Απάτη από Ελληνίδα ερευνήτρια: Έβαλε χέρι σε ευρωπαϊκά κονδύλια 1,1 εκατ. ευρώ – Πώς ξεσκεπάστηκε


Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη της OLAF (Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης) σχετικά με ατασθαλίες σε ελληνικό πανεπιστήμιο από Ελληνίδα ερευνήτρια η οποία κατάφερε να αποσπάσει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους άνω τους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Η επιχορήγηση δόθηκε από τον Εκτελεστικό Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council Executive Agency -ERCEA) σε πανεπιστήμιο στην χώρα μας με τα χρήματα, όπως αποκαλύπτει η OLAF να προορίζονται για την χρηματοδότηση ενός ερευνητικού προγράμματος. Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτεται από τα σχετικά έγγραφα, τα χρήματα κατευθύνθηκαν στην εν λόγω επιστήμονα, ενώ ο πατέρας της εργαζόταν στο συγκεκριμένο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Το πρόγραμμα αυτό θα περιελάμβανε περισσότερους από 40 επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο υπό την επίβλεψη της Ελληνίδας ερευνήτριας.

Η OLAF έστρεψε το «μικροσκόπιό» της πάνω από την υπόθεση όταν εντόπισε πως τα χρήματα για τους ερευνητές καταβάλλονταν μέσω επιταγών οι οποίες όμως εν συνεχεία κατευθύνονταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολλών δικαιούχων.

Οι πληροφορίες θέλουν την OLAF να ξετυλίγει το κουβάρι εντοπίζοντας πως η Ελληνίδα ερευνήτρια είχε η ίδια ανοίξει τους λογαριασμούς, έδινε χρήματα στους επιστήμονες αλλά είχε πρόσβαση στους λογαριασμούς προκειμένου να λαμβάνει μερίδιο από το ποσό.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους με συστάσεις προς τον ERCEA για ανάκτηση περίπου 190.000 ευρώ (το μερίδιο της επιχορήγησης 1,1 εκατ. Ευρώ που φέρεται να καταβλήθηκε στους διεθνείς ερευνητές) καθώς και στις εθνικές αρχές για την κίνηση δικαστικών διαδικασιών κατά των εμπλεκομένων.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ