Το ερώτημα, «θα έχω δουλειά;» κυριαρχεί σε κάθε σπίτι


Θα έχω δουλειά; Η μετ΄ επαίνων συμμόρφωση προς τας υποδείξεις λαμβάνει τέλος. Αποσύρεται η οδηγία «μένουμε στο σπίτι».

γράφει ο Γιάν. Μαντάς

Σήμετα το πρωί αφήνουμε πίσω τους καναπέδες και βγαίνουμε στο ξέφωτο, έχοντας επίγνωση, πως δεν θα συναντήσουμε μια νέα Ελλάδα, έναν διαφορετικό πλανήτη. Μασκοφόροι και μασκαράδες αντάμα.

Ποιοι είναι ποιοι, θα φανεί στη σκηνή, στο… χειροκρότημα. Όταν θα πέσουν οι μάσκες…

Μεγάλο το ρίσκο που περιέχει η άρση των πρώτων μέτρων περιορισμού της διασποράς της νόσου και πολύ περισσότερες οι αβεβαιότητες. Κανένας δεν ξέρει ακόμα πώς να αντιμετωπίσει τον νέο κορωνοϊό, γι’ αυτό και κάθε βήμα από εδώ και πέρα, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο ή η θεραπεία, θα ενέχει απρόβλεπτους κινδύνους. Τους ειδικούς ανησυχεί ο βαθμός τήρησης των μέτρων προφύλαξης και το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός αισθήματος ψευδούς ασφάλειας, λόγω του δραστικού περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Πολλές οι ασαφείς παράμετροι, με κυριότερη το εύρος ανοίγματος της τουριστικής αγοράς. Πόσο μεγάλο θα είναι το ρίσκο της εισόδου, έστω ενός μικρού αριθμού ξένων επισκεπτών; Θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια καταστροφή, εκτός εάν προτιμηθεί το ρίσκο μιας υγειονομικής καταστροφής.

Ωστόσο, η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι, η οικονομία δε γίνεται να κινηθεί παρά μόνο μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια προστασίας της υγείας που αποδεικνύει ότι κράτος και κοινωνία είναι μαζί και νοιάζονται για καθέναν από τους πολίτες.

«Αν τα κρούσματα κρατηθούν κάτω από 50 είναι πολύ καλό όριο. Θα πρέπει να μας ανησυχήσει αν τα κρούσματα παραμείνουν σταθερά πάνω από 50 και αν τα 50 γίνουν 120» επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης. «Γύρω στις 18 Μαίου θα ξέρουμε τι γίνεται σε σχέση με το πρώτο βήμα άρσης του lockdown».

Ο Γιώργος Βέλμαχος, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μιλώντας πρόσφατα στην εφημερίδα «Το Βήμα» δεν έκρυψε τον προβληματισμό του: «Με ανησυχεί το γεγονός ενός ανυπόμονου κοινού και μιας απελπισμένης οικονομίας που θα θελήσουν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος του κέρδους, της διασκέδασης και των διακοπών αμέσως μόλις αρθούν τα μέτρα».

Ελπίζουμε ότι, ο εγκλεισμός, εκτός από τον φόβο, το άγχος, την απογοήτευση τον αρνητισμό, την καταστροφολογία να αποτέλεσε την αφορμή για σκέψη.

Από αύριο αρχίζουν τα προβλήματα, με το ερώτημα, «θα έχω δουλειά;», να κυριαρχεί σε κάθε σπίτι

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

– Θα τεθούν σε λειτουργία 26.167 επιχειρήσεις από τις 260.000 που έκλεισαν (μόνον το 10%) των επιχειρήσεων που έκλεισαν αναγκαστικά λόγω της πανδημίας. Θα επιστρέψουν, δηλαδή, στη δουλειά τους μόνον 68.528 εργαζόμενοι από τους συνολικά 690.000 που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης. Στις 11 Μαίου θα επαναλειτουργήσουν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις μόνον του λιανεμπορίου, η εστίαση παραπέμπεται στον Ιούνιο και ο τουρισμός, ουσιαστικά, στον Ιούλιο.

– Από τις 7 επιχειρήσεις, που έκλεισαν αναγκαστικά τον Μάρτιο, τόσο από τον χώρο του λιανικού εμπορίου όσο και από τον χώρο της εστίασης, η 1 δεν θα καταφέρει να επαναλειτουργήσει (στοιχεία της ΓΕΣΕΒΕ).

– Μόνον 1 στους 4 εργαζομένους εργάζεται κανονικά, το 26,2% εργάζεται με τηλε-εργασία και οι υπόλοιποι είτε εργάζονται με μειωμένο ωράριο, είτε βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης, είτε δεν εργάζονται καθόλου. Επίσης, το 41% δηλώνει ότι το εισόδημά του έχει μειωθεί με την έναρξη των μέτρων και το 11,4%, πως έχασε οριστικά την δουλειά του μέσα στον Μάρτιο (στοιχεία έρευνας «διαΝΕΟσις»).

Ταυτόχρονα, «άνθηση» αναμένεται να γνωρίσει ο τομέας των ενοικιαζόμενων εργαζομένων. Μια πρακτική που εφαρμόζεται κατά κόρον από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και κούριερ, που είδαν τις πωλήσεις στο e-shop να εκτοξεύονται τους δύο τελευταίους μήνες και κυνικά δηλώνουν, πως θα υιοθετήσουν το προσεχές διάστημα βιομηχανίες και πολυεθνικές υπό την έμμεση απειλή της απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδεύει ακάθεκτη με δόγμα του σοκ στα εργασιακά και με άλλοθι την πανδημία. Και ο Αρμαγεδδών που δεν ήρθε, προσώρας, από τον κορωνοϊό έρχεται ολοταχώς στην αγορά εργασίας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ