Στριμωγμένος και επικίνδυνος ο «σουλτάνος»: Κορονοϊός και λίρα τον… σπρώχνουν στο Αιγαίο


Πώς ο «σουλτάνος» θα επιχειρήσει να εξάγει τη βαθύτατη εσωτερική κρίση – Ανησυχία για πρόκληση έντασης στο Αιγαίο από τους αφερέγγυους Τούρκους

Θα ήταν σίγουρα υποκριτικό να ισχυριστεί κανείς ότι εκπλήσσεται από την επικίνδυνη κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Δεν είναι μόνο η εμπρηστική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας που απειλεί σχεδόν καθημερινά Ελλάδα και Κύπρο με εισβολή και πόλεμο. Είναι οι καθημερινές παραβιάσεις των θαλασσίων συνόρων και του FIR Αθηνών, οι παρενοχλήσεις ελικοπτέρων και αεροσκαφών που μεταφέρουν στελέχη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας μας, οι απίστευτες προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά η ανήθικη και απαράδεκτη απόπειρα εισβολής στον Έβρο με πολιορκητικό κριό πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Άγκυρα έχει κάνει εδώ και μήνες γνωστές τις προθέσεις της με λόγια και έργα, επιβεβαιώνοντας πως οι νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις του καθεστώτος Ερντογάν δεν υποχωρούν ούτε μπροστά στο παγκόσμιο πρόβλημα του κορονοϊού. Άλλωστε, τουρκικά μαχητικά, φρεγάτες και γεωτρύπανα δεν αφήνουν περιθώρια για ψευδαισθήσεις και παρερμηνείες.

Ο κορονοϊός και το «γκρέμισμα» της τουρκικής οικονομίας

Είναι δεδομένο πως η τουρκική οικονομία νοσεί και μάλιστα πολύ σοβαρά. Η πτωτική της πορεία προϋπήρχε της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς επιχειρούσε με… καθρεφτάκια στους ιθαγενείς να φτιασιδώσει την τραγική εικόνα.

Η τουρκική λίρα βυθίζεται και η ισοτιμία με το δολάριο είναι πλέον στο 7%. Παράλληλα, η ανεργία τον περασμένο Ιανουάριο ήταν κοντά στο 14% (13,8%), ενώ ένας στους τέσσερις νέους είναι άνεργος (24,5%) και αναζητεί επιδόματα… πείνας για να επιβιώσει. Όσο για την πηγή του τουρισμού, μάλλον στερεύει και αυτή, αφού λόγω της δραματικής εξάπλωσης της πανδημίας στην Τουρκία τα υψηλά έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να μειωθούν δραματικά.

Την κατάσταση αυτή επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση, με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αλλά και τον ηγέτη του νεοσύστατου κόμματος και άλλοτε συνοδοιπόρου του Ερντογάν, Αλί Μπαμπατζάν, να ποντάρουν στο εκρηκτικό μείγμα κορονοϊού και οικονομικής κρίσης.

Ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Τη στιγμή λοιπόν που ο «σουλτάνος» δείχνει να αντιμετωπίζει σοβαρότατα εσωτερικά προβλήματα, τόσο από τη δραματική εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα όσο και από την τραγική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, το ερώτημα πλέον είναι πώς θα αντιδράσει.

Κατά πάγια τακτική της η Τουρκία, όταν υπάρχει αναταραχή στο εσωτερικό επιχειρεί να ανεβάσει τους τόνους στα ελληνοτουρκικά και να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο και την Κύπρο. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν την ανήθικη πρακτική της Άγκυρας. Με δεκάδες καθημερινές παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με αποστολή γεωτρύπανων στην κυπριακή ΑΟΖ, με παρενόχληση ακόμα και του ελικοπτέρου που επέβαινε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδας, ο «σουλτάνος» επιχειρεί αφενός να εξάγει την εσωτερική κρίση και αφετέρου να στείλει μήνυμα πως παρά τα σοβαρά ζητήματα δεν παρεκκλίνει από την στρατηγική για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Ο αναβρασμός που επικρατεί στο εσωτερικό της τουρκικής ηγεσίας αντικατοπτρίζεται και στην απροθυμία της Άγκυρας να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Αθήνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι Τούρκοι αποδείχθηκαν αφερέγγυοι ακόμα και στη σύναψη άτυπης συμφωνίας με την Ελλάδα περί αμφίπλευρης απόσυρσης από προγραμματισμένες στρατιωτικές και αεροναυτικές ασκήσεις εν μέσω κορονοϊού.

Η πρόταση που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στον ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο για αμοιβαία απόσυρση των δύο μεγάλων αεροναυτικών ασκήσεων Ελλάδας και Τουρκίας που ήταν προγραμματισμένες για την περίοδο Απριλίου-Μαΐου («Καταιγίδα ’20» και «Γαλάζια Πατρίδα ’20» αντιστοίχως), αποδείχθηκε πως ήταν μπλόφα της τουρκικής ηγεσίας, στην οποία φυσικά δεν «τσίμπησε» η Αθήνα. Και τούτο διότι στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, η τουρκική αεροπορία συνέχισε την τακτική των υπερπτήσεων, η στρατοχωροφυλακή συντήρησε την ένταση στον Έβρο και τα «πρωτοπαλίκαρα» του «σουλτάνου» συνέχισαν την ανιστόρητη εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδας.

Κατόπιν τούτων, η ελληνική πλευρά αποφάσισε να διατηρήσει την πλήρη εξέλιξη της «Καταιγίδας ’20», όχι όμως σε ενιαία φάση, αλλά σε τρεις διαδοχικές, με τον ελληνικό Στόλο να «κλειδώνει» το Αιγαίο απ’ άκρη σ’ άκρη.

Είναι βέβαιο ωστόσο, ότι τις επόμενες ημέρες η Τουρκία, αδυνατώντας να βγάλει το Πολεμικό Ναυτικό της από τους ναύσταθμους θα επιχειρήσει να κλιμακώσει την ένταση από αέρος. Ήδη από χθες, Δευτέρα (04/05), από τα 10 μαχητικά αεροσκάφη που έστειλε να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο, τα 6 ήταν οπλισμένα!

Εν κατακλείδι, εκτιμάται ότι η Τουρκία και ο «σουλτάνος» θα επιχειρήσει να μηδενίσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό συσπειρώνοντας τον τουρκικό λαό με την τόνωση του εθνικού φρονήματος. Στην Αθήνα το γνωρίζουν καλά αυτό και τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία είναι έτοιμες να δώσουν και πάλι ηχηρές απαντήσεις στο καθεστώς Ερντογάν.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ