Κορονοϊός Πορτογαλία: Χαλάρωση των μέτρων καραντίνας από την 4 Μαΐου


Κορονοϊός: Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε σήμερα ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί ανά τομέα και αφορά τη σταδιακή άρση των μέτρων καραντίνας, τα οποία επιβλήθηκαν πριν από έξι εβδομάδες για την καταπολέμηση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Ξεκινώντας την 4η Μαΐου, το σχέδιο τριών φάσεων θα ανοίγει διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας κάθε 15 ημέρες, με την αρχή να κάνουν τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς, τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.

«Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία αυτή ενέχει κινδύνους» είπε ο Κόστα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε. «Γνωρίζουμε ότι, καθώς ανοίγουμε διάφορες δραστηριότητες, ο κίνδυνος της μετάδοσης θα αυξάνεται».

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «Δεν θα νιώσω ποτέ ντροπή να κάνω ένα βήμα πίσω εάν κριθεί αναγκαίο για την ασφάλεια των Πορτογάλων».

Από την προσεχή Δευτέρα η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε διάφορους χώρους, όπως sτα μέσα μαζικής μεταφοράς, που θα εκτελούν λιγότερα δρομολόγια. Η τηλεργασία θα συστήνεται όπου είναι δυνατόν.

Ο Κόστα σημείωσε ότι η χαλάρωση των μέτρων καραντίνας «δεν μας απελευθερώνει από το πολιτικό καθήκον μας να τηρούμε τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης όσο γίνεται».

Τα ατομικά αθλήματα όπως το γκολφ και το τένις μπορούν να επαναληφθούν από τη Δευτέρα όσο δεν χρησιμοποιούνται τα αποδυτήρια.

Επίσης, ανοίγουν οι κήποι και οι βιβλιοθήκες.

Στην Πορτογαλία έχουν καταγραφεί 25.045 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 989 θάνατοι.

Εάν η πανδημία συνεχίσει να υποχωρεί, η δεύτερη φάση του σχεδίου θα ξεκινήσει τη 18η Μαΐου, όταν και θα ανοίξουν μεγαλύτερα καταστήματα, εστιατόρια, μουσεία και καφέ, με μειωμένη παραγωγική ικανότητα.

Επίσης, στις 18 Μαΐου, οι παιδικοί σταθμοί και η προσχολική εκπαίδευση επανεκκινούν και οι μαθητές της Β΄και Γ΄ Λυκείου θα επιστρέψουν στα θρανία υπό αυστηρούς περιορισμούς, μεταξύ άλλων την υποχρεωτική χρήση της μάσκας.

Οι υπόλοιπες τάξεις του σχολείου θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς.

Οι εργαζόμενοι ενδεχομένως θα μπορέσουν να επιστρέψουν σταδιακά στα γραφεία του τον Ιούνιο, όταν η τρίτη φάση του σχεδίου εφαρμοστεί και ανοίξουν εμπορικά κέντρα, κινηματογράφοι και θέατρα, υπό την προϋπόθεση πάντα της τήρησης των κοινωνικών αποστάσεων.

«Έχουμε όλοι επίγνωση ότι μέχρι να υπάρξει ένα εμβόλιο, που θα είναι διαθέσιμο στην αγορά (…), πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε με την Covid-19» τόνισε ο Κόστα.

«Όσο υπάρχει η Covid-19, οι ζωές μας δεν μπορούν να είναι φυσιολογικές».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ