Reuters – Ελλάδα: Πιθανό σενάριο η έκδοση δύο νέων ομολόγων-Αναβολή μιας πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ


H Eλλάδα αναμένεται να προβεί στην έκδοση, τουλάχιστον, δύο ομολόγων, μέχρι το τέλος του έτους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλούνται Έλληνες αξιωματούχους, η χώρα θα μπορούσε να αναβάλει την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ για να ενισχύσει τα ταμειακά αποθέματα και να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης που σχετίζονται με τον κορονοϊό. «Το σχέδιο μας είναι να γίνει έκδοση τουλάχιστον δύο ομολόγων μέχρι το τέλος του έτους για την συγκέντρωση περίπου 4 τρισ. ευρώ», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων. «Η πρώτη έκδοση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, το καλοκαίρι», είπε ο αξιωματούχος, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ελλάδα συγκέντρωσε συνολικά 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ από εκδόσεις ομολόγων 15ετούς και 7ετούς ομολόγου, φέτος.

Εξετάζεται η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

«Θα μπορούσαμε να αναβάλουμε την πρόωρη αποπληρωμή στο ΔΝΤ, δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση. Θα επανεξετάσουμε το ζήτημα τον Σεπτέμβριο », δήλωσε ο αξιωματούχος, χωρίς να λέει το πότε σχεδιάζει η Ελλάδα να προχωρήσει στις πληρωμές.

Πριν από τρεις μήνες, η Αθήνα προέβλεπε αύξηση 2,8% για το 2020, αλλά τώρα αναμένει ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί μεταξύ 4,7% έως 8,9%, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της πανδημίας κορονοϊού και την επακόλουθη διακοπή της χρηματοοικονομικής δραστηριότητας από τα μέσα Μαρτίου. Η χώρα μόλις άρχισε να βγαίνει από το lockdown. Το κόστος των επειγόντων φορολογικών μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 12,3 δισεκατομμύρια ευρώ έως τον Ιούνιο.

Πηγή: reuters.com


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ