Έρχεται σκληρό ροκ με φόντο την οικονομία – Η «μάχη» κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ υπό τη σκιά του λαϊκισμού


Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στους κυβερνητικούς κύκλους η προσπάθεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, να εκμεταλλευτεί πολιτικά, όπως λένε στο Newsbomb.gr, το δυσχερές οικονομικό κλίμα που διαμορφώνεται για το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Όλα ξεκίνησαν από την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Facebook ο οποίος, επ αφορμής της τελευταίας έκθεσης της Κομισιόν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη πως χάρις στις δικές του επιλογές η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση το 2020.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα προέβλεψε πως πρόκειται για «συνειδητή του επιλογή, να αντιμετωπισθεί η πανδημία ως ευκαιρία για ένα νέο γύρο αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Για να σαρωθούν η αγορά εργασίας και οι μισθοί και να αναγκαστούν σε λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίοι που μέχρι χθες τους υμνούσε».

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας κόστισε 100 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ενώ χαρακτηρίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης διχαστικό και λαϊκιστή που «μένει ίδιος» καθώς όπως σημειώνει «χαίρεται επειδή η Ελλάδα θα έχει φέτος ύφεση, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Ευρώπη». Ύφεση που οφείλεται, όπως λέει σε ένα απρόβλεπτο και πρωτοφανές γεγονός, την πανδημία του κορονοϊού.

Η αντιπαράθεση αυτή σε συνέχεια της επεισοδιακής συζήτησης στη Βουλή την Τρίτη και την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, σηματοδοτεί μία νέα εποχή. Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο Newsbomb.gr σημειώνουν πως «ο κ. Τσίπρας όλο το προηγούμενο διάστημα δεν κατάφερε να αρθρώσει σοβαρό και υπεύθυνο αντιπολιτευτικό λόγο, γι’ αυτό τώρα καταφεύγει σε αυτό που ξέρει καλύτερα, τον ανεύθυνο λαϊκισμό».

Το Newsbomb.gr είναι παράλληλα σε θέση να γνωρίζει ότι στην κυβέρνηση αναμένουν και νέες επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, κάτι που ωστόσο δεν προκαλεί ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές «δείξαμε πως βάλαμε πάνω απ’ όλα την υγεία των πολιτών και δεν θα αντιπαρατεθούμε με τον κ. Τσίπρα ο οποίος διαβάζει όπως θέλει τις εκθέσεις της Κομισιόν».

Το μήλον της έριδος λοιπόν αυτές τις τελευταίες ώρες είναι η περίφημη έκθεση της Κομισιόν η οποία ομολογουμένως παραθέτει προβλέψεις-σοκ για την ευρωπαϊκή οικονομία δημιουργώντας ανησυχία για το μέλλον. Όσον αφορά στην Ελλάδα συγκεκριμένα, η έκθεση έχει τρία σκέλη. Το πρώτο αφορά το μέγεθος της ύφεσης, το δεύτερο τα αίτια αυτής και το τρίτο την πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά.

«Όσο κι αν ο κ. Τσίπρας νομίζει πως η Οικονομία είναι το ατού του οφείλει να διαβάζει τις εκθέσεις ολόκληρες και όχι τις σελίδες που νομίζει ότι μπορεί να αξιοποιήσει πολιτικά», σημειώνουν στο Newsbomb.gr με νόημα στελέχη της κυβέρνησης με γνώση επί των οικονομικών θεμάτων. Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, για την Ελλάδα συγκεκριμένα γνωρίζουμε πως η πρόβλεψη για το 2020 θέλει να βιώνουμε ύφεση 9,7% καθιστώντας μας «πρωταθλητές» σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή οικονομία. Την ίδια ώρα όμως, η ίδια έκθεση προβλέπει πως η Ελλάδα θα περάσει πρώτη και τη γραμμή του τερματισμού για το 2020 για την ανάπτυξη, με την μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ εντός της ΕΕ για το 2021 η οποία θα φτάσει το 7,9%, κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναφέρει στην ανάρτησή του.

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται πως χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία είναι πιο επιρρεπείς στην ύφεση λόγω της μεγάλης συμβολής του τουρισμού στα εθνικά ΑΕΠ. «Ούτε αυτό ο κ. Τσίπρας το επισημαίνει. Άλλωστε δεν τον συμφέρει να παραδεχθεί πως η πανδημία θα μας επηρεάσει όλους, κάποιες χώρες όμως λίγο περισσότερο λόγω ιδιαιτεροτήτων», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Την ίδια ώρα πηγές του Μεγάρου Μαξίμου απαντούν και στην κριτική πως η κυβέρνηση αναθεωρεί συνεχώς τις προβλέψεις της για την Οικονομία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει, να μην έχει συναίσθηση της πραγματικότητας», ισχυρίζονται και τονίζουν ότι «η Κυβέρνηση αναθεωρεί διαρκώς προς το δυσμενέστερο τις εκτιμήσεις της για την ύφεση, όταν η Ευρώπη κάνει το ίδιο, σε εβδομαδιαία βάση, το τελευταίο δίμηνο».

Την ίδια ώρα υπενθυμίζουν «σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ‘ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη’, να υπενθυμίσουμε το εξής: Για το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε ανάπτυξη στη χώρα μας 2,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ γύρισε την οικονομία στην ύφεση. ΣΥΡΙΖΑ και ανάπτυξη είναι έννοιες ασύμβατες. Όπως επίσης, ασύμβατες είναι και οι έννοιες ΣΥΡΙΖΑ και σοβαρότητα, ΣΥΡΙΖΑ και υπευθυνότητα».

Το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης που διαμορφώνεται πλέον είναι ξεκάθαρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στα της οικονομίας με αφορμή την πανδημία την ώρα που η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να μετριάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιπτώσεις του lockdown. Η ιστορία επαναλαμβάνεται λέει ο σοφός λαός και για άλλη μία φορά μία κυβέρνηση κρίνεται για τους χειρισμούς της στην Οικονομία. «Μόνο που αυτήν την φορά η κοινωνία είναι πιο ώριμη απ’ ότι πριν πέντε ή δέκα χρόνια και επαινεί την σκληρή δουλειά απέναντι στον λαϊκισμό με τους ζουρνάδες» σημειώνει στο Newsbomb.gr κυβερνητικό στέλεχος με… αρκετά χιλιόμετρα στο κοντέρ της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να ρίξει το γάντι όσες φορές χρειαστεί λέγοντας χαρακτηριστικά στην τελευταία ανακοίνωσή του πως «οι ίδιοι άνθρωποι που παρέλαβαν ανάπτυξη 2.8% τον Ιούλιο του 2019 και πριν τον κορονοϊό, μέσα σε ένα εξάμηνο, κατάφεραν να την ρίξουν στο 1%. Μας κατηγορούν για έλλειψη σοβαρότητας οι άνθρωποι που επειδή δεν έχουν καμία αίσθηση τι θα γίνει στην οικονομία και κανένα σχέδιο να το αντιμετωπίσουν, λένε όλα τα πιθανά νούμερα για να μπορούν μετά να πουν ότι έπεσαν μέσα…».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ