Κορονοϊός: 146 νεκροί στην Ελλάδα – 6 νέα κρούσματα


Κορονοϊός: Η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σχετικά με την πορεία του ιού στη χώρα μας, από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα

Δέκα νέα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (05/05) ο Σωτήρης Τσιόδρας, με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 2.642.

35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με μέση ηλικία τα 67 έτη. Το 23% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 97% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας άνω των 70 ετών.

Τέλος, 81 συμπολίτες μας εξήλθαν από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Οι θάνατοι παραμένουν 146, εκ των οποίων οι 39 γυναίκες, καθώς δεν υπήρξε νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο. Τα θύματα είχαν μέση ηλικία τα 75 έτη και το 93,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Κορονοϊός – Θετικά νέα από τις ΗΠΑ
Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε πως «Χθες άρχισε η μελέτη εμβολίου στις ΗΠΑ που βασίζεται στην τεχνική Messenger RNA. Με αυτή την πρωτοπόρα τεχνική εμβολιασμού, κατά κάποιο τρόπο δίνονται οδηγίες στα κύτταρα του εμβολιασμένου για το πώς να κατασκευάσει πρωτεΐνες που μοιάζουν αλλά δεν είναι ο ιός. Έτσι το εμβόλιο οδηγεί στην παραγωγή σε κάτι που μοιάζει με ένα κομμάτι του ιού, κάποιον ψευτο-ιό. Και άρα δεν αρρωσταίνεις, αλλά φτιάχνεις αντισώματα που καταπολεμούν τον κορονοϊό».

«Είμαστε όλοι με μια αυξημένη επαγρύπνηση», τόνισε ο καθηγητής.

Ακόμη είπε πως: «Δεν κοιτάμε τα fake news, δεν προσηλωνόμαστε στα social media αλλά στην επιστήμη».

Υπενθύμισε πως σήμερα, 5 Μαΐου είναι Παγκόσμια Ημέρα υγιεινής των χεριών, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα: «Σώστε ζωές, καθαρίστε τα χέρια σας».

Μίλησε για την σωστή μέθοδο και τη σωστή τεχνική του πλυσίματος των χεριών, λέγοντας πως οδηγίες έχει δώσει και ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας.

Κορονοϊός- Χαρδαλιάς: Είναι κρίμα κάποιοι λίγοι να παίζουν εις βάρος των πολλών
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του υπ. Υγείας για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας, μίλησε για καφέ-μπαρ σε πόλεις και ιδιαίτερα στην περιφέρεια που δεν τηρούνταν οι αποστάσεις και τα μέτρα.

Από χθες έχει ξεκινήσει για όλους μας μια νέα καθημερινότητα, που μπορεί να είναι διαφορετική, παραμένει όμως πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα ρευστή, ιδιαίτερα κρίσιμη για το πώς θα προχωρήσουμε, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε τη σημασία ατομικής προστασίας και των κανόνων υγιεινής, γιατί από αυτά εξαρτάται η επιτυχία της δεύτερης φάσης.

Σε ό,τι αναφορά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της δεύτερης φάσης, επισήμανε ότι «η εικόνα κάφε-μπαρ στις 11 το βράδυ σε διάφορες πόλεις και ειδικά στην περιφέρεια να παίζουν μουσική στη διαπασών και να προμηθεύουν δήθεν take away ποτά με τους πελάτες στοιβαγμένους όρθιους ανά δεκάδες, μέσα και έξω, χωρίς να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις και τα μέτρα προφύλαξης, αν και σε μικρή κλίμακα, προσβάλλει βάναυσα όλους μας».

Ως εκ τούτου, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε αυστηρή σύσταση σε όσους κατάφωρα παίζουν με τη δημόσια υγεία και ξεκαθάρισε ότι το take away αφορά στον καφέ και επιβάλλει ό,τι λέει η άδεια τους: να το παραγγείλουν, να το παραλάβουν και να φύγουν από τον χώρο. Take away σε ποτά από τα καφέ ή τα κάφε-μπαρ δεν επιτρέπεται, όπως δεν επιτρέπεται στα καταστήματα αυτά να παίζουν μουσική στη διαπασών, κατέστησε σαφές.

Τόνισε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους ενεργοποιούνται από σήμερα προς την κατεύθυνση διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και εφαρμογής των νόμων και γι’ αυτή την περίπτωση. Υπενθύμισε για τους παραβάτες ότι υπάρχουν πρόστιμα και επιφυλάχθηκε για περισσότερα μέτρα αν συνεχιστούν παρόμοια φαινόμενα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ