Κορονοϊός: Η Γαλλία ενημερώθηκε την 31η Δεκεμβρίου για την εμφάνιση του νέου κορονοϊού


Κορονοϊός: H Γαλλία ενημερώθηκε την 31η Δεκεμβρίου για την εμφάνιση του ιού της Covid-19 στην Κίνα, διαβεβαίωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, διαψεύδοντας ότι ο Γάλλος πρέσβης στο Πεκίνο ενημέρωσε ο ίδιος τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της σατιρικής εφημερίδας Le Canard Enchaîné, το υπουργείο Εξωτερικών και το προεδρικό μέγαρο έλαβαν «τον Δεκέμβριο» πληροφορίες «ανησυχητικές στις οποίες δεν έδωσαν καμία σημασία».

«Ο πρέσβης της Γαλλίας στο Πεκίνο Λοράν Μπιλί προειδοποίησε τον υπουργό Ζαν Ιβ Λεντριάν και τον (πρόεδρο) Εμανουέλ Μακρόν ότι ένας επικίνδυνος ιός παρατηρήθηκε στην Ουχάν» γράφει η Le Canard.

Η πληροφορία διαβιβάστηκε στο Κε ντ’ Ορσέ μέσω του προξενείου της Γαλλίας στην Ουχάν και σε καμία περίπτωση δεν ενημερώθηκε απευθείας ο πρόεδρος, απαντάει στο Γαλλικό Πρακτορείο το γαλλικό ΥΠΕΞ.

«Μόλις οι αρχές της Ουχάν ανακοίνωσαν τη νέα πνευμοπάθεια την 31η Δεκεμβρίου του 2019, το γενικό προξενείο στην Ουχάν προειδοποίησε, την ίδια ημέρα, τον Κέντρο Κρίσεων και Στήριξης του υπουργείου και την πρεσβεία» στο Πεκίνο, διευκρινίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

«Κατόπιν εκδόθηκαν πολλές επικαιροποιήσεις των συστάσεων προς τους ταξιδιώτες, από τις αρχές Ιανουαρίου», στη βάση των πληροφοριών που διαβιβάζονταν από το προξενείο στην Ουχάν, συμπληρώνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι κινεζικές αρχές έκαναν λόγο την 5η Ιανουαρίου για 59 κρούσματα, εκ των οποίων 7 σε σοβαρή κατάσταση, συνεζίχει το γαλλικό ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι ο απολογισμός δεν θεωρείτο τότε ανησυχητικός.

Η πρεσβεία, το προξενείο και το υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι είχαν τακτικές επαφές σχετικά με την εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης στην Ουχάν, διαβεβαιώνει η ίδια πηγή.

Την 23η Ιανουαρίου, η Κίνα έκανε λόγο για 614 κρούσματα και 17 νεκρούς κηρύσσοντας την Ουχάν σε καραντίνα, σημειώνει το ΥΠΕΞ της Γαλλίας.

«Με την καθολική καραντίνα που επιβλήθηκε στην Ουχάν την 23η Ιανουαρίου 2020, οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού των Γάλλων υπηκόων και των συγγενών τους έπρεπε να οργανωθούν και να υλοποιηθούν σε πολύ σύντομα διαστήματα, από τις 30 Ιανουαρίου».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ