Το Βρετανικό Μουσείο εντόπισε κύκλωμα διακίνησης πλαστών αρχαιολογικών θησαυρών της Μεσοποταμίας

Κορονοϊός: Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε σήμερα ότι σε συνεργασία με τις βρετανικές τελωνειακές αρχές εντόπισε εκατοντάδες ψεύτικες μεσοποταμιακές αρχαιότητες, φέρνοντας στο φως σε μία νέα παράνομη αγορά που «πιθανώς» έχει τη βάση της στη Μέση Ανατολή.

Εμπειρογνώμονες από το διάσημο μουσείο του Λονδίνου βοήθησαν τις τελωνειακές αρχές να διαπιστώσουν την πλαστότητα των εκατοντάδων ύποπτων αντικειμένων που εντοπίσθηκαν στις αρχές Ιουλίου 2019, κατά τη διάρκεια ελέγχου στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, ανακοίνωσε σήμερα το διάσημο ίδρυμα.

Τότε είχαν ανακαλυφθεί πήλινα ειδώλια, ζωόμορφα αγγεία και περίπου 190 πήλινες πλακέτες καλυμμένες με μία σφηνοειδούς τύπου γραφή, προσεκτικά συσκευασμένα σε δύο εμπορευματοκιβώτια από το Μπαχρέιν, με παραλήπτη μία ιδιωτική διεύθυνση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αμέσως μας κίνησε υποψίες, διότι έμοιαζε σάμπως σε τούτες τις πλακέτες να αντιπροσωπευόταν ολάκερη η ποικιλομορφία της μεσοποταμιακής γραφής σε μία μόνη αποστολή », εξηγεί το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο ήταν αμέσως επιφυλακτικό για αυτήν την «έτοιμη προς χρήση συλλογή για έναν μη ενημερωμένο αγοραστή».

Όμως κι άλλες ενδείξεις υποψίασαν επίσης τους ειδικούς του Μουσείου: οι περισσότερες από τις επιγραφές περιείχαν ένα «πλήρες κειμενικό σύμφυρμα που κατά την ανάγνωση δεν έβγαζε νόημα», ενώ και «το μέγεθος και το πάχος της κάθε πλακέτας δεν αντιστοιχούσε στα πρωτότυπα». Αυτό συνιστά ένα «κοινό σφάλμα» των παραχαρακτών, οι οποίοι κυρίως δουλεύουν με βάση φωτογραφίες από βιβλία, εκτιμά το Μουσείο.

Επιπλέον, «κανένα από τα αντικείμενα δεν ήταν πραγματικά αρχαίο», σύμφωνα με τους ειδικούς, που δεν άργησαν να κατανοήσουν πως οι πλακέτες δεν είχαν στεγνώσει στον ήλιο, αλλά είχαν ψηθεί σε έναν σύγχρονο κλίβανο.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο, «είναι πιθανό» αυτές οι ψεύτικες αρχαιότητες να προέρχονται από τη Μέση Ανατολή. Η πλαστογραφία πήλινων πλακετών χρονολογείται τουλάχιστον από 200 ετών και άνω, όμως είναι «η πρώτη φορά που βλέπουμε κάποιον από αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο», πιστοποιούν οι ειδικοί, εκφράζοντας συνάμα την ανησυχία τους για «έναν νέο τύπο παραγωγής που προορίζεται για μια εύπειστη αγορά».

Αυτά τα προϊόντα δεν έχουν καμμία αξία στην παρούσα κατάστασή τους, όμως κάλλιστα θα μπορούσαν «να παραπλανήσουν ως εξαιρετικά πολύτιμα και θα μπορούσαν να είχαν αξία χιλιάδων λιρών», εάν είχαν διατίθεντο προς αγορά από έναν ανυποψίαστο κι αγοραστή.

Αντ ‘αυτού, τα πλαστά τούτα αντικείμενα θα χρησιμοποιηθούν τώρα «για εκπαιδευτικούς σκοπούς» και μια επιλογή τους θα εκτεθεί για κάποιο χρονικό διάστημα΄, όταν το Βρετανικό Μουσείο θα ανοίξει ξανά, ανακοίνωσε το βρετανικό ίδρυμα.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here