Η Ελλάδα «θωρακίζει» το Αιγαίο:Το σχέδιο εναέριας «αστυνόμευσης» -Γέμισαν όλες οι δεξαμενές καυσίμων


Πώς τα μαχητικά μας θα επιτηρούν το Αιγαίο αποτρέποντας τις τουρκικές παραβιάσεις – Η κίνηση – «κλειδί» του Νίκου Παναγιωτόπουλου για αυτάρκεια και επιχειρησιακή ετοιμότητα των τριών Σωμάτων – Πώς θα διεξαχθεί τελικά η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Καταιγίδα 2020»

Κατά πάγια τακτική της, η Τουρκία την περίοδο του Ραμαζανιού μείωνε την επιθετικότητα στο Αιγαίο. Ωστόσο, φαίνεται πως φέτος άλλαξε στάση και συνεχίζει να προκαλεί καθημερινά δημιουργώντας άκρως επικίνδυνες συνθήκες.

Είναι ενδεικτικό πως μόνο την Τετάρτη (29/04/20) τα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 81 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, αναγκάζοντας τα ελληνικά μαχητικά σε ένα ανελέητο κυνηγητό στο ανατολικό Αρχιπέλαγος.

Με την Τουρκία λοιπόν να αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία των ελληνικών νησιών, βασικός στόχος της Ελλάδας είναι ο περιορισμός των υπερπτήσεων. Οι δυναμικές κινήσεις και απαντήσεις έναντι της τουρκικής προκλητικότητας έχουν τεθεί για τα καλά στο σχεδιασμό του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο είναι έτοιμο να θέσει σε εφαρμογή ένα νέο πλάνο στο Αιγαίο.

Εκτός από την ενεργοποίηση των συστημάτων αεράμυνας, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων σχεδιάζει την επιτήρηση του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου, όχι απλά με τα ραντάρ, αλλά με παρουσία μαχητικών στον αέρα του Αιγαίου. Πώς θα γίνει αυτό; Εκτός των μαχητικών που βρίσκονται σε readiness στα νησιά, σχεδιάζεται να μεγαλώσει ο αριθμός των σχηματισμών που θα περιπολούν. Με αυτό τον τρόπο, τα τουρκικά ραντάρ θα βλέπουν ότι από νωρίς υπάρχει εναέρια «αστυνόμευση», γεγονός που εκτιμάται ότι λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Τα πρώτα… σήματα εξάλλου επιχειρησιακής ετοιμότητας αλλά και ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διευρύνει σημαντικά το πεδίο επιτήρησής τους, που πλέον περιλαμβάνει όχι μόνο το Αιγαίο αλλά και την ανατολική Μεσόγειο, συνοδεύουν την προχθεσινή πτήση του αεροσκάφους αστικών επιχειρήσεων Ρ-3Β από την Ελευσίνα στη Λάρνακα της Κύπρου με επιστροφή, στο πλαίσιο συμμετοχής του Πολεμικού Ναυτικού στη νατοϊκή επιχείρηση «Sea Guardian».

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος χρησιμοποιείται ήδη επιχειρησιακά σε τέτοιες αποστολές του Πολεμικού Ναυτικού και του ΝΑΤΟ και έτσι η χώρα μας θα έχει σημαντική και ενεργό παρουσία στον τομέα του ελέγχου και της επιτήρησης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην εκπαίδευση πληρωμάτων. Ήταν καθηλωμένα από το 2009 και το πρώτο, το λεγόμενο ενδιάμεσης λύσης», παραδόθηκε αναβαθμισμένο στο Πολεμικό Ναυτικό πριν από λίγους μήνες. Εκσυγχρονίστηκε από ην ΕΑΒ μερικώς ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αναβάθμιση άλλων τεσσάρων αεροσκαφών τα οποία θα αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία στην «αστυνόμευση» του Αιγαίου και στη συλλογή ηλεκτρονικών πληροφοριών.

Αναμφισβήτητα, η πτήση από και προς την Κύπρο, σε μια περιοχή όπου οι τουρκικές παραβιάσεις είναι καθημερινές, αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα και αναμφισβήτητα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας πραγματικότητας στο Αιγαίο, όπου η Ελλάδα μπορεί και επιτέλους κάνει το αυτονόητο, να επιτηρεί δηλαδή τον εναέριο χώρο της.

Γεμάτες οι δεξαμενές καυσίμων και στα τρία Σώματα

Το υπουργείο Άμυνας, εκμεταλλευόμενο τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, φουλάρισε με έξτρα καύσιμα και τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων για να είναι επιχειρησιακά αυτάρκεις και ετοιμοπόλεμοι ολόκληρο το καλοκαίρι.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν τα «Τα Νέα» (30/03), ότι τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που είχαν αποθέματα καυσίμων για δύο εβδομάδες, με τον επιπλέον εφοδιασμό θα έχουν απόθεμα για 2 έως 3 μήνες.

Η ενίσχυση του Στρατού με καύσιμα εντάσσεται σε μία σειρά κινήσεων καλοκαιρινής ετοιμότητας στις οποίες προχωράει το ελληνικό Πεντάγωνο προκειμένου το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων να κρατηθεί στο ύψιστο δυνατό επίπεδο ακόμη και εν μέσω πανδημίας.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έκρινε σκόπιμο πως η παρούσα συγκυρία της πτώσης των τιμών του πετρελαίου μπορεί να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και άμεσα με πρωτοβουλία του προχώρησε στις απαιτούμενες κινήσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί το αδιάθετο ποσό που υπήρχε για πετρέλαιο και καύσιμα αλλά ταυτόχρονα έδωσε εντολή να χρησιμοποιηθεί και επιπλέον ποσό 29,5 εκατομμυρίων ευρώ για αγορά, ώστε οι δεξαμενές καυσίμων να είναι γεμάτες.

Ο σχεδιασμός πίσω από αυτές τις παρεμβάσεις είναι τα Επιτελεία να έχουν όλα τα μέσα, ώστε να διατηρούνται και οι τρεις Κλάδοι επιχειρησιακά έτοιμοι ανά πάσα στιγμή.

Αλώστε, η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, μετά την προσπάθεια της Άγκυρας να ωθήσεις χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα από τον Έβρο, είχε επισημάνει ότι «ο συναγερμός δεν έχει λήξει». Δεν θα πρέπει να λησμονείται εξάλλου ότι ειδικά φέτος το Πολεμικό Ναυτικό έχει σηκώσει κι αυτό μεγάλο βάρος στο Αιγαίο για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και την αποτροπή μεταναστευτικών ροών.

Επιπλέον, υπάρχει πάντα το σενάριο η Τουρκία να επιδιώξει μία νέα πρόκληση με αποστολή ερευνητικού πλοίου σε περιοχή παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου και γι’ αυτό το ελληνικό «Πεντάγωνο» πρέπει να είναι έτοιμο από κάθε άποψη για την αποτροπή του.

Θέσεις μάχης για την άσκηση «Καταιγίδα»

Για την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί η μεγάλης κλίμακας άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίδα 2020», η οποία θα διεξαχθεί σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Η υλοποίηση της άσκησης δείχνει ότι ο Ελληνικός Στόλος δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από την πανδημία, μιας και τα κρούσματα ήταν σχεδόν μηδενικά, σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί στην Τουρκία που αναγκάστηκε να ακυρώσει την τη διακλαδική άσκηση «Mavi Vatan ’20» (Γαλάζια Πατρίδα).

Η «Καταιγίδα» θα πραγματοποιηθεί κανονικά, με τη μόνη διαφορά ότι λόγω του κορονοϊού τα πλοία θα βγουν ανά ομάδες σε τρεις διαφορετικές χρονικές φάσεις. Όλα όμως τα αεροναυτικά σενάρια θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ