Κορονοϊός – Βρετανία: Πάνω από 30.000 οι νεκροί – 649 θάνατοι σε ένα 24ωρο


Κορονοϊός – Όλες οι Ειδήσεις: Ακόμη 649 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο – Αναμένεται χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο ενδέχεται να επιβληθούν ξανά περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο

«Ο κορονοϊός δεν θα εμποδίσει την αποστολή μας να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο και να απελευθερώσουμε τη δυναμική αυτής της χώρας» δήλωσε ο υπουργός Στέγασης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ρόμπερτ Τζένρικ, κατά την ενημέρωση της κυβέρνηση γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την Κυριακή τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η κυβέρνηση.

Όπως είπε, η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο για χαλάρωση των μέτρων ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα, ωστόσο κάποιοι περιορισμοί ενδέχεται να επιβληθούν εκ νέου σε τοπικό επίπεδο, εάν κριθεί αναγκαίο.

Ο υπουργός αναφέρθηκε κυρίως στα θέματα που απασχολούν την περιφέρεια της Βρετανίας και τις τοπικές κοινότητες σε ότι αφορά την ανάκαμψη, την οικονομική ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα, ενόψει της σταδιακής επαναλειτουργίας τους. Ήδη στα τοπικά συμβούλια έχουν διατεθεί 3,2 δισεκατομμύρια λίρες και όπως είπε, εάν κριθεί απαραίτητο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο νέων χρηματοδοτήσεων. «Κάθε τοπική οικονομία τώρα χρειάζεται ένα σχέδιο επανεκκίνησης και ανάκαμψης» είπε. Αναφέρθηκε επίσης στην ασφάλεια των μέσων μαζικής μεταφοράς και στις μετακινήσεις από και προς τους χώρους εργασίας.

Σύμφωνα με την ιατρική υπεύθυνη της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Αγγλίας, Ιβόν Ντόιλ, οι αριθμοί τόσο των θανάτων από Covid-19 όσο και νοσηλευόμενων με ιό, εξακολουθούν να μειώνονται. Ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορονοϊό έφτασε τους 30.076 μαζί με τους επιπλέον 649 νέους θανάτους που καταγράφηκαν σε νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο. Χθες πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 70.000 διαγνωστικά τεστ.

Συζητήσεις του πρωθυπουργού με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για την πανδημία

Ο πρωθυπουργός θα έχει διακομματικές συνομιλίες με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης αύριο, για να συζητήσουν την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Εκπρόσωπος του Εργατικού κόμματος δήλωσε ότι ο επικεφαλής του, Κιέρ Στάρμερ, θα θέσει το θέμα της «εθνικής συναίνεσης» για την χαλάρωση του lockdown, της μαζικής διεύρυνσης του συστήματος ιχνηλάτησης επαφών και την προστασία των εργαζομένων.

Η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε στην τοπική Βουλή ότι η αποκεντρωμένη κυβέρνηση θα ξεκινήσει την άρση των περιορισμών του lockdown «το συντομότερο δυνατό», μετά τις τελευταίες ενδείξεις των δεδομένων, σύμφωνα με τις οποίες οι θάνατοι από τον κορονοϊό μειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα για πρώτη φορά από τότε που εκδηλώθηκε η πανδημία. Όπως είπε η άρση των περιορισμών δεν θα γίνει αμέσως, καθώς η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, αλλά σχεδιάζονται οι τρόποι για την σταδιακή άρση το συντομότερο δυνατό.

Περικοπές στα προγράμματα αποζημιώσεων εργαζομένων;

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκαν περισσότερα από 69.000 δάνεια του προγράμματος μικρών «δανείων ανάκαμψης» που έχουν ανώτατο όριο 50.000 λίρες. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε τη Δευτέρα και μέχρι στιγμής το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης συνολικά 130.000 αιτήσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times, ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει τη μείωση του ποσού αποζημίωσης που καλύπτει το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τους μισθούς των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε προσωρινή άδεια.

Ενόψει των σχεδίων για σταδιακή χαλάρωση του lockdown και της επιστροφής στους χώρους εργασίας, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να μειώσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος αποζημιώσεων μισθών της κυβέρνησης από τον Ιούλιο, μέσα από τη μείωση του ποσοστού κάλυψης του μισθού κάτω από το 80% και του ορίου των 2.500 λιρών που ισχύει σήμερα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ