Υπάιθρια πάρτι: Πώς θα σταματήσουν τους «μερακλήδες» – Το σχέδιο για μην επιστρέψουμε στον… Μάρτιο


Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία και τις υγειονομικές Αρχές για τις πολυπληθείς υπαίθριες συγκεντρώσεις σε πλατείες ή έξω από μπαρ – Συσκέψεις για τον τρόπο που θα μπει «φρένο» στους… σκασμένους για ποτό πολίτες. 

Οι εικόνες με τον συγχρωτισμό δεκάδων πολιτών στην Αγία Παρασκευή, την Κηφισιά και άλλες περιοχές της Αττικής και της επαρχίας, όπου καταστήματα εστίασης μετατράπηκαν σε… «take away bars» και στήθηκαν υπαίθρια πάρτι έχουν προκαλέσει προβληματισμό και ανησυχία.

Στην Αγία Παρασκευή, την Κηφισιά, το Λυκαβηττό, το Αιγάλεω, το Παγκράτι, αλλά και σε επαρχιακές πόλεις όπως ο Βόλος και η Λάρισα, οι… μερακλήδες δεν άντεξαν άλλο τις απαγορέυσεις και βγήκαν να ξεσκάσουν στους δρόμους και τις πλατείες.

Τα όσα διαδραματίστηκαν, με εκατοντάδες πολίτες να είναι ο ένας δίπλα στον άλλον και όχι μόνο να μην υπακούν στις εκκλήσεις των αστυνομικών αλλά να εξαπολύουν και επιθέσεις, προκάλεσαν εκνευρισμό στην κυβέρνηση, καθώς, όπως ανέφερε αρμόδιος υπουργός, μπορεί να μετατραπούν σε «πάρτι κορωνοϊού» και να λειτουργήσουν ως υγειονομική βόμβα.

Η αίσθηση ότι η καταπολέμηση της πανδημίας έχει τελειώσει και πάμε σαν άλλοτε κρύβει πολλές παγίδες και μπορεί να γκρεμίσει όσα χτίστηκαν εν μέσω καραντίνας. Ουδείς είναι διατεθειμένος στην κυβέρνηση να ρισκάρει την επιτυχή καταπολέμηση της πανδημίας και πρώτος απ’ όλους ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκεφτόταν να δόσει εντολή να ανοίξουν τα καταστήματα νωρίτερα, πιθανότατα στις 25 Μαΐου, ωστόσο τα γεγονότα με τα υπάιθρια πάρτι τον εξώθησαν στο να αλλάξει γνώμη και να διαμηνύσει πως οριστικά θα ανοίξουν 1η Ιουνίου.

Και οι επιδημιολόγοι όμως προειδοποίησαν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους χθες, ότι οι πλατείες με κόσμο μπορεί να λειτουργήσουν ως εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «αν υπάρχει κρούσμα σε ένα τόσο μεγάλο γκρουπ ανθρώπων, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και να περιοριστούν εγκαίρως τα περιστατικά». Αντίστοιχα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας προειδοποίησε ότι «δεν επιτρέπεται παραβίαση των κανόνων, γιατί θα επιστρέψουμε εκεί όπου ήμασταν».

Ακόμα και σε απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες περιοχές είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν οι αρμόδιες αρχές, εφόσον συνεχισθούν τα αυτοσχέδια υπαίθρια πάρτι με κατανάλωση αλκοόλ, που συνόδευσαν τη χαλάρωση των μέτρων καραντίνας. Οι πολυπληθείς υπαίθριες συγκεντρώσεις σε πλατείες ή έξω από μπαρ έχουν σημάνει συναγερμό στην Πολιτική Προστασία και στις υγειονομικές αρχές.

Χαρακτηριστικά είναι όσα συνέβησαν στην άνω πλατεία της Αγίας Παρασκευής (πλατεία Αγίου Ιωάννη), όπου τη Δευτέρα και την Τρίτη συγκεντρώθηκαν πάνω από 400 νεαροί, προκαλώντας την αντίδραση της δημοτικής αρχής και στη συνέχεια των ΜΑΤ.

Χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι στο εξής η πλατεία θα παραμένει κλειστή από τις 9 το βράδυ και έως τις 6 το πρωί και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που εξακολουθήσουν να καταγράφονται παρόμοια φαινόμενα και αλλού, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων υπερτοπικής εμβέλειας. Ηδη, πάντως, από τις απογευματινές ώρες χθες, στην περιοχή βρίσκονταν δικυκλιστές της ομάδας «Δράση» (πρώην ΔΕΛΤΑ). Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση προς τις υποδείξεις των ειδικών είναι ακόμα και αυτό της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες περιοχές κατά της νυχτερινές ώρες.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ