Ποιοι και γιατί διακινούν τον μύθο περί «διαβατήριων ανοσίας»; Επιφυλάξεις από ΠΟΥ και Τσιόδρα

Πριν ακόμα κοπάσει η περιπέτεια από την εξάπλωση της πανδημίας και εν μέσω τουριστικής περιόδου για τον Ευρωπαϊκό Νότο και την Ελλάδα κάποιοι έχουν αρχίσει να διακινούν τον μύθο της ασφάλειας περί διαβατηρίων ανοσίας – Πολλές κυβερνήσεις και οργανώσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο της χρήσης «διαβατηρίων ανοσίας», την ώρα που πολλές χώρες ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που επιβλήθηκαν για να περιοριστεί η πανδημία του νέου κορονοϊού. – Ποια είναι όμως η αλήθεια; Και γιατί από την πρώτη στιγμή τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο και ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας έχουν πει οτι δεν υπάρχουν τέτοια διαβατήρια; 

Οι διακινητές του μύθου περί υγειονομικών διαβατηρίων ισχυρίζονται ότι «τα πιστοποιητικά αυτά μπορεί να είναι ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την έξοδο από το lockdown, καθώς θα αναγνωρίζονται έτσι τα πρόσωπα που έχουν αντισώματα εναντίον του ιού».

Όμως οι ειδικοί αμφισβητούν την ακρίβεια των τεστ.

Οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας περί υγειονομικών διαβατηρίων λένε πως τα πρόσωπα που θα ταυτοποιούνται μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορούν να λαμβάνουν ψηφιακά ή έγγραφα πιστοποιητικά που θα διευκολύνουν την επιστροφή τους στις «ομαλές» δραστηριότητες.

Για τον Χουσάιν Κασάι, επικεφαλής της νεοφυούς Onfido, τα έγγραφα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα στοιχείο-κλειδί για την επανεκκίνηση των οικονομιών. «Εάν αυτή η κατάσταση διαρκέσει έξι ή εννέα μήνες ή αν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα, μπορεί κανείς να σκεφτεί πως οι άνθρωποι θα θελήσουν να βγουν από τα σπίτια τους», εξηγεί. «Πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός για να ελέγχεται η ανοσία του καθένα. Είναι πιθανό το διαβατήριο ανοσίας, αν λειτουργήσει αληθινά, να βοηθήσει τους ανθρώπους να συμμορφωθούν με την οδηγία να παραμείνουν στα σπίτια τους», προσθέτει ο Χουσάιν Κασάι.

Εμπόριο ελπίδας

Προφανώς και τα λεφτά από μια τέτοια μπίζνα είναι πολλά, άλλως δεν μπορεί να εξηγηθεί η βιασύνη ορισμένων να πουλήσουν τέτοια διαβατήρια…

Η Onfido, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση και άλλες αρχές, υποστηρίζει πως η ανοσία θα διαπιστώνεται με ένα κιτ που θα χρησιμοποιείται στο σπίτι και θα επικυρώνεται από τις υγειονομικές αρχές.

Αυτά τα τεστ θα τείνουν στο πράσινο, αν το πρόσωπο έχει ανοσοποιηθεί, στο πορτοκαλί, αν έχει μερικώς ανοσοποιηθεί, και στο κόκκινο, αν δεν έχει καθόλου ανοσία. Τα αποτελέσματα θα μπορούν να τροποποιούνται σε μια βάση δεδομένων, αν είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τον Κασάι.

Η βρετανική νεοφυής Bigazi τελειοποίησε από την πλευρά της ένα «CoronaPass» για τις επιχειρήσεις, για να κάνουν τεστ στους εργαζομένους τους, όμως ο επικεφαλής της, ο Γκουστάβο Γκόμες υποστηρίζει πως θα μπορούσε «να βοηθήσει και πολλούς άλλους ανθρώπους» να επαναλάβουν τις δραστηριότητές τους.

Η Χιλή άρχισε ήδη να χορηγεί πιστοποιητικά στα πρόσωπα που θεραπεύονται από τον κορονοϊό. Συζητήσεις για το θέμα αυτό γίνονται στη Γερμανία και αλλού.

Καμία αξιοπιστία λέει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε πρόσφατα πως δεν υπάρχει «αυτή τη στιγμή καμία απόδειξη πως οι άνθρωποι που αναρρώνουν από την Covid-19 και που έχουν αντισώματα είναι προστατευμένοι από μια δεύτερη λοίμωξη». Ωστόσο λίγο αργότερα φάνηκε να κάνει ένα βήμα πίσω.

Πράγματι ο ΠΟΥ διευκρίνισε πως αναμένει ότι τα πρόσωπα που έχουν μολυνθεί «θα αναπτύξουν αντισώματα που προσφέρουν ένα ορισμένο επίπεδο προστασίας», προσθέτοντας πάντως πως «αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι πόση προστασία προσφέρουν και για πόσο χρόνο διαρκεί».

Θυμίζουμε ότι πολύ πρόσφατα σε δήλωση που εξέδωσε, ο ΠΟΥ προειδοποίησε να μην δοθούν «διαβατήρια ανοσίας» ούτε «πιστοποιητικά μη επικινδυνότητας» σε πρόσωπα που είχαν μολυνθεί, υπογραμμίζοντας πως η εν λόγω πρακτική μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, καθώς οι άνθρωποι αυτοί ενδέχεται να θεωρήσουν πως μπορούν να αψηφούν τις οδηγίες.

Η Κλερ Στάντλι, καθηγήτρια και ερευνήτρια εξειδικεμένη στη δημόσια υγεία στο πανεπιστήμιο του Τζόρτζταουν, εκφράζει επιφυλάξεις για τα πιστοποιητικά, κυρίως εξαιτίας «της έλλειψης βεβαιοτήτων σχετικά με τον βαθμό στον οποίο τα αντισώματα προστατεύουν από μια νέα μόλυνση».

Ο Άλαν Γου, παθολόγος στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, ζητεί επίσης να επιδειχθεί σύνεση. «Όλοι θέλουν να πιστεύουν πως, αν έχουμε αντισώματα, έχουμε ανοσοποιηθεί», λέει. «Ε, λοιπόν, δεν είμαστε σίγουροι γι’ αυτό. Το τεστ για τα αντισώματα σχετικά μ’ αυτόν τον ιό δεν υπάρχει για αρκετό καιρό ώστε να δείξει πως δεν μπορεί κάποιος να μολυνθεί και πάλι, εφόσον έχει αντισώματα», προσθέτει ο Άλαν Γου.

Τσιόδρας: Δεν υπάρχει υγειονομικό διαβατήριο

Την αξιοπιστία τέτοιων μεθόδων έχει αμφισβητήσει και ο Έλληνας επικεφαλής του ΕΟΔΥ, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως «σημαντικό σε όλη την κλινική ιατρική είναι η παρακολούθηση του ασθενούς και όταν έχεις μια αμφιβολία να επανελέγχεις. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο διαβατήριο που θα χρησιμοποιηθεί, τουλάχιστον με τα επιστημονικά δεδομένα, το οποίο θα σου δίνει την ευκαιρία να πηγαίνεις από κάποιον χώρο σε κάποιον άλλο».

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here