Νέου τύπου απόσυρση 2020: Ποια είναι τα κίνητρα και τα οφέλη για «καθαρά» ΙΧ


Στη σταδιακή απόσυρση των ρυπογόνων πετρελαιοκίνητων οχηµάτων και τη µείωση των παλαιών βενζινοκίνητων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα µεγάλα αστικά κέντρα, µε παράλληλη ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, µέσω της παροχής σειράς κινήτρων, προκειµένου να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος της ελαχιστοποίησης του αποτυπώµατος του άνθρακα, προχωρεί η κυβέρνηση.

Στόχος της συγκεκριμένης ενέργειας είναι να αντικατασταθεί το 1/3 του γερασμένου στόλου της ελληνικής αγοράς.

  • Ποιο συγκεκριμένα θα προβλέπονται:
  • Χρηματικό μπόνους για τα ΙΧ
  • Όφελος για ταξί και μικρά φορτηγά
  • Απαλλαγές από φόρους και τέλη, όπως και οφέλη στις τιμές των πάρκινγκ και των διοδίων.

Ειδικότερα, τα κίνητρα θα αφορούν τα αμιγώς ηλεκτρικά ΙΧ, για τα οποία υπάρχει η πρόθεση να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 13% ή και στο 8%, από τη στιγμή που δεν επιβαρύνονται με τέλος ταξινόμησης, ενώ για τα plug-in υβριδικά, να μειωθεί το τέλος ταξινόμησης στο 25% ή και να μηδενιστεί ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων, από το 50% που ισχύει σήμερα.

Τέλος, για τα ΤΑΧΙ, το bonus της επιδότησης θα κυμανθεί από 5.000-8.000 ευρώ για την αντικατάσταση ενός παλαιού αυτοκινήτου με ένα ηλεκτρικό όχημα. Το πρόγραμμα αυτό, αρχικά θα τρέξει στις μεγαλύτερες πόλης της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλος, Λάρισα, Ιωάννινα, κ.ά.) και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης, για τα ηλεκτρικά οχήματα θα προβλέπονται μεταξύ άλλων και δωρεάν στάθμευση, φόρτιση, κ.α. στο πλαίσιο των μέτρων για τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης.

Με πληροφορίες από: ΤΑ ΝΕΑ

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ