠ και άλλα» προσέθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια, από τις 4 Μαΐου, το νοσοκομείο θα αρχίσει να δέχεται και άλλα περιστατικά. Επιπλέον, τόνισε ότι «από σήμερα θα έχουμε και το rapid test, το οποίο θα βοηθήσει στη διαλογή των ασθενών, ώστε να μην έχουμε Covid-19 μαζί με άλλα περιστατικά. Θα βγαίνει σε 45 λεπτά το αποτέλεσμα».

«Ο καλός καιρός ευνοεί. Πιστεύουμε ότι με τη ζέστη, τον ήλιο και την υγρασία χάνει από τη λοιμογόνο δύναμή του ο κορονοϊός. Ελπίζουμε να μιμηθεί άλλες λοιμώξεις, όπως η γρίπη», υπογράμμισε η κυρία Μιχαλοπούλου.

Η πνευμονολόγος μίλησε για όσα έχουν ήδη διαπιστώσει στο νοσοκομείο αναφορικά με τα συμπτώματα του ιού.«Ο πυρετός μπορεί να ποικίλλει. Μπορεί να έχουμε 40 πυρετό ακατέβατο επί ημέρες, ή δέκατα επί μακρόν. Η νόσος επίσης μπορεί να είναι διφασική. Δηλαδή να παρουσιάσουν ύφεση τα συμπτώματα, ο ασθενής να είναι καλύτερα για 3-4 μέρες και μετά να ξανακάνει πυρετό και συμπτώματα. Συνήθως στη δεύτερη φάση είναι πιο σοβαρά τα συμπτώματα» υπογράμμισε.

Δεν είναι όμως μόνο τα γνωστά συμπτώματα του κορ0ονοϊού που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς. Η κυρία Μιχαλοπούλου εξήγησε στην ΕΡΤ: «Ο ιός πιάνει τα πάντα. Είναι ένας τρομερός ιός. Ακόμη και ένας πονοκέφαλος μπορεί να είναι Covid-19, γιατί πιάνει το κεντρικό νευρικό. Είχαμε ασθενή με λήθαργο, που είχε καλό οξυγόνο στο αίμα, καλούς ηλεκτρολύτες και του κάναμε αξονική. Δεν είχε τίποτα και αποδείχθηκε ότι όλο αυτό ήταν Covid. Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμούμε την καταρροή, τη μυαλγία και γενικά τα συμπτώματα που φαίνονται σαν απλή ιογενή συνδρομή και μπορεί να είναι κορονοϊός. Επιπλέον, σημαντικό είναι ότι μπορεί να προκληθούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό. Διάρροιες, γαστραλγία, εμετούς, ναυτία, χωρίς συμμετοχή από τον πνεύμονα».

Παράλληλα, τόνισε ότι «είναι σαφές ότι πιάνει όλα τα όργανα. Μια θωρακαλγία μπορεί να σημαίνει ακόμα και πνευμονική εμβολή, γι’ αυτό πρέπει να απευθυνόμαστε στο γιατρό. Ο κορονοϊός είναι ένας εξαιρετικά θρομβογόνος ιός. Έχει αποδειχτεί από νεκροψίες ότι έχουν βρεθεί μικροέμβολα σε όλα τα όργανα. Ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια κάνει, που κλινικά δεν μπορείς να τη δεις στο σπίτι, αλλά φαίνεται στο νοσοκομείο».

Τέλος, η κυρία Μιχαλοπούλου σημείωσε επίσης ότι «ένας θωρακικός πόνος μπορεί να σημαίνει και μυοκαρδίτιδα», ενώ διευκρίνισε ότι ο ιός προσβάλλει ακόμα και το δέρμα. «Περιγράφονται στα πόδια, στα άκρα δάχτυλα, μία κυάνωση, με ένα καύσο. Μπορεί να είναι φλεγμονή, ή μια υπερβολική ανοσολογική αντίδραση στον κορονοϊό ή και μικροέμβολα. Αυτό παρατηρήθηκε σε μαθητές και εφήβους, αλλά το βλέπουμε και στη γρίπη και σε πάσχοντες βαριά. Εξαφανίζεται με τον καιρό».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ