Επιστροφή στην κανονικότητα: Οι γεμάτες πλατείες, τα ΜΑΤ και η σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ


Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι γεγονός. Όχι δεν έγινε -ακόμη- πλήρης άρση των μέτρων περιορισμού. Αυτό που αποδεικνύει πως οι αβρότητες τελείωσαν είναι η πολιτική αντιπαράθεση ακόμα και για τις πλατείες

Όλα ξεκίνησαν από τον συνωστισμό ορισμένων νεαρών στην πάνω πλατεία, όπως λένε οι γνωρίζοντες, στην Αγία Παρασκευή οι οποίοι έπιναν μπύρες. Οι συστάσεις έγιναν, ο κόσμος δεν αποχώρησε, τα ΜΑΤ πήγαν, συνέχισαν να χρησιμοποιούν τα μεγάφωνα για να φύγουν οι συγκεντρωμένοι και το κλίμα δυναμιτίστηκε. Μπουκάλια, συνθήματα και χημικά ήταν αρκετά για να πυροδοτηθεί η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν την ευκαιρία και στοχοποίησαν για άλλη μία φορά τα ΜΑΤ, ενώ έκαναν λόγο και για επιστροφή σε άλλες εποχές. Δεν έπαυαν ωστόσο να τονίζουν πως οι αποστάσεις ασφαλείας θα πρέπει να τηρούνται. «Για άλλη μία φορά δεν ακούμε καμία πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ . Προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ένα ανύπαρκτο ζήτημα, πολιτικά και να διχάσει για άλλη μία φορά την κοινωνία» τονίζουν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ .

Την ίδια στιγμή κάτι που επεσήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη ήταν πως «δεν πρέπει οι λίγοι να θέσουν σε διακινδύνευση, με τη συμπεριφορά τους, τις προσπάθειες των πολλών». Αυτό, όμως, φαίνεται πως δεν αρκεί για την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία επιχειρεί να χτίσει ένα συνολικό αφήγημα στην προσπάθειά της να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ο οποίος σε συνέντευξή του διερωτήθηκε ποια είναι η διαφορά του συνωστισμού στις πλατείες με την μάζωξη των μαθητών στις τάξεις.

Παράλληλα ένα θέμα που τίθεται όσο καλοκαιριάζει και οι πολίτες έχουν ολοένα και αυξανόμενη επιθυμία να βγουν από τα σπίτια τους είναι ο ρόλος των Δήμων στα περιστατικά σαν και αυτά της Αγίας Παρασκευής. Άλλωστε είναι γνωστό στην Αστυνομία και την κυβέρνηση πως τις προηγούμενες ημέρες σε πολλές περιπτώσεις ανά την Ελλάδα υπήρξε συνωστισμός σε πλατείες. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές «επαφίεται στον κάθε Δήμο, όταν βλέπει σε συγκεκριμένους χώρους να υπάρχει κάποια καταστρατήγηση των κανόνων και των συστάσεων, να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα, όπως έγινε στην περίπτωση της Αγίας Παρασκευής. Μπορεί βέβαια να ζητάει και τη συνδρομή της Κυβέρνησης».

Δεν τίθεται θέμα περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων γι’ αυτό και παρά τις ανακοινώσεις για κλείσιμο της πλατείας στην Αγία Παρασκευή το βράδυ της Πέμπτης υπήρχε και πάλι κόσμος χωρίς να σημειωθεί ένταση αυτήν την φορά. «Σκοπός δεν είναι να επιβάλλουμε τα μέτρα, δεν το κάναμε δύο μήνες, θα το κάνουμε τώρα που προσπαθούμε να βγούμε από τα σπίτια μας;» διερωτάται κυβερνητική πηγή. «Η ατομική ευθύνη, όπως έχουμε πει πολλές φορές, και η συλλογική ωριμότητα που δείξαμε στην πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας, δεν πρέπει να διαταραχθεί», επισημαίνει.

Άλλο ένα θέμα πάντως που προσπαθούν να επισημάνουν από την κυβέρνηση είναι οι πληροφορίες που διακινούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα. «Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση κυκλοφορίας», τονίζουν και επισημαίνουν πως «υπάρχει ισχυρή σύσταση σε όλους μας να αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, να αποφεύγουμε συγχρωτισμό, να κρατάμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας και να τηρούμε τις αποστάσεις. Είναι προς το συμφέρον όλων μας, να μην έχουμε πισωγυρίσματα».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ