Πάρτι μασκέ…


Το τελευταίο δίμηνο εκτός των υπολοίπων δεινών που περνάμε , βιώσαμε και βιώνουμε κι ένα πάρτι μασκέ ή πάρτι της μάσκας αλλιώς.

γράφει ο Φώτης Αυγουστάτος (Μαιευτήρας – Γυναικολόγος)

Ξεκινώντας προ διμήνου λοιπόν η εμφάνιση κρουσμάτων covid και στη χώρα μας , ο ΕΟΔΥ απέστειλε οδηγία σε όλους τους ιδιώτες ιατρούς και κυρίως παθολόγους, πνευμονολόγους, γενικους γιατρους,ΩΡΛ και παιδιάτρους οι οποίοι θα έρχονταν σε επαφή με ύποπτα κρούσματα, δηλαδή ασθενείς με συμπτώματα γριπης , να χρησιμοποιούν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ μάσκα και όλο τον πλήρη προστατευτικό εξοπλισμο( ολόσωμη ποδιά, γάντια, γυαλιά ). Μάλιστα κατά την οδηγία θα έπρεπε να χορηγούν και μάσκα στον υπό εξέταση ασθενή αν δεν είχε ο ίδιος.
ΚΑΝΕΝΑΣ αρμόδιος φορέας της πολιτείας όμως δεν φρόντισε όχι μονο να εφοδιάσει αλλά ούτε καν να εξασφαλίσει (επι πληρωμή εννοείται) τον υπό εξαφάνιση ,σε φαρμακεία και προμηθευτές, εξοπλισμό στους ιδιώτες γιατρούς.
Αποτέλεσμα;
Πολλά ιατρεία έκλεισαν από το φόβο των γιατρών ,όντας ακάλυπτοι, να κολλήσουν οι ίδιοι. Άλλοι γιατροί απέφευγαν να δουν ύποπτα περιστατικά και έδιναν μονο τηλεφωνικά οδηγίες.
Κάποιοι άλλοι πήραν τα ρίσκα τους ( χωρίς χειροκρότημα).
Από τα εκατομμύρια μασκών Κίνας που παρέλαβε ως δωρεά η πολιτεία δεν περίσσεψε κάτι για τους ιδιώτες γιατρούς; Ή θα έπρεπε να ψάξουν την τύχη τους στη μαύρη αγορά;
Μόλις προ δυο εβδομάδων ο ΠΙΣ( Πανελλήνιος Ιατρικος συλλογος με δική του δαπάνη)βρήκε και απέστειλε μάσκες στους κατά τόπους ΙΣ για δωρεάν διανομή στους ιδιωτες γιατρούς.
Περίπου 5!!! μάσκες ανα γιατρό.
Δηλαδή με σωστή χρήση μάσκας επιεικως κάλυψη δυο ημερών.
Για τα κέντρα υγείας και τα περιφερικά νοσοκομεία υπάρχουν άλλοι αρμόδιοι και γνώστες του θεματος να ενημερώσουν.
Την ίδια ώρα πάνε κι έρχονται καταγγελίες για υπερτιμολογημενες μάσκες και προμήθειες χιλιάδων υπερκοστολογημένων μασκων με απευθείας ανάθεση από δημόσιους φορείς.
Αυτό δε το διάστημα έλλειψης υλικών ,οι μόνοι που τα έβρισκαν εύκολα ήταν οι χορηγοί.
Στο δε καυτό ερώτημα αν οι πολίτες πρέπει ή όχι να φορούν μάσκα μετά από αμφιταλαντεύσεις για καιρό , η μάλλον τελική οδηγία από τον εκπρόσωπο του υπουργείου υγείας ήταν ότι καλό είναι η χρήση σε κλειστούς χώρους αλλά σε ανοικτούς δεν χρειάζεται.
Όμως στις δημόσιες εμφανίσεις τους , τόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου όσο και ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας , αν και ευρισκόμενοι σε ανοικτούς χωρους( πχ Κρανίδι, Λάρισα , Μαλακάσα και αλλού) φορούν μάσκα.
Μα θα πει κάποιος είναι σε χώρους με γνωστά κρούσματα.
Την προηγούμενη μέρα όμως που τα κρούσματα ήταν άγνωστα στους ίδιους χώρους οι ευρισκόμενοι και εργαζόμενοι εκεί τι έπρεπε να είχαν κάνει;
Και πόσα άλλα.
Κατάσχεση φορτίου χιλιάδων μασκων στην Ελευσίνα από παράνομο κύκλωμα Ρομά, ευρεσιτεχνίες μασκων αμφιβόλου καταλληλότητας,διαφημίσεις στο διαδίκτυο. Γενικώς ο πανικός της μάσκας.
Ως χώρα μέχρι τώρα έχουμε πέσει στα μαλακά επειδή έγκαιρα και μαζικά κλειστήκαμε σπίτι. Στο σπίτι μάσκες κανονικά δεν χρειάζονται.
Τώρα που θα βγούμε έξω όμως και κυρίως το επόμενο φθινόπωρο με το αναμενόμενο κύμα εποχικής ή covid γριπης τι θα γίνει με τις μάσκες;
Κατά την ταπεινή μου γνώμη και ΕΙΔΙΚΑ σε εποχικές εξάρσεις επιδημιών , επειδή οι ιοί αυτοί μεταφέρονται μέσω του αναπνευστικου( είσοδο από στόμα και μύτη) η μάσκα ΠΡΕΠΕΙ να χρησιμοποιείται οπωσδήποτε από όποιον έχει συμπτώματα για να προστατέψει τους άλλους.
Επίσης πρέπει να χρησιμοποιείται σε κλειστούς χώρους με σχετικό συνωστισμο(σούπερ-μάρκετ, καταστήματα,μέσα μεταφοράς, εκκλησίες).
Σε ανοικτούς χώρους καλό είναι να χρησιμοποιείται εκεί που ενδέχεται κοντινή επαφή ατόμων (λαϊκές αγορές,στάσεις λεωφορείων ,αεροδρόμια , σταθμούς κλπ)
Η πολιτεία θα έπρεπε να έχει εξασφαλίσει δυο μήνες τώρα επαρκές υλικό και κατά προτεραιότητα, διασφαλίζοντας τόσο την ποιότητα όσο και το κόστος.
Ελπίζω μέσα στο καλοκαίρι να προβλεφθούν τα δέοντα από την πολιτεία,τουλάχιστον στο θέμα των υλικών προστασίας ,για να μην ξαναζήσουμε τον ερχόμενο Οκτώβρη το μασκέ πάρτυ, μέρος 2ο.
Όλο αυτό το διάστημα η μάσκα είχε και έχει την τιμητική της.
Μασκοφόροι και μασκαράδες πολλοί.
Ποιοι είναι τι,θα φανεί ,στη σκηνή ,στο χειροκρότημα.
Όταν θα πέσουν οι μάσκες…


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ