Κορονοϊός Γαλλία: Επικρίσεις και ανησυχία γύρω από το κυβερνητικό σχέδιο άρσης της καραντίνας


Κορονοϊός: Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ υπερασπίστηκε εκ νέου σήμερα το σχέδιό του σταδιακής άρσης της καραντίνας, που αναμένεται να ξεκινήσει την 11η Μαΐου, όμως προκαλεί ανησυχίες και εγείρει ερωτήματα, ιδίως σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Μετά τους βουλευτές, που το ενέκριναν την περασμένη Τρίτη, ο Εντουάρ Φιλίπ παρουσίασε σήμερα στους γερουσιαστές τη στρατηγική του χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Όμως, η Γερουσία, όπου επικρατούν οι Συντηρητικοί, δεν το ενέκρινε, με 89 ψήφους έναντι 81 και 174 αποχές. Ακόμα κι αν η ψηφοφορία έχει συμβολική αξία, αντικατοπτρίζει τη δυσπιστία που επικρατεί απέναντι στην κυβερνητική στρατηγική, μία εβδομάδα πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία.

«Η οικονομική ζωή πρέπει να επανεκκινήσει επιτακτικά και σύντομα» επισήμανε ο Γάλλος πρωθυπουργός ενώπιον των γερουσιαστών, υπογραμμίζοντας το «κολοσσιαίο κοινωνικό και οικονομικό κόστος» της καραντίνας, που ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου στη Γαλλία, όπου ο νέος κορονοϊός έχει προκαλέσει πάνω από 25.000 θανάτους.

Μεταξύ των ανησυχιών που εκφράζονται για τη μετά την 11η Μαΐου εποχή, είναι εκείνες των γονέων, εκπαιδευτικών και αιρετών σχετικά με τα σχολεία, τα οποία πολλοί δήμαρχοι αρνούνται να ξανανοίξουν από την επόμενη εβδομάδα. Χθες, 300 εξ αυτών, μεταξύ τους η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, ζήτησαν την αναβολή του ανοίγματος των σχολείων, καταγγέλλοντας μια άρση των μέτρων καραντίνας «με βεβιασμένο βήμα».

Όμως, το κλείσιμό τους θα συνιστούσε «μια καταστροφή» για τα ευάλωτα παιδιά, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, που διακρίνει στο άνοιγμά τους «μια κοινωνική και δημοκρατική προτεραιότητα».

Η «πλειονότητα των σχολείων», νηπιαγωγεία και δημοτικά, έχουν δώσει ραντεβού για την 11η Μαΐου, διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέ, με τη μέγιστη παρουσία 15 παιδιών ανά τάξη και ένα πολύ αυστηρό υγιειονομικό πρωτόκολλο: πλύσιμο χεριών επανειλημμένως, απολύμανση των εξοπλισμών… ένας πραγματικός πονοκέφαλος, ιδίως στο νηπιαγωγείο, όπως εκτιμούν ορισμένοι εκπαιδευτικοί.

Σε ό,τι αφορά τον υγεινομικό σχεδιασμό, δύο δείκτες, η ενεργή κυκλοφορία του κορονοϊού και οι δυνατότητες των ΜΕΘ, θα οδηγήσουν την Πέμπτη το βράδυ στην κατάρτιση ενός χάρτη της Γαλλίας, με τις περιφέρεις που θα έχουν πράσινο χρώμα να μπορούν να οργανώσουν μια ευρύτερη άρση των μέτρων καραντίνας σε σύγκριση με όσες θα έχουν κόκκινο χρώμα.

Οι αρχές συστήνουν ήδη στους Γάλλους να φοράνε μάσκες και να τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση. Άλλωστε, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα όλοι οι Γάλλοι να μπορούν να προμηθεύονται μάσκες από την 11η Μαΐου, ακόμα κι αν κάποιες πωλούνται ήδη, από σήμερα, στα μεγάλα καταστήματα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ