Νέο τοπίο στα εργασιακά: Αλλάζει το ωράριο εργασίας- Τι ισχύει με την επιδότηση μισθού


Τη Δευτέρα 4 Μαϊού η χώρα εισέρχεται σε μία μετά κορονοϊού εποχή.Οι εργαζόμενοι θα κληθούν να επιστρέψουν στην εργασία τους ωστόσο, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο με πριν. 

Πολλές επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με λουκέτο ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν στην αβεβαιότητα. Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων για το επόμενο διάστημα με στόχο να μην εκτοξευτεί η ανεργία σε μη διαχειρήσιμα επίπεδα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης για τα εργασιακά

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου αυτού, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.

Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της α’ κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον Μάϊο, για το σύνολο των έως σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων. Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες.

Θεσπίζεται, ανάλογα και με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, με στόχο την τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί πρωτίστως το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, οι επιχειρήσεις– εργοδότες, που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά θα μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους. Ωστόσο η προσαρμογή του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων πραγματοποιείται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Αυτό αναφέρεται επειδή παρατείνεται για κάποιες επιχειρήσεις το ωράριο λειτουργίας για να μην υπάρχει συγχρωτισμός.

Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν οφείλουν να απασχολήσουν τουλάχιστον το 40% του προσωπικού τους

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες οι επιχειρήσεις που ανοίγουν οφείλουν να απασχολήσουν τουλάχιστον το 40% του προσωπικού τους ώστε οι εργαζόμενοι να σταματήσουν σταδιακά να λαμβάνουν την οικονομική ενίσχυση.

Ο εργοδότης μπορεί να διακόπτει την αναστολή σύμβασης του εργαζόμενου προκειμένου να επανεργοποιηθεί στο πόστο του εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες. Το υπόλοιπο 60% του προσωπικού μπορεί να παραμείνει σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης.

Σ΄αυτήν την πρώτη φάση επανέρχονται στην εργασία 68.528 μισθωτοί και επαγγελματίες, περίπου το 10% του συνόλου που επηρεάστηκε απ’ την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Το πρώτο πακέτο της 45ήμερης αναστολής (ανάλογα με το πότε ανέστειλε την λειτουργία της η κάθε επιχείρηση) βρίσκεται στην τελική ευθεία για τον τερματισμό του. Ωστόσο οι εργοδότες θα έχουν την δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων όχι μεγαλύτερου του 60%, για ένα μήνα ακόμη και όχι πέραν της 31η Μαΐου 2020.

Επίδομα 534 ευρώ

Το ύψος της ειδικής αποζημίωσης για τους μισθωτούς που θα παραμείνουν σε αναστολή και κατά την διάρκεια της παράτασης του ενός μήνα, θα υπολογισθεί αναλογικά στα 534 ευρώ. Για την επανάληψη των μέτρων στο πλαίσιο της παράτασης αναμένεται να ακολουθηθεί η πεπατημένη του πρώτου «πακέτου» στήριξης, δηλαδή αιτήσεις στις ήδη υπάρχουσες ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Βασική προϋπόθεση για την παράταση της αναστολής είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας με τις ίδιες μορφές συμβάσεων.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης παρατείνει την αναστολή συμβάσεων περισσοτέρων από το 60%, υποχρεούται να καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων αυτών.

Επιδότηση μισθού

Οριζόντια οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που θα επιστρέψουν στην εργασίας τους αλλά πιθανόν σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου.

Οι απώλειες στις αποδοχές που θα προκύψουν θα αναπληρωθούν από την Πολιτεία με κονδύλια που θα διασφαλιστούν από την αποτελεσματική αξιοποίηση σχετικών εργαλείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και ειδικότερα με την ενεργοποίηση του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος SURE.

Δήλωση συμμόρφωσης

Οι επιχειρήσεις καλούνται να συμπληρώσουν την «Δήλωση Αυτοσυμμόρφωσης» η οποία θα αποτελεί τον οδηγό συμμόρφωσης των εργοδοτών και των εργαζομένων στις επιταγές του ΕΟΔΥ και κατ’ επέκταση της προστασίας όλων από τον κίνδυνο διασποράς του ιού μέσα στους χώρους εργασίας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ