Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Ποιοι δικαιούνται κρατική επιδότηση της δόσης έως 90%


Μεγαλύτερη περίμετρο προστασίας και κάλυψη για πρώτη φορά των συνεπών δανειοληπτών – 

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ είπε πως είναι σημαντικό να στηριχθούν και οι επιχειρήσεις που ανοίγουν μέσα στο μήνα, σημειώνοντας ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα καταβληθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή σε 90 χιλιάδες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Διευκρινίζοντας ότι το ποσό θα είναι ανάλογο με την απώλεια τζίρου και τον αριθμό εργαζομένων.

Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως για πρώτη φορά υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών, είτε έχουν κόκκινα δάνεια είτε ενήμερα, αρκεί να έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Προστασία α’ κατοικίας – Ποιοι δικαιούνται κρατική επιδότηση της δόσης έως 90%

Μεγαλύτερη περίμετρο προστασίας και κάλυψη για πρώτη φορά των συνεπών δανειοληπτών, προβλέπει το νέο σχήμα για την πρώτη κατοικία.

Το νέο πλαίσιο, που εκτιμάται ότι μπορεί να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα καλύπτει αποκλειστικά και μόνο όσους πλήττονται από τη νέα κρίση, ωστόσο αυτή η «ομπρέλα» δεν θα καλύπτει μόνο δάνεια ως 31/12/2018, όπως απαιτούσαν οι Θεσμοί, αλλά και τα μεταγενέστερα. Το νέο σχήμα βασίζεται στην επιδότηση από το Κράτος των μηνιαίων δόσεων αυτών των δανείων, με κόστος που υπολογίζεται ότι ως το τέλος του έτους μπορεί να φτάσει στα 300 εκατ. Ευρώ. Δημοσιονομικός προβληματισμός δεν υπάρχει, καθώς ως γνωστόν, έχουν ανασταλεί οι σχετικοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Αντιθέτως, με δεδομένο ότι αυτό το κονδύλι θα πέσει στις τράπεζες, προσδοκάται ότι θα συνδράμει στη μεταφορά ρευστότητας στην αγορά.

Τι ισχύει για δανειολήπτες που επηρεάστηκαν από την πανδημία του COVID 19

Ομπρέλα προστασίας θα έχουν και όσοι δανειολήπτες έχουν πληγεί οικονομικά λόγω κορονοϊού (υπολογίζεται πως είναι περισσότεροι από τις 350.000).

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια ανάλογα με την κατηγορία του δανείου:

  • Τα «πράσινα» δάνεια, δηλαδή αυτά που είναι ενήμερα.Η επιδότηση θα ξεκινά από το 90%
  • Τα «κόκκινα» δάνεια. Η επιδότηση θα ξεκινά από το 80%
  • Τα καταγγελμένα δάνεια (των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών). Η επιδότηση θα ξεκινά από το 70%.

Τα παραπάνω ποσοστά επιδότησης, καθώς και τα κριτήρια υπαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Όπως είπε υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με τους θεσμούς για το ακριβές ποσοστό επιδότησης στη δόση του δανείου που θα έχουν και οι συνεπείς δανειολήπτες που πλήττονται από την πανδημία. Ανέφερε ότι το ποσό θα είναι αρχικά πολύ υψηλό και στη συνέχεια θα φθίνει και η χρονική διάρκεια θα είναι περίπου έως τα τέλη του έτους.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ