Κορονοϊός: Ποιοι και πότε θα μπορούν να κάνουν το μοριακό τεστ δωρεάν


Μοριακό τεστ: Η δεύτερη φάση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνει και μία νέα στρατηγική ελέγχου για όσους φέρουν συμπτώματα του ιού

Στην πρώτη φάση της επιδημίας δεν πραγματοποιούνταν έλεγχος σε όλους όσοι έφεραν συμπτώματα, εάν αυτά ήταν ελαφρά, αλλά υπήρχε η σύσταση να παραμένουν σπίτι τους.

Μοριακό τεστ

Πλέον όλοι όσοι έχουν συμπτωματολογία συμβατή με τον Sars-CoV-2 θα αναζητούν ιατρική βοήθεια είτε μέσω του θεράποντος ιατρού τους είτε -εάν δεν έχουν προσωπικό γιατρό- μέσω ΕΟΔΥ, που θα τους κατευθύνει στα δημόσια νοσοκομεία για έλεγχο.

Όπως έχει τονίσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, τα συμπτώματα είναι:

Πυρετός, βήχας, δύσπνοια, κρυάδες, έντονο ρίγος, μυαλγίες, κεφαλαλγία, πονόλαιμος, ξαφνική απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση, στη β’ φάση που διανύει η χώρα μας σήμερα θα ελέγχονται και οι στενές επαφές, εφόσον ένας πολίτης βγει θετικός.

Ο ευρύτερος εργαστηριακός έλεγχος σε όσους φέρουν συμπτώματα θα διευκολύνει αυτό που επιδιώκουν οι επιστήμονες τώρα που η κοινωνία έχει χαλαρώσει: να έχουν όσο το δυνατόν πραγματική εικόνα των κρουσμάτων, που θα συντελέσει στη διαχείριση της επιδημίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται άλλωστε και ο δειγματοληπτικός έλεγχος μέσω των κινητών ομάδων του ΕΟΔΥ σε στοχευμένες δομές με ευάλωτο πληθυσμό. Το πρώτο 48ωρο πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 1.200 μοριακό τεστ από τις ομάδες αυτές και όλα αποδείχθηκαν αρνητικά, γεγονός που γεμίζει αισιοδοξία τους ειδικούς.

Μετάδοση

Η εύθραυστη, όμως, πορεία της πανδημίας και στη χώρα μας -που αποτελεί παράδειγμα διεθνώς όσον αφορά στον έλεγχο των κρουσμάτων- αποδεικνύεται με κάθε ευκαιρία. Νέες εστίες που αποκαλύπτονται έρχονται να υπενθυμίσουν τη σημασία για συνεχή επαγρύπνηση.

Νέα τέτοια πηγή τοπικής μετάδοσης είναι το στρατιωτικό νοσοκομείο «401», όπου καταγράφηκαν μέχρι χθες έντεκα νέα κρούσματα με λοίμωξη Covid-19.

Στο πλαίσιο αυτό η ατομική ευθύνη είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, όπως και η συνεχής υπενθύμιση στους πολίτες του συνθήματος «ΧΑΜ» (Χέρια, Αποστάσεις, Μάσκες).

Μεγάλη προσοχή στη χρήση της υφασμάτινης μάσκας συνέστησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας χθες, τονίζοντας ότι η μη ιατρική μάσκα συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο εάν δεν τη χρησιμοποιεί κανείς σωστά. Οπως εξήγησε, με βάση μαθηματικές εκτιμήσεις αυτού του είδους η μάσκα μπορεί να αναχαιτίσει κατά 15%-20% τη μετάδοση του ιού.

Προβληματισμός

Οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού είναι αυτοί που προβληματίζουν τους επιστήμονες και στοχεύουν στην ανίχνευσή τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, στον «Ευαγγελισμό» βρέθηκε θετική στον ιό νοσηλεύτρια- προϊσταμένη σε τμήμα Covid-19.

Αμέσως μετά την επιβεβαίωση του θετικού δείγματος ξεκίνησε η διαδικασία ιχνηλάτησης, με την αναστάτωση στο νοσηλευτικό ίδρυμα για το ενδεχόμενο διασποράς του κορονοϊού να είναι έκδηλη, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο.

Χθες ανακοινώθηκαν 21 νέα κρούσματα, με τα έντεκα εξ αυτών να προέρχονται από το «401». Ακόμη ένας θάνατος προστέθηκε στη λίστα όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 147.

Επίσης, 36 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 82 έχουν εξέλθει από Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στο μεταξύ, στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης βρίσκονται από χθες οι συνθήκες θανάτου του 35χρονου Πομάκου από τη Θράκη που έχασε τη ζωή του από κορονοϊό. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε τη διενέργεια έρευνας.

Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
  • 21 νέα κρούσματα
  • 11 εξ αυτών προέρχονται από το «401»
  • 1 ακόμα θάνατος προστέθηκε χθες στη λίστα όσων έχουν χάσει τη ζωή τους
  • 147 ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό
  • 36 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
  • 82 έχουν εξέλθει από Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
«ΚΛΕΙΔΙ» Ο ΚΑΛΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ
Δεν μεταδίδεται από κουνούπια ο ιός

Δεν μεταδίδεται από τα κουνούπια ο κορονοϊός ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας, λύνοντας μια συχνή απορία των πολιτών μιας και το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και η κυκλοφορία των κουνουπιών αυξάνεται.

Ο καθηγητής επανέλαβε την ιδιαίτερη σημασία του καλού αερισμού σε σπίτια και εργασιακούς χώρους, πρακτική που και το καλοκαίρι θα βοηθήσει στον περιορισμό διάδοσης του κορoνοϊού.

Πρόσθεσε δε ότι οι ειδικοί ελπίζουν πως οι θερμοκρασίες θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκδοθούν ειδικά μέτρα καθαρισμού και απολύμανσης των δικτυωτών στα παράθυρα, «ένα θέμα που αξίζει να συζητηθεί και νομίζω θα το εξετάσουμε», όπως είπε.

Τους καλοκαιρινούς μήνες πάντως θα πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση και για τον ιό του Δυτικού Νείλου, κατά τον καθηγητή, καθώς η παρουσία του κορονοϊού δεν αναιρεί την παρουσία άλλων ιών στην κοινότητα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ