Κορονοϊός – Συνεργασία Apple-Google: Εφαρμογή στα smartphone για να ανιχνεύεται ο φονικός ιός

Κορονοϊός:  Αγώνας δρόμου για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής για τα smartphones, μέσω της οποίας θα καταγράφονται οι επαφές των πολιτών και η παρακολούθηση της πορείας της νόσου, έτσι ώστε να είναι ευκολότερη η επιβολή στοχευμένων μέτρων και η ενημέρωση των πιθανών φορέων του ιού.

Σε μια συνεργασία που όμοιά της δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν έχουν προχωρήσει η Apple και η Google.

Στόχος της συνεργασίας των δύο εταιρειών, είναι να προσθέσουν ειδική τεχνολογία στις πλατφόρμες των smartphones που διαθέτουν, βάσει της οποίας θα ειδοποιούν τους χρήστες εάν έχουν έρθει σε επαφή με ένα άτομο που έχει προσβληθεί από κορονοϊό.

Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέσω του λειτουργικού συστήματος τη χρήση της τεχνολογίας αυτής, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί, περίπου, το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η τεχνολογία αυτή, που είναι γνωστή ως εντοπισμός επαφών, έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ζητώντας από τους χρήστες να τίθενται σε καραντίνα ή να αυτο-απομονώνονται μετά από επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

Οι δυο ανταγωνιστές έχουν ήδη αναφέρε ότι αναπτύσσουν την τεχνολογία αυτή στα λειτουργικά συστήματα iOS και Android σε δύο βήματα. Στα μέσα Μαΐου, οι εταιρείες θα προσθέσουν τη δυνατότητα στα iPhone και στα τηλέφωνα Android να ανταλλάσσουν ασύρματα ανώνυμες πληροφορίες μέσω εφαρμογών που εκτελούνται από δημόσιες αρχές υγείας. Οι εταιρείες θα κυκλοφορήσουν επίσης ειδικά πλαίσια για εφαρμογές δημόσιας υγείας, ώστε να διαχειρίζονται τη λειτουργικότητά τους.

Αυτό σημαίνει ότι αν ένας χρήστης ελεγχθεί και βγει θετικός στον Covid-19 και προσθέσει αυτά τα δεδομένα στην εφαρμογή δημόσιας υγείας, οι χρήστες της ίδιας εφαρμογής με τους οποίους έχει έρθει σε στενή επαφή με τις προηγούμενες ημέρες, θα ενημερώνονται για αυτή την εξέλιξη.

Έτσι, όσοι θεωρούν ότι κινδυνεύουν περισσότερο θα υποβάλλονται σε ειδικό τεστ για να εξακριβωθεί εάν νοσούν από τον COVID-19.

Πάντως, για να μπορέσει η ειδική αυτή εφαρμογή να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει κατ’ αρχήν να την εγκαταστήσει στο smartphone του και να τη χρησιμοποιεί, τουλάχιστον το 60% των Ευρωπαίων πολιτών και δεύτερον η εφαρμογή να είναι κοινή σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Έρευνα του δικτύου ZDF στη Γερμανία, μόλις το 47% των Γερμανών εμφανίζεται πρόθυμο να εγκαταστήσει την εφαρμογή, όταν αυτή είναι έτοιμη, ενώ ένα ποσοστό 8% είπε ότι δεν διαθέτει και ούτε σκοπεύει να προμηθευτεί smartphone.

Παρόμοια προβλήματα εμφανίζονται και στη Γαλλία, καθώς το 20% των πολιτών που διαθέτει συσκευή της Apple δεν σκοπεύει να εγκαταστήσει την εφαρμογή, ενώ ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εμπιστευτεί τόσο ευαίσθητα προσωπικά του δεδομένα σε δύο αμερικανικές εταιρείες, ήτοι την Google και την Apple.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here