Μας τρομάζουν οι ιδέες του Σόιμπλε στη «νέα κανονικότητα»


Ελπίζουμε ότι, αυτή η «έξοδος» δεν θα μας οδηγήσει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

γράφει ο Γιάν. Μαντάς

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, που για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, προέβη στον διαχωρισμό των επιστημονικών οδηγιών από τις κυβερνητικές αποφάσεις: «Εμείς κάνουμε εισηγήσεις, η Πολιτεία αποφασίζει». Η πολιτική της κυβέρνησης φαίνεται πως διαμορφώνεται από ομάδες συμφερόντων. Πληθαίνουν οι φωνές ότι, η κυβέρνηση αναλαμβάνει ένα μεγάλο ρίσκο: Της υπαγωγής της δημόσιας υγείας στις πολιτικές και επικοινωνιακές επιδιώξεις της. Εξ ου και οι αιτιάσεις για άτακτη «έξοδο» και σιωπηρή «ανοσία αγέλης», που μέχρι πριν από λίγες ημέρες οι αρμόδιοι αποκήρυσσαν.

Ο επιδημιολογικός δείκτης Ρ-0, που εκφράζει τον ρυθμό μετάδοσης του κοροναϊού και αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την σταδιακή άρση των περιορισμών, είναι σήμερα, λόγω της καραντίνας, πολύ κάτω από την μονάδα. Το στοίχημα όμως είναι να παραμείνει καθηλωμένος και τις επόμενες βδομάδες. Τα μαντάτα από την Γερμανία, ωστόσο, δεν είναι ενθαρρυντικά. Η χαλάρωση άρχισε ενώ ο δείκτης βρισκόταν στο 0,7 και μια βδομάδα μετά πήγε απότομα στο 1.

Προκαλεί τρόμο η ιδέα και μόνο, πως δεν έχει προηγηθεί ευρεία χαρτογράφηση του αόρατου εφιάλτη στον γενικό πληθυσμό. Καρκινοβατούν τα περιβόητα μαζικά τεστ από ειδικά συνεργεία, που προαναγγέλλονται από τις 9 Μαρτίου. Στην εξίσωση της συλλογικής ανοσίας μπαίνει τώρα η θερινή περίοδος επειδή αναμένεται να συμβάλει στην προσωρινή υποχώρηση της πανδημίας. Ας ελπίσουμε ότι δεν πρόκειται για όνειρο θερινής νυκτός…

Ο πρωθυπουργός δεν παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία γύρω από τα επιδημιολογικά δεδομένα και πειστικές απαντήσεις σε ότι αφορά το σκέλος της υγειονομικής τεκμηρίωσης, που να επιτρέπουν το πέρασμα στη «νέα κανονικότητα».

Η κυβέρνηση δέχεται διασταυρούμενα τα πυρά για την έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου.

Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων δεν συνοδεύεται με μέτρα προστασίας σε χώρους εργασίας και εκπαίδευσης, στα μέσα μαζικής μεταφοράς κι άλλους χώρους συγχρωτισμού. «Μένουμε ασφαλείς» πρωτίστως σημαίνει ότι, έχουν διασφαλιστεί  όλες τις απαραίτητες προυποθέσεις, μικρό υποσύνολο των οποίων είναι οι «ισχυρές συστάσεις». Και καμία προπαγάνδα δεν είναι ικανή για να μεταθέσει στους πολίτες ή να κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες.

Οι πολίτες πληροφορήθηκαν πότε θα βγουν από τα σπίτια τους, όμως δεν άκουσαν λέξη για το πως θα παραμείνουν όρθιοι, με αξιοπρέπεια και δουλειές την επόμενη μέρα. Δεν πλέουν σε πελάγη ευτυχίας, όπως θέλησαν να τους παρουσιάσουν οι καλοπληρωμένες ορντινάτσες της κυβέρνησης. Αντίθετα, τώρα, αγωνιούν περισσότερο μήπως έρθουν αντιμέτωποι με τις ιδέες του Σόιμπλε, που δεν χάνει ευκαιρία να τιμά τους …«ευγενείς» προγόνους του: δεν πειράζει να πεθάνουν και μερικοί αρκεί να μην καταρρεύσει το σύστημα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ