Κορονοϊός: Πώς θωρακίστηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις – Ελάχιστα κρούσματα σε στρατόπεδα και Σχολές


Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις από τη Δευτέρα, 4 Μαΐου – Οι καθοριστικές κινήσεις για να προφυλαχτούν τα στελέχη και οι στρατεύσιμοι και να διατηρηθεί στο μέγιστο η επιχειρησιακή ικανότητα σε μια κρίσιμη περίοδο.

Όταν στα μέσα Μαρτίου η πανδημία του κορονοϊού χτυπούσε την πόρτα της χώρας μας, ο Ελληνικός Στρατός έδινε μάχη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο για να αποτρέψει την είσοδο παράνομων μεταναστών από την Τουρκία.

Στο υπουργείο Άμυνας σήμανε αμέσως συναγερμός. Παρά την τεταμένη κατάσταση με την Τουρκία και την καθημερινή μάχη στον φράχτη του Έβρου, τα αντανακλαστικά της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων λειτούργησαν ταχύτατα. Με εντολή του κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου καταρτίστηκε άμεσα σχέδιο προκειμένου να προφυλαχτούν στελέχη και στρατεύσιμοι και παράλληλα να διατηρηθεί στο μέγιστο η επιχειρησιακή ικανότητα.

Μέσα σε ελάχιστες ημέρες και πριν προλάβει η πανδημία να εξαπλωθεί στη χώρα μας, οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν καταφέρει να θωρακίσουν τα στρατόπεδα και τις στρατιωτικές σχολές προχωρώντας στη λήψη ενδεδειγμένων μέτρων, ακολουθώντας πάντοτε πιστά τις οδηγίες των επιστημόνων.

Όλα τα στρατόπεδα, οι σχολές και τα φυλάκια απολυμάνθηκαν ενώ τα «ύποπτα» κρούσματα απομονώνονταν αμέσως και έμπαιναν σε καραντίνα 14 ημερών. Στις στρατιωτικές σχολές μάλιστα, όπου φοιτούν εκατοντάδες παιδιά 18-22 ετών δόθηκε εντολή να κοπεί κάθε άδεια μέχρι να περάσει η υγειονομική κρίση.

Ταυτόχρονα, το ΓΕΕΘΑ και τα επιτελεία των Κλάδων δήλωναν πανέτοιμα ώστε να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο στην υγειονομική θωράκιση της χώρας προσφέροντας εξειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλα μέσα. Με συντονισμένες κινήσεις τα στρατιωτικά εργοστάσια μπήκαν στη «μάχη» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού παράγοντας μάσκες και αντισηπτικά.

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματικά, υπερέβαλε εαυτόν προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Επιστήμονες με θαυμάσια προσόντα επιστημονικής συγκρότησης, αλλά και στρατιώτες δούλεψαν εντατικά για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις, καλύπτοντας όχι μόνο τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά στέλνοντας και υλικό όπου υπήρχε άμεση ανάγκη.

Τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν είναι άκρως εντυπωσιακά και τιμητικά, μιας και τα κρούσματα στις σχολές ήταν μηδενικά και στα στρατόπεδα ελάχιστα και χωρίς να διατρέξει κανένας στρατιώτης τον παραμικρό κίνδυνο.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Μετά από 50 περίπου ημέρες, ο Ελληνικός Στρατός επιστρέφει σταδιακά από τη Δευτέρα (04/05) στις φυσιολογικές συνθήκες.

Μετά την ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιου Οικονόμου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, καθώς και των διευθυντών Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ και των κλάδων των ΕΔ, αποφασίστηκαν τα εξής:

Την 4η Μαΐου οι σπουδαστές των ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ θα λάβουν 15ήμερη άδεια. Οι άδειες για το λοιπό στρατιωτικό προσωπικό θα εξακολουθούν να χορηγούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες υπηρεσιακές ανάγκες.

Από τις 4 Μαΐου θα εκτελούνται οι υλοποιήσεις των μεταθέσεων που αφορούν προσωπικό που τοποθετείται εντός της ίδιας φρουράς. Οι υπόλοιπες μεταθέσεις θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τη 1 Ιουνίου.

Στις 4 Μαΐου τα καταστήματα λιανικού εμπορίου (στρατιωτικά πρατήρια) και τα κουρεία και κομμωτήρια θα επαναλειτουργήσουν τηρώντας τα μέτρα προστασίας (χρήση μάσκας, αποστάσεις κ.α.).

Μέχρι και τις 10 Μαΐου παραμένει σε ισχύ το καθεστώς για το ποσοστό στελέχωσης με το κατά το δυνατόν λιγότερο απαιτούμενο προσωπικό ως έχει καθορισθεί. Από την 11η Μαΐου το ποσοστό στελέχωσης καθορίζεται στο 70% συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού που θα απουσιάζει με άδεια ειδικού σκοπού.

Στις 18 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν όλα τα σχολεία (ΑΔΙΣΠΟ – Σταδιοδρομικά – Εξειδίκευσης – Επιμόρφωσης – Εκπαίδευσης κ.α.). Η ακαδημαϊκή εκπαίδευση, το πρόγραμμα εξετάσεων και ο τρόπος διδασκαλίας των εν λόγω σχολών καθώς και των ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ θα εκτελείται σύμφωνα με τα καθορισθέντα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Επίσης, στις 18 Μαΐου αίρεται το μέτρο της αναστολής των αδειών υγειονομικού προσωπικού.

Για τις πτήσεις και τα δρομολόγια των C-130, τις οδικές κινήσεις ΔΜ και την έξοδο των πληρωμάτων των πολεμικών Ππλοίων στους λιμένες κατάπλου παραμένουν εν ισχύ τα μέχρι τούδε καθορισθέντα και αναλόγως των εξελίξεων της απελευθέρωσης των μετακινήσεων θα εκδοθούν οδηγίες.

Οι τελετές παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων, μέχρι νεωτέρας, θα εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους με ελάχιστη αντιπροσωπεία – άγημα χωρίς προσκεκλημένους – δεξιώσεις.

Οι ορκωμοσίες των στρατευσίμων μέχρι νεωτέρας θα εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους και χωρίς προσκεκλημένους και επισκέπτες.

Η άδεια ειδικού σκοπού και η ειδική άδεια για τις ευπαθείς ομάδες διατηρούνται και θα χορηγούνται όπως αυτό θα καθορίζεται από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Τα καθορισθέντα μέτρα προστασίας που αφορούν υπηρεσίες ΝΠΔΔ, στρατιωτικές λέσχες και γυμναστήρια παραμένουν εν ισχύ μέχρι νεωτέρας.

Συνεχίζεται η αναστολή της συμμετοχής σε αντιπροσωπείες και σχολεία του εξωτερικού, των αδειών εξωτερικού, των πάσης φύσεως συγκεντρώσεων προσωπικού/εθιμοτυπικών εκδηλώσεων – επισκέψεων και της διάθεσης προσωπικού και μέσων στο πλαίσιο των κοινωνικών δραστηριοτήτων των ΕΔ και αναλόγως θα παρέχονται περαιτέρω οδηγίες.

Το προσωπικό των ΕΔ που ευρίσκεται σε αποστολή εκτός Ελλάδας επαναπατρίζεται τηρώντας απαρέγκλιτα τις διαδικασίες που ισχύουν από τον ΕΟΔΥ για προσωπικό που επαναπατρίζεται.

Τα Γενικά Επιτελεία θα προγραμματίσουν την λειτουργία των παραθεριστικών οικημάτων για τις 15 Ιουνίου και μετά, τηρώντας πιστά τις οδηγίες και κατευθύνσεις για την λειτουργία των χώρων εστίασης, θερινών κινηματογράφων, παιδικών χαρών όπως θα καθορισθεί με ΠΝΠ. Η ακριβής ημερομηνία έναρξης των παραθεριστικών περιόδων θα καθοριστεί με διαταγές ανά κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Στρατολογικές Υπηρεσίες θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις παρεχόμενες από αυτές υπηρεσίες με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω e-mail ή αυτοματοποιημένα μέσω της σχετικής ιστοσελίδας www.stratologia.gr.

Στα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (λεωφορεία κλπ) θα επιβαίνει το 50% της μέγιστης χωρητικότητας τους, με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας και με ανοιχτά παράθυρα.

Η επανεξέταση και εάν απαιτηθεί, αναθεώρηση των ανωτέρω μέτρων, θα γίνει με το επόμενο στάδιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Παναγιωτόπουλος: Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και την αντιμετώπιση από τις Ένοπλες Δυνάμεις, εμφανίστηκε ο υπουργός Άμυνας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Όπως τόνισε ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, «αυτή η φάση είναι πολύ πιο δύσκολη στη διαχείρισή της, συγκριτικά με τη φάση της επιβολής των μέτρων. Αυτό ισχύει και για τις Ένοπλες Δυνάμεις, διότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον τρόπο και στο εύρος της σταδιακής αποκλιμάκωσης, έτσι ώστε αφενός να έχουμε το ζητούμενο που είναι να πάμε σιγά-σιγά σε μια νέα κανονικότητα χωρίς να επηρεαστεί βέβαια και η λειτουργία όπως ήταν πριν, αλλά αφετέρου να υπάρχει και η δέσμη των προφυλάξεων, για να μην έχουμε το απευκταίο που είναι η έξαρση του κορονοϊού».

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι «ο παράγων πανδημία είναι πλέον μία ανησυχητική διάσταση στην υπόθεση της οργανωμένης διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Η πιθανότητα να υπάρχουν και ασθενείς στα ρεύματα που κατευθύνονται προς Ελλάδα είναι υπαρκτή και πρέπει να συνεκτιμηθεί αυτός ο κίνδυνος. Δεν είμαι έτοιμος να κάνω λόγο για οργανωμένο σχέδιο, να εξαπολύσει η Τουρκία εδώ το βιολογικό όπλο…», σημειώνοντας: «Χθες, είχαμε πολλές αποτροπές στον Έβρο, γύρω στις 200, και στα νησιά είχαμε μία έξαρση αυτές τις ημέρες».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ