Κορονοϊός: Ποια κανονικότητα; Δείτε τι προβλέπει Έλληνας καθηγητής για το Φθινόπωρο


Στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με την πανδημία του κορονοϊού και στο πότε θα ομαλοποιηθεί η καθημερινότητα μας, αναφέρθηκε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας και ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

«Η επιτροπή αποφάσισε ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις τήρησης κανόνων ατομικής υγιεινής και του κανόνα της απόστασης είναι δυνατόν να ανοίξει το σχολείο» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα γίνει σταδιακά και θα αποφασίζεται κάθε βήμα σταδιακά. «Κάθε βήμα θα εκτιμάται και θα αποφασίζεται κάθε καινούργιο», είπε χαρακτηριστικά.

«Το τέλος του δρόμου δεν είναι δεδομένο, εκεί πορευόμαστε αλλά θα είναι υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων και από τη δυνατότητα εφαρμογής των κανόνων ασφαλείας», πρόσθεσε ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Όσον αφορά τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ο κ. Παναγιωτόπουλος, είπε πως δεν έχει γίνει ειδική συζήτηση και το επόμενο διάστημα θα συζητηθούν οι προϋποθέσεις. «Οι κανόνες αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία των παιδιών», ανέφερε.

Σε ότι αφορά τις εκκλησίες, ο καθηγητής είπε ότι η επιτροπή κατέληξε σε ένα κείμενο που δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά η επιτροπή δεν έχει γνωματεύσει ούτε μπορεί να αποφασίσει για το άνοιγμα των εκκλησιών, καθώς αυτή είναι μια πολιτική απόφαση. «Μπορεί κανείς να φανταστεί πολλά σενάρια της άρσης των μέτρων, η επιτροπή έχει πει τη γνώμη της αλλά ποια είναι η διαδοχή των μέτρων δεν μπορούν να γνωρίζουν οι επιστήμονες. Είμαστε στη φάση που μπορούμε με ασφάλεια να αίρουμε μέτρα. Ποιος χώρος θα ανοίξει πρώτος ή δεύτερος θα γίνει με συνεκτίμηση των παραγόντων που είναι και οικονομικοί και κοινωνικοί», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Τέλος, για την άρση των μέτρων ο καθηγητής είπε: «Το πιο ανησυχητικό που έχω δει είναι από τον Σεπτέμβριο πάμε στα κανονικά. Είναι πλάνη, δεν είναι σωστό, δεν είναι ακριβές και δεν πρέπει να προετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο. Τα μέτρα που εφαρμόσαμε δεν είναι βιώσιμα για πολύ καιρό. Τώρα μπαίνουμε σε φάση να δούμε την εφαρμογή τους».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ