Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Η Τουρκία υπονομεύει την ασφάλεια της περιοχής


Άμεση απάντηση από την Αθήνα στους προκλητικούς ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού εξωτερικών

Αυστηρή απάντηση στα όσα προκλητικά είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο ΥΠΕΞ της γείτονος, προχώρησε και σε ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου.

Αναλυτικά η απάντηση του ΥΠΕΞ:

«Οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό “ρουτίνας”. Παραμένουν παράνομες, σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μιας χώρας που δηλώνει ότι θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και υπονομεύουν την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Ακραία πρόκληση Τσαβούσογλου

Σε ανοιχτή αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών στο Αιγαίο προέβη νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ χαρακτήρισε «πτήση ρουτίνας» την παρενόχληση από τουρκικά F-16 του ελικοπτέρου, στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Τώρα στο Αιγαίο -γνωρίζετε- υπάρχουν ανεπίλυτα προβλήματα με την Ελλάδα. Υπάρχει η υφαλοκρηπίδα, ο έλεγχος επίσης του εθνικού εναέριου χώρου και των πτήσεων πολιτικής αεροπορίας. Αλλά μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TV100.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στη συνέχεια στην κρίση των Ιμίων και στην ύπαρξη νησιών και νησίδων με ασαφές καθεστώς κυριαρχίας, όπως μεταδίδει το sigmalive.com

«Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν νησιά και νησίδες που η κυριαρχία τους δεν είναι σαφής. Αν θυμάστε την κρίση των Ιμίων, φέτος δεν συνέβη κάτι, αλλά κάθε χρόνο δημιουργείται μία ένταση, οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί βασικά μία ρουτίνα πλέον», δήλωσε.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ