Κορονοϊός: Ποιοι είναι οι επτά δήμοι που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιδημιολόγων και γιατί

Η Κηφισιά, η Φιλοθέη – Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Νέα Ιωνία, η Καστοριά, η Ξάνθη και η Εορδαία είναι οι δήμοι έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιδημιολόγων 

Μυστήριο επικρατεί σε επτά νομούς δήμους της χώρας καθώς η Κηφισιά, η Φιλοθέη – Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Νέα Ιωνία αλλά και η Καστοριά, η Ξάνθη και η Εορδαία έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιδημιολόγων καθώς έχει παρατηρηθεί ιδιομορφία στην τοπική διασπορά και στη σχέση αριθμού κρουσμάτων και πληθυσμού.

Οι επιστήμονες τείνουν να ενοχοποιήσουν για το μυστήριο που έχει προκύψει τα ταξίδια στο εξωτερικό αλλά και τις κοινωνικές συναθροίσεις πριν από το εθνικό lockdown.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε χθες Δευτέρα σχετικές διευκρινήσεις όπου υπογράμμισε ότι για τους νομούς και τους δήμους όπου εντοπίστηκε κατά τις τελευταίες 42 ημέρες των ελέγχων αυξημένη δραστηριότητα δεν συντρέχει πλέον κανένας λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους.

Οι δήμοι συνεργάζονται

Παράλληλα πρόσθεσε πως σε συνεργασία με τους δήμους έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως είναι η απολύμανση, η ιχνηλάτηση των επαφών έπειτα από τον εντοπισμό κρούσματος κ.ο. κ.

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μιλώντας στα «ΝΕΑ», ερωτώμενος για τις «επιβαρυμένες» περιοχές, επιχείρησε να δώσει μια πρώτη απάντηση αντλώντας στοιχεία από το παράδειγμα της Καστοριάς.

«Έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένοι δήμοι, δεδομένης της αναλογίας πληθυσμού και επίπτωσης, υπερέχουν σε κρούσματα. Και δεδομένου ότι το lockdown ήταν καθολικό και αφορούσε το σύνολο της χώρας, η εξήγηση δεν θα μπορούσε να είναι οι επαφές. Το πιθανότερο είναι, όπως συνέβη στην Καστοριά, να είχαμε εισαγωγές κρουσμάτων. Μια άλλη πιθανότητα είναι κοινωνικές συγκεντρώσεις πριν από την καραντίνα», είπε χαρακτηριστικά.

Ανησυχία στους επιστήμονες

Σύμφωνα με τον καθηγητή μία άλλη υπόθεση που μένει να εξεταστεί είναι αν οι κάτοικοι συγκεκριμένων δήμων απευθύνθηκαν στον ιδιωτικό τομέα για διαγνωστικό έλεγχο, παρά τη γενική σύσταση για κατ’ οίκον περιορισμό σε περίπτωση εκδήλωσης ήπιων συμπτωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, σαφείς απαντήσεις στα παράδοξα που αφορούν τη γεωγραφική εξάπλωση του ιού στον ελληνικό χάρτη θα δώσουν οι οροεπιδημιολογικές μελέτες. «Ήδη έχουμε συλλέξει 6.000 δείγματα ορών – πρόκειται για περίσσευμα αίματος κατά τη διεξαγωγή εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν πολίτες για έναν τυχαίο λόγο – από συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και γεωγραφικές περιοχές. Η ανάλυση αυτών των δειγμάτων θα λύσει σχετικές απορίες», είπε.

«Ασυλλόγιστα πάρτι» στην Κηφισιά: Η έκκληση του δημάρχου

Ο κ. Θωμάκος ανάρτησε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χαρακτηρίζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων «πραγματικά υψηλό».

Το μήνυμα του δημάρχου Κηφισιάς

«Τον αριθμό των κρουσμάτων στον Δήμο μας τον πληροφορήθηκα από την ενημέρωση του αρμόδιου υπουργού, ταυτόχρονα με όλους τους συμπολίτες. Πραγματικά η είδηση αυτή μας αναστάτωσε αυτονόητα και εύλογα και μάλιστα την ώρα που ετοιμαζόμαστε για την εν μέρει επαναφορά στην καθημερινότητα και τις επαναλειτουργίες.

Επικοινώνησα αμέσως με του αρμόδιους υπουργούς ζητώντας διευκρινίσεις και οδηγίες. Ωστόσο όπως μου είπαν – αλλά και εσείς και εγώ γνωρίζουμε κάποια πράγματα τα οποία θα επισημάνω – όχι για να κατηγορήσω αλλά για να επιστήσω την προσοχή από εδώ και πέρα .

Πρώτον: τα ασυλλόγιστα πάρτι – λυπάμαι που το λέω και ας κάνω εχθρούς – ή τις κοινωνικές συναντήσεις αντίθετα στις οδηγίες και τον νόμο. Αυτά δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεύτερον: οι πολύ κοντινές αποστάσεις στα πολυσύχναστα σημεία των πόλεων μας και ειδικά εκεί που πωλείται ο καφές στο χέρι ή το παγωτό ή ένα γρήγορο φαγητό για πακέτο. Δεν τηρούνταν πάντοτε οι αποστάσεις παρά τις διαρκείς και σχεδόν ολοήμερες επισημάνσεις της Δημοτικής Αστυνομίας με ειδικό μεγάφωνο και της Ελληνικής Αστυνομίας. Όχι λοιπόν κοντά- κοντά, όχι δίπλα- δίπλα και από σήμερα και με μάσκα εκεί όπου ανακοινώθηκε ότι απαιτείται η εφαρμογή της.

Τρίτον: για τους νέους μας που ίσως δεν με ακούν, αλλά με ακούν περισσότερο, θέλω να πιστεύω, οι γονείς τους. Οι νέοι μας στις βόλτες, στα πάρκα, αγκαλιασμένοι – καμιά φορά και μεγαλύτεροι, δίπλα-δίπλα στα παγκάκια και, συγγνώμη που θα το πω, ο ένας πάνω στον άλλον, τη στιγμή που ο πατέρας και η μητέρα τους φορούν τη μάσκα και κρατούν αποστάσεις. Οι νέοι μας πρέπει να καταλάβουν ότι με αυτόν τον τρόπο ακυρώνουν την προσπάθεια των γονέων τους και βάζουν σε κίνδυνο κυριολεκτικά ζωές. Δεν το έχουν καταλάβει επαρκώς γιατί νιώθουν αλώβητοι.

Χωρίς να παραστήσω το υπόδειγμα – ούτε νιώθω ότι είμαι – αυτές τις ημέρες τις καραντίνας συνέβη να έχω τα γενέθλιά μου και την γιορτή μου όπως και η κόρη μου. Κι όμως δεν αγκαλιαστήκαμε, δεν ανταλλάξαμε φιλιά και στο εορταστικό τραπέζι κρατήσαμε αποστάσεις δύο μέτρων. Χωρίς να θέλω να κάνω το υπόδειγμα, έτσι πρέπει να προσαρμοστούμε, κι εγώ ακόμα νιώθω ότι δεν έκανα αρκετά. Είναι θέμα σεβασμού όχι μόνο στη ζωή μας αλλά και στη ζωή του άλλου, του διπλανού, του γείτονα, όποιου συναναστρεφόμαστε.

Η Δημοτική Αστυνομία και η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσουν να κάνουν το καθήκον τους. Όμως δεν φτάνουν. Ο Δήμος μας είναι ο τρίτος σε έκταση δήμος του λεκανοπεδίου με τόσο πολυσύχναστα σημεία και τόσους δρόμους που προσφέρονται για περίπατο και για συνωστισμό. Πρέπει εσείς συμπολίτισσες και συμπολίτες πρέπει και εσείς να κάνετε την επισήμανση, την αυστηρή παρατήρηση, μη διστάζετε και, εν ανάγκη, να μας ειδοποιήσετε, όταν παρατηρείτε ότι δεν τηρούνται οι κανόνες.

Οι πόλεις μας είναι πανέμορφες και πάντα θα είναι πόλος έλξης και της φύσης και της αγοράς. Είναι αυτονόητο τώρα που τα καταστήματα μας λειτουργούν σε Κηφισιά και Νέα Ερυθραία θα τα εμπιστευτούμε και θα τα προτιμήσουμε ξανά. Ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε και τους επισκέπτες στα καταστήματά της ήπιας αναψυχής τα οποία ο δήμος μας θα στηρίξει ποικιλοτρόπως. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια».

Κηφισιά: Συνωστισμός έξω από γνωστό μπαρ – Στην ουρά για… take away ποτά

Συνωστισμός δημιουργήθηκε έξω από γνωστό μπαρ στην Κηφισιά την ώρα που οι συστάσεις των ειδικών για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων που ευνοούν τη μετάδοση και διασπορά του κορονοϊού είναι συνεχείς. Το συγκεκριμένο μπαρ σέρβιρε take away ποτά με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα, όταν αυτό έγινε γνωστό, να συγκεντρωθεί πολύς κόσμος.

Έπαιρναν τα ποτά τους σε πλαστικό ποτήρι

Όσοι έπαιρναν μάλιστα τα ποτά τους (κοκτέιλ σε πλαστικό ποτήρι) κάθονταν στον περιβάλλοντα χώρο ανά παρέες για να τα απολαύσουν. Ανάλογα περιστατικά παρατηρήθηκαν και στη συνοικία Παλαιών στον Βόλο ενώ την παρέμβαση της αστυνομίας προκάλεσε αυτοσχέδιο πάρτι στην πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή.

Αντιδράσεις στο διαδίκτυο

Πολλοί ήταν εκείνοι που αντέδρασαν στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη συμπεριφορά των ιδιοκτητών του καταστήματος. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα “Κηφισιά- Διαφάνεια” στο Facebook από τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Καπάτσο, κόσμος πολύς ήταν μαζεμένος έξω από το μπαρ περιμένοντας να εξυπηρετηθούν.

Ανέβασαν stories στο instagram

Αρκετοί πελάτες ανέβασαν και stories στο instagram από το συγκεκριμένο μαγαζί, το οποίο είχε προαναγγείλει ότι μεταξύ 6 και 12 τα μεσάνυχτα θα διέθετε κοκτέιλ για take away.

Δήμοι
Δήμοι με αυξημένα κρούσματα κορονοϊου | Κηφισιά χθες βράδυ
Δήμοι με αυξημένα κρούσματα κορονοϊου | Κηφισιά χθες βράδυ
Δήμοι με αυξημένα κρούσματα κορονοϊου | Κηφισιά χθες βράδυ
Δήμοι με αυξημένα κρούσματα κορονοϊου | Κηφισιά χθες βράδυ
Δήμοι με αυξημένα κρούσματα κορονοϊου | Κηφισιά χθες βράδυ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here