Ανακοίνωση ΣΜΕΘ για επιδόματα ειδικού σκοπού και δώρο Πάσχα


Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που εκδόθηκε στις 21/04, οι εργαζόμενοι σε πολλούς εργοδότες λαμβάνουν το επίδομα των 800 Ευρώ ακόμη και αν ένας (ή περισσότεροι) από τους εργοδότες διατηρεί σε ισχύ την σύμβαση με την προϋπόθεση οι «ενεργές» ώρες να μην ξεπερνούν το 30% των ωρών του συνόλου των συμβάσεων.

Πολλοί συνάδελφοι που βίωναν ακραία αδικία, καθώς αναγκάζονταν να «ζήσουν» για έναν μήνα με 50 Ευρώ ως 150 Ευρώ στην καλύτερη περίπτωση(!), εντάσσονται στο επίδομα ειδικού σκοπού. Η απόφαση αυτή, που εκδόθηκε κατόπιν πίεσης Σωματείων και συναδέλφων, ανακουφίζει ένα κομμάτι εργαζομένων του κλάδου ωστόσο αφήνει εκτός ένα ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι συναδέλφων.

Αρκετοί συνάδελφοι με πλήρη απασχόληση οι οποίοι τώρα εργάζονται 7 ώρες (ή παραπάνω) δεν εντάσσονται στο επίδομα και καλούνται να «ζήσουν» με 170 Ευρώ τον μήνα. Φυσικά, η πλειοψηφία του κλάδου εργάζεται με μερική απασχόληση, γεγονός που σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος που εργάζονταν, για παράδειγμα, 13 ώρες και τώρα εργάζεται 4 δεν εντάσσεται στο επίδομα και καλείται να «ζήσει» με 100 Ευρώ τον μήνα!

Μάλιστα, η απόφαση αυτή εκδόθηκε 1 ημέρα μετά την ένταξη στο επίδομα των εργοδοτών που απασχολούν μέχρι και 20 εργαζόμενους, γεγονός που σημαίνει ότι σε πραγματικά πολλές περιπτώσεις ο εργοδότης λαμβάνει το επίδομα (συν φοροελαφρύνσεις και τμήμα των διδάκτρων) ενώ κάποιοι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του ζουν με 100-200 Ευρώ τον μήνα!

Επιπλέον, στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι εργοδότες δηλώνουν αναστολή ενώ πραγματοποιούνται μαθήματα εξ αποστάσεως, έτσι ώστε να εισπράξουν δίδακτρα χωρίς κανένα κόστος, με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Καθημερινά μέσω της τηλεόρασης, των εφημερίδων, των ιστοτόπων η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια τους μιλούν για εθνική προσπάθεια και ατομική ευθύνη απέναντι στον κορωνοϊό. Η μόνη προσπάθεια που καταβάλλουν, και είναι λυσσαλέα, είναι να φορτώσουν την κρίση του συστήματός τους, που υπήρχε και εξερράγη με την εξάπλωση του κορωνοϊού, στις δικές μας πλάτες.

Αυτήν την στιγμή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΙΚΑ και της Επιθεώρησης Εργασίας υπολειτουργούν, έτσι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα του Μάρτη και των προηγούμενων μηνών χωρίς κάποιον ιδιαίτερο φόβο από την πλευρά των εργοδοτών. Μεγάλο κομμάτι του κλάδου αναγκάζεται να επιβιώσει με 100-200 Ευρώ τον μήνα και το υπόλοιπο με τα 533 του επιδόματος όποτε αυτά καταβληθούν. Το σύνολο του κλάδου αγωνιά για την επόμενη μέρα, ενώ δεν γνωρίζει αν θα βγει στο ταμείο ανεργίας το καλοκαίρι και την ίδια στιγμή τα αρπακτικά έχουν στήσει πάρτι επιχειρώντας όχι μόνο να μην χάσουν τίποτε μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση αλλά να βγάλουν και κάτι παραπάνω σε πολλές περιπτώσεις.

Βασιζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις και στην αλληλεγγύη μας να στηρίξουμε το Σωματείο και να στηριχτούμε σε αυτό διεκδικώντας:

· Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, των ασφαλιστικών εισφορών και του Δώρου Πάσχα.

· Ένταξη όλων των συναδέλφων στο επίδομα ειδικού σκοπού.

· Άμεση καταβολή του επιδόματος ειδικού σκοπού και του αντίστοιχου τμήματος Δώρου Πάσχα.

· Να επεκταθεί το επίδομα ειδικού σκοπού για το όλο το διάστημα απαγόρευσης λειτουργίας.

· Καμία τροποποίηση των όρων των συμβάσεων εργασίας.

· Υποχρεωτική επέκταση των συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου και όσων έληξαν μέσα στο διάστημα της απαγόρευσης λειτουργίας, μέχρι την λήξη της σχολικής χρονιάς.

· Ένταξη όλων των συναδέλφων στο ταμείο Ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις.

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

Ανδριώτης Κυριάκος Σαμαρά-Χρυσοστομίδου Αναστασία


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ