Προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων – Ανησυχία πως θα αυξηθούν τα κρούσματα


Προβληματισμός επικρατεί  για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Μαΐου, αλλά κυρίως για τα μέτρα που θα πρέπει να τηρηθούν από τους μαθητές. Με αγωνία περιμένουν γονείς και μαθητές τις λεπτομέρειες του σχεδίου για το άνοιγμα των σχολείων στις ανακοινώσεις από την υπουργό Παιδείας το απόγευμα της Τετάρτης.

Στις 11 Μαΐου, οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες είναι οι μαθητές τις Γ’ Λυκείου, καθώς βασική προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Τα Γυμνάσια και η Α΄ και Β΄ Λυκείου, όπως και τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευση και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών θα αρχίσουν να λειτουργούν ξανά από τις 18 Μαΐου. Το σχέδιο του υπουργείου Παιδεία να προβλέπει ολοκλήρωση μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια στις 12 Ιουνίου.

«Τα σχολεία, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά» περιέγραψε το σχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του το απόγευμα της Τρίτης.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα πραγματοποιηθεί η επάνοδος των μαθητών στα σχολεία θα δώσει το απόγευμα της Τετάρτης (29/04) η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία θα παραστεί στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας με τον Σωτηρή Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας στα σχολεία θα διαμορφωθούν συνθήκες προστασίας της υγείας των μαθητών με την χρήση αντισηπτικών ενώ οι μαθητές ανά τάξη δεν θα ξεπερνούν τους 15.

Προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων

Η επερχόμενη επιστροφή, όμως, των μαθητών στα θρανία προκαλεί ανησυχία. Οι ειδικοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους και εξετάζουν το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να υπάρχει μία σχετική αύξηση των κρουσμάτων.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που διαπιστώνεται κρούσμα σε κάποιο σχολείο, θα μπαίνει λουκέτο τοπικά στην τάξη σε πρώτη φάση και όχι σε όλο το σχολείο καθώς θεωρείται ότι η επιδημία μπορεί σε αυτή τη φάση να ελεγχθεί επειδή παρουσιάζει επιδημιολογική σταθερότητα.

Εάν όμως διαπιστωθούν πολλά κρούσματα σε ένα σχολείο, τότε θεωρείται πιθανό να μπαίνει λουκέτο σε όλη τη σχολική δομή.

Πώς θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

Με αυστηρά μέτρα προστασίας θα διεξαχθούν φέτος οι Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων στις αίθουσες θα πρέπει να μην υπερβαίνει τους 10. Και για την τήρηση του αυτού του μέτρου θα χρησιμοποιηθούν και τα σχολικά συγκροτήματα των Γυμνασίων.

Για κάθε αίθουσα θα υπάρχουν δύο επιτηρητές ανά αίθουσα για 10 μαθητές ή ένας για τις αίθουσες που έχουν 5 μαθητές. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων μεταξύ τους και θα εισέρχονται στις αίθουσες έναν ένας και αφού προηγουμένως χρησιμοποιηθούν όλα τα μέτρα αντισηψίας. Τα ίδια αυστηρά μέτρα θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι καθηγητές-επιτηρητές. Όσον αφορά τους υποψηφίους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα υπάρξει ειδική μέριμνα.

Με κυλιόμενο ωράριο η λειτουργία των σχολείων

Η επανέναρξη των μαθημάτων θα συνδυασθεί με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων προφύλαξης, μειώνοντας τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και καθιστώντας κομμάτι της σχολικής καθημερινότητας το συχνό πλύσιμο των χεριών και τη χρήση αντισηπτικού και μάσκας.

Για να επιτευχθεί η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα αναμένεται να εφαρμοσθεί κυλιόμενο ωράριο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ένας αριθμό μαθητών θα κάνει μάθημα από τις 8.30 έως τις 11.30 επί παραδείγματι και ένας άλλος μετά έως τις 2.30 ή μπορεί και να λειτουργήσουν απογευματινά τμήματα.

Τι θα γίνει με τα Πανεπιστήμια

Τα Πανεπιστήμια σχεδόν στο σύνολό τους ποσοστό 96,99%, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, πραγματοποιούν εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το ποσοστό που απομένει αφορά σε εργαστήρια που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από το διαδίκτυο.

Τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια εκτιμάται ότι μπορούν να ολοκληρωθούν διαδικτυακά καθώς το σχεδόν το σύνολο των φοιτητών συμμετέχει σε αυτά. Παράλληλα, η εξεταστική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο. Χθες, ξεκίνησε η διαδικασία της κατ΄ οίκον διανομής των διδακτικών συγγραμμάτων στους φοιτητές ανά την επικράτεια και την Κύπρο με στόχο η διανομή να συμβάλλει στην συνέχιση του εκπαιδευτικού έργου με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης . Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις για το φετινό εαρινό εξάμηνο ανήλθαν σε 225.813 και το πλήθος των συγγραμμάτων σε 1.184.988.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ