Αμπ Φίντλερ: Πέθανε σε ηλικία 65 ετών ο θρύλος της soul και funk του Ντιτρόιτ


Γεννημένος ως Τζόζεφ Φίντλερ στο Ντιτρόιτ, ο Αμπ Φίντλερ έπαιζε πιάνο ως παιδί και συνέχισε τις σπουδές του στα πανεπιστήμια του Όκλαντ και του Γουέιν

Ο Αμπ Φίντλερ (Amp Fiddler), θρύλος της soul και funk μουσικής σκηνής του Ντιτρόιτ που έπαιζε πλήκτρα στους Parliament-Funkadelic πέθανε από καρκίνο, σύμφωνα με αναρτήσεις στους λογαριασμούς του και των συνεργατών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Αμπ Φίντλερ ήταν 65 ετών.

Μέσω συμμετοχικής χρηματοδότησης πέρυσι αναζήτησε ιατρικά έξοδα για ασθένεια εξαιτίας της οποίας πέρασε αρκετούς μήνες στο νοσοκομείο.

Ο Αμερικανός μουσικός ήταν γνωστός για το πρωτοποριακό του έργο στη funk, soul and χορευτική μουσική, καθώς και για τη συνεργασία του με καλλιτέχνες όπως οι Moodymann, Jamiroquai, Prince και Corinne Bailey Rae.

Γεννημένος ως Τζόζεφ Φίντλερ στο Ντιτρόιτ, ο Αμπ Φίντλερ έπαιζε πιάνο ως παιδί και συνέχισε τις σπουδές του στα πανεπιστήμια του Όκλαντ και του Γουέιν, καθώς και δίπλα στον τζαζ πιανίστα του Ντιτρόιτ Χάρολντ ΜακΚίνεϊ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, τραγουδούσε στο συγκρότημα Enchantment προτού αντικαταστήσει τον Μπέρνι Γουόρελ στους Parliament-Funkadelic γύρω στο 1984. Έκανε περιοδείες και ηχογράφησε με τον Τζορτζ Κλίντον και το συγκρότημα του αποτελούμενο από περίπου 18 μουσικούς για αρκετά χρόνια και έζησε για λίγο στο Λος Άντζελες.

Κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ του ως Mr. Fiddler, «With Respect» με τον αδερφό του Τόμας Φίντλερ, το 1991. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ο Φίντλερ επεκτάθηκε στη χορευτική μουσική. Πέρασε τις επόμενες δεκαετίες παίζοντας μαζί με DJs, συμπεριλαμβανομένων των Moodymann και Theo Parrish, και ηχογραφώντας σόλο δίσκους με πρώτο το άλμπουμ «Waltz of a Ghettofly» του 2003, αναμειγνύοντας τις ρίζες της funk και soul με ένα προοδευτικό ενδιαφέρον για τη house και την techno.

Ο Φίντλερ βοήθησε στην ανάπτυξη του hip-hop του Ντιτρόιτ και δίδασκε επίδοξους καλλιτέχνες, εν μέρει μέσω της άτυπης σχολής παραγωγής του, Camp Amp. Συνεργάστηκε επίσης με τον J Dilla έναν από τους πιο επιδραστικούς παραγωγούς της hip-hop.

Το περιοδικό Faith σε ανάρτησή στο X για τον θάνατο του Φίντλερ, τον χαρακτηρίζει «βασιλιά της νέας εποχής της soul του Ντιτρόιτ».

Ο Αμερικανός μουσικός, παραγωγός και DJ Questlove απέτισε φόρο τιμής, ευχαριστώντας τον Φίντλερ που «καθοδήγησε αυτόν που μας καθοδήγησε», δηλαδή τον J Dilla.

«Η επιρροή του στη μουσική είναι αδύνατο να συνοψιστεί σε μια ανάρτηση, αλλά θέλουμε να πούμε ότι είναι τιμή και προνόμιο που γνωρίσαμε τον Amp μέσα από το έργο του με τον Dames Brown. Ήταν μια θετική δύναμη για όλους γύρω του» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Defected Records.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ