Κορoνοϊός – Μπιλ Γκέιτς: Αν είχαμε επενδύσει στην έρευνα, το εμβόλιο θα ήταν έτοιμο σε ένα χρόνο

Κορονοϊός: Συνέντευξη παραχώρησε ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, στον δημοσιογράφο Έζρα Κλάιν του ιστοτόπου vox.com, ο οποίος αναφέρθηκε στον κορονοϊό.

Ο ιδρυτής της Microsoft και δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, καταθέτει αναλυτικά τις απόψεις του για την πανδημία. Και ίσως είναι από τους πλέον αρμόδιους για να κάνει κάτι τέτοιο, εφόσον επί χρόνια προειδοποιούσε ότι η ανθρωπότητα θα βρεθεί ανέτοιμη απέναντι σε μια μεταδοτική νόσο, όπως η Covid-19, αλλά και επειδή επενδύει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια μέσω του φιλανθρωπικού οργανισμού Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, ειδικά για την πανδημία.

Σε ερώτηση του Κλάιν σχετικά με το πολυπόθητο εμβόλιο για τον κορονοϊό, ο Γκέιτς λέει ότι «εάν τα προηγούμενα 5-10 χρόνια γίνονταν σοβαρές επενδύσεις στην παραγωγή αντιϊκών φαρμάκων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην τρέχουσα πανδημία το εμβόλιο θα είχε ετοιμαστεί μέσα σε έναν χρόνο. Αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα, όπως το ποιος θα πάρει τις αποφάσεις για να γίνουν αυτές οι επενδύσεις; Από που θα εξασφαλιστούν αυτά τα χρήματα; Πώς οι υγειονομικοί θεσμοί θα εξισορροπήσουν την ταχεία κυκλοφορία του εμβολίου σε σχέση με το να είναι ασφαλές, βάσει εκτεταμένων δοκιμών; Υπάρχει το πολιτικό ένστικτο των ανθρώπων που θέλουν να φαίνονται καλοί -ή όχι κακοί, εν πάση περιπτώσει. Και μια κρίση όπως η τρέχουσα σε εμποδίζει να συνδυάσεις στο μυαλό σου όλα τα επιμέρους κομμάτια. Καλό είναι μην έχεις τον κορωνοϊό πάνω από το κεφάλι σου όταν καλείσαι να πάρεις αποφάσεις ως επιστήμων για το εάν μια ουσία είναι ασφαλής και θα προστατεύσει τον κόσμο ή θα βλάψει την υγεία του».

Ο Έζρα Κλάιν επισημαίνει στον Γκέιτς πως γίνεται ευρύτατα λόγος ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα είναι έτοιμο εντός των επόμενων 18 μηνών το πολύ, παρά το ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη εμβόλιο για το AIDS, παρά τις δεκαετίες της έρευνας. Σε αυτό το σημείο ο Μπιλ Γκέιτς παρατηρεί ότι «κι όμως, είναι πάρα πολύ πιθανό να έχουν εμβολιαστεί τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Ο κορονοϊός δεν είναι AIDS, είναι πιο εύκολο. Κι αυτό διότι η πρωτεΐνη του δεν μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα όσο εκείνη του HIV. Εξάλλου, για τον SARS βρέθηκε εμβόλιο. Όπως και για τον Ebola».

Συνεπώς, ο Γκέιτς είναι αισιόδοξος αλλά υπό όρους: «Δεν πιστεύω ότι ο κορονοϊός θα αποδειχθεί ανώτερος των δυνατοτήτων της ανθρώπινης επιστήμης -αλλά δεν μπορώ να το εγγυηθώ κιόλας. Πάντως, ήδη βλέπουμε αποτελέσματα πειραμάτων σε ζώα. Και ως το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το πού πάμε, διότι υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα από δέκα υποψήφια φάρμακα».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ