Κορονοϊός: Δείτε LIVE την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας από τον Σ. Τσιόδρα και το Ν. Χαρδαλιά

Κορονοϊός: Live η ενημέρωση για την πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας στο υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους κ. Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, έχουν αναλάβει την καθημερινή ενημέρωση των πολιτών για την πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Πότε ανοίγουν καφέ και εστιατόρια: Πώς θα λειτουργήσουν

Το μικροσκόπιό της στην εστίαση έχει στρέψει η κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει να μετριάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις απώλειες λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Αυτό άλλωστε φάνηκε και από την χθεσινή τοποθέτηση του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την τηλεδιάσκεψη για την προετοιμασία της άρσης των περιοριστικών μέτρων σε ό,τι αφορά εστιατόρια, μπαρ και καφέ. Ο κλάδος απασχολεί 350.000 εργαζόμενους και αποτελεί το 30% των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν αναστείλει την λειτουργία τους λόγω της πανδημίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε και το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης σε ένα από τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των μέτρων. Σε μία από τις αποστροφές του μίλησε για απολύτως εφικτό σενάριο η εστίαση να λειτουργήσει την 1η Ιουνίου, εάν φυσικά τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ανάλογα με την εικόνα που δίνει η πανδημία στην Ελλάδα σήμερα. Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, κατά τη χθεσινή σύσκεψη ετέθη πάντως το ενδεχόμενο να ανοίξουν τελικά μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 25 Μαΐου.

Μέχρι στιγμής πάντως, το σενάριο αυτό δεν έχει λάβει το πράσινο φως, καθώς όπως λένε στο Newsbomb.gr πηγές του Μεγάρου Μαξίμου «ο μόνος γνώμονας στις αποφάσεις μας είναι οι υποδείξεις των ειδικών».

Οι πέντε βασικές αρχές του σχεδίου δράσης της κυβέρνησης έχουν ως εξής:

  • Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοικτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,
  • Η ευθύνη να περάσει στους Δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού πλαισίου,
  • Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων,
  • Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών και,
  • Δεν θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.

Όπως γίνεται γνωστό, οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν και κλείσιμο ορισμένων δρόμων πχ από τις 8 το βράδυ, ώστε να τοποθετούνται τραπεζοκαθίσματα και στο οδόστρωμα. Ήδη στη Θεσσαλονίκη ο κ.Ζέρβας εξετάζει την προσωρινή πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού Νίκης συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.

Θα διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους, με 1,50 – 1,80 μ ελεύθερο χώρο για την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.

Αρμόδιος για την κατάρτιση του σχεδίου είναι ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος αναμένεται να λάβει υπόψιν και τις προτάσεις του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρη Παπαστεργίου και των δημάρχων Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα. Έτσι σε συνεργασία με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, αναμένεται να συνταχθεί το τελικό κείμενο το οποίο και θα δοθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων προκειμένου να προωθηθεί στην συνέχεια στην προεδρία της κυβέρνησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here