Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τα ποσά που θα λάβουν 90.000 επιχειρήσεις – Κάτω του 1% το επιτόκιο


Περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις, με 430.000 εργαζόμενους, που έκλεισαν με κρατική εντολή ή επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, θα ενισχυθούν, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, με περίπου 1 δισ. ευρώ στα πλαίσια της πρώτης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Έως το τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση θα τρέξει μία δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί το εάν αυτή η φάση θα περιλαμβάνει προς διανομή 1 δισ. ευρώ, όπως η πρώτη φάση.

Αναφερόμενος σήμερα στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου στην επιστρεπτέα προκαταβολή ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε πως ως συνολική δημόσια δαπάνη θα χρηματοδοτηθεί στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως είπε, οι επιχειρήσεις που δικαιούνται στην πρώτη φάση επιστρεπτέα προκαταβολή είναι όσες έχουν καταθέσει σχετική αίτηση με βάση τις πρόνοιες της υφιστάμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης και είτε σταμάτησαν να λειτουργούν με κρατική εντολή ή παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους. «Για τις απλογραφικές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά 6,7% τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020 και για τις διπλογραφικές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Μάρτιο του 2020, σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών», είπε ο υφυπουργός. Ξεκαθάρισε δε πως πρόνοια έχει ληφθεί για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, για τις νέες επιχειρήσεις και για τις εποχικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε ο κύκλος εργασιών του Μαρτίου του 2020 ή του πρώτου τριμήνου του 2020 να συγκρίνεται με περιόδους αναφοράς που να προσιδιάζουν στις δικές τους ιδιαιτερότητες.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε πως το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται αφού ληφθεί υπόψη η διαφορά του κύκλου εργασιών του 2020 με τον κύκλο εργασιών της περιόδου αναφοράς που πολλαπλασιάζεται επί την ποσοστιαία διαφορά εκροών μείον τις εισροές του προηγουμένου έτους και στη συνέχεια από το γινόμενο αφαιρείται ένα ποσό που ισοδυναμεί με τον αριθμό των εργαζομένων που έχει θέσει η επιχείρηση σε αναστολή την 21η Απριλίου 2020 επί 800 διά τρία.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ