Καθηγητής Μαγιορκίνης: Οι επαφές σε κλειστούς χώρους έχουν υψηλό ρίσκο πάνω από 15 λεπτά

Κορονοϊός – Ειδήσεις: «Aν κρατήσουμε την επιδημία κάτω από 1, η επιδημία θα σβήσει» επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Παρασκευής επισήμανε ότι «θα πρέπει να μας ανησυχήσει αν βλέπουμε κρούσματα σταθερά πάνω από 50 και αν τα 50 γίνουν 120» προσθέτοντας πως «το πρώτο ψυχολογικό όριο είναι εκεί γύρω στο 50». «Αν κινούμαστε κάτω από 50 είναι πολύ καλό όριο.

Θα πρέπει να μας ανησυχήσει αν πχ εμφανιστούν 100 ορφανά κρούσματα» πρόσθεσε ενώ σημείωσε πως η αξιολόγηση θα γίνει σε 2 βδομάδες. «Γύρω στις 18 Μαΐου θα ξέρουμε τι γίνεται σε σχέση με το πρώτο βήμα άρσης του lockdown».

Ο ίδιος τόνισε πως οι «επαφές σε κλειστούς χώρους έχουν υψηλό ρίσκο και ειδικά όταν περνάνε τα 15 λεπτά ενώ σε ανοιχτό χώρο η επικινδυνότητα δεν είναι μηδέν αλλά είναι χαμηλότερη» και υπογράμμισε πως «αν κρατήσουμε την επιδημία κάτω από 1 η επιδημία θα σβήσει».

«Ό,τι γίνει στην αναστροφή του lockdown πρέπει να γίνει σταδιακά. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μαζί, αν τα κάνουμε όλα μαζί δεν θα ξέρουμε τι έφταιξε», απάντησε ο κ. Μαγιορκίνης σε ερώτηση σχετικά με τις μετακινήσεις στα νησιά προσθέτοντας ότι είναι λογικό για τα νησιά που έχουν μηδενικά κρούσματα «να τα προστατεύσουμε σε αυτή τη φάση». «Δυσεπίλυτο πρόβλημα» τα δημοτικά Παράλληλα, σχετικά με τα σχολεία και τα παιδιά είπε πως «εμείς δεν έχουμε δει έρευνες που να δείχνουν ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό. Υπάρχουν έρευνες που λένε ότι δεν έχουμε δει γεγονότα υπερμετάδοσης σε σχολεία. Σε περιοχές όπως και στην Σουηδία που τα σχολεία δεν έκλεισαν ποτέ δεν είδαμε μια ολόκληρη τάξη να κολλάει κορωνοϊό. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν συμβαίνει».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

«Το σχολείο ίσως είναι ευκαιρία για τα παιδιά να δουν πως πρέπει να είναι οι κοινωνικές αποστάσεις και ίσως να μάθουν από αυτός πως ακριβώς πρέπει να κρατάνε τις αποστάσεις». Ωστόσο, συγκεκριμένα για τα δημοτικά σημείωσε πως θα δούμε πως θα κινηθεί η επιδημία στην χώρα μας και θα δούμε το θέμα στην συνέχεια. «Είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here