Μάνα, μητέρα, μαμά: Τρεις τρόποι για να γιορτάσουμε την Ημέρα της Μητέρας με τα πάντα κλειστά


Η Γιορτή της Μητέρας «Κάπου εδώ είναι η Γιορτή της Μητέρας», έριξε άδεια για να πιάσει γεμάτα ο σύζυγος τις προάλλες. «Είναι πάντα η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου», απάντησα με ύφος και η συζήτηση έληξε κάπου εκεί…

Είμαι βέβαιη πως κάτι θα σκεφτεί για να γιορτάσουμε – αφορμή ψάχνουμε ως οικογένεια για «πάρτι», όπως φωνάζουν περιχαρείς οι μικρές – αν και φέτος, η αλήθεια είναι, υπάρχει μια έξτρα δυσκολία: Τα πάντα είναι κλειστά κι εμείς «μένουμε σπίτι» λόγω της απειλής του νέου κορωνοϊού, ο οποίος ναι μεν φαίνεται πως περιορίζεται, εξακολουθεί όμως να υπάρχει.

Τι μπορούν να κάνουν οι οικογένειες φέτος «την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου» για να γιορτάσουν τις μητέρες; Πολλά πράγματα, αναλόγως με τη σύστασή τους και τα κέφια τους. Φέτος ειδικά, με τα κλειστά σχολεία, οι περισσότερες μητέρες δεν θα πάρουν ούτε το συμβολικό δωράκι – χειροτεχνία που ετοιμάζουν τα παιδιά με τους δασκάλους τους κι έτσι αξίζει οι μπαμπάδες να κάνουν μια προσπάθεια παραπάνω… Ας δούμε τρεις απλές ιδέες για να γίνει αυτή η ημέρα «ξεχωριστή» για τη μαμά κι ας μην περιλαμβάνεται σε αυτές το φαγητό και το γλυκό «έξω», λόγω των συνθηκών.

  1. Τραπέζι στο σπίτι, χωρίς η μαμά να κάνει τίποτα

Τραπέζι στο σπίτι, συνήθως σημαίνει πως σχεδόν όλα και σχεδόν καθημερινά, τα φροντίζει η μαμά. Προετοιμασίες, μαγειρέματα, να στρώσει το τραπέζι, να σερβίρει και μετά να καθαρίσει τα πάντα… Αξίζει φέτος για την Γιορτή της Μητέρας, να απολαύσει εκείνη ένα γεύμα για το οποίο δεν θα έχει κουραστεί καθόλου, ούτε πριν, ούτε μετά. Δεν έχει σημασία φυσικά το πόσο περίπλοκο θα είναι το φαγητό που θα σερβιριστεί, μπορεί να είναι και το πιο απλό, αρκεί να τηρηθεί η τάξη και η επισημότητα που απαιτεί η γιορτή: Ορεκτικό, σαλάτα, πρώτο και δεύτερο πιάτο με γλυκό, φρούτο και καφέ, θα εκτιμηθούν ιδιαιτέρως από τη μαμά, ενώ και το καλό σερβίτσιο θα δώσει… άλλη χάρη! Από εκεί και πέρα, αν το μενού είναι επιπέδου… τηγανητού αβγού, λίγη σημασία έχει και μην ξεχνάτε πως αν πιστεύετε πως δεν θα τα καταφέρετε, υπάρχει ακόμα η επιλογή take away για φαγητό και γλυκό από πολλά εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία.

  1. Βόλτα – έκπληξη στη φύση

Μετά από τόσο απαραίτητο εγκλεισμό, μια βόλτα – έκπληξη για τη μαμά είναι πολύ σπουδαίο δώρο. Και πάλι, το σημαντικό είναι κάποιος να τα ετοιμάσει όλα χωρίς να την εμπλέξει. Ποια είναι τα όλα; Καταρχήν να επιλεγεί ο κατάλληλος προορισμός, που θα είναι στη φύση, αυτή την εποχή. Καλό είναι να γνωρίζετε την περιοχή και να έχετε ξαναπάει για να αποφύγετε δυσάρεστα απρόοπτα – η έκπληξη δεν έχει να κάνει με το πού, αλλά με το πώς. Αυτή τη φορά λοιπόν η μαμά δεν θα πρέπει να ετοιμάσει το κολατσιό της οικογένειας, δεν θα πρέπει να είναι εκείνη που θα ετοιμάσει τις τσάντες των παιδιών, δεν θα είναι εκείνη που θα πρέπει να θυμηθεί τα καπέλα τους και τα αντηλιακά τους. Εκείνη θα πρέπει απλώς να φορέσει τα αθλητικά της, το καπέλο της και τα γυαλιά ηλίου της και να ακολουθήσει!

  1. Πολλά μικρά «δωράκια»

Δύσκολο, αυτή την εποχή, να γίνει η μητέρα αποδέκτης ενός σπουδαίου δώρου με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας. Εξάλλου, «παραδοσιακά» τα δώρα της ημέρας αυτής είναι λουλούδια, γλυκά, χειροτεχνίες από τα παιδιά, ίσως κάποιο συμβολικό κόσμημα ή ένα γεύμα σε ένα καλό εστιατόριο. Φέτος όμως που οι επιλογές στενεύουν λόγω των αντικειμενικών συνθηκών, ας φροντίσουμε την Ημέρα της Μητέρας, να τη γεμίσουμε με πολλά μικρά δωράκια. Με ζωγραφιές των παιδιών, με χειροτεχνίες που φτιάξαμε μαζί τους για τη μαμά, αλλά και με μικροαντικείμενα που ξέρουμε πως της αρέσουν και τα οποία μπορούμε να βρούμε παντού – ακόμα και στο σούπερ μάρκετ. Δεν είναι η αξία του δώρου που δίνει χαρά, αλλά η σκέψη και ο διάδρομος των καλλυντικών, μπορεί να μας δώσει πολλές ιδέες!

Μπορεί η φετινή Γιορτή της Μητέρας να μοιάζει διαφορετική, ας κάνουμε όμως όλοι το καλύτερο που μπορούμε για να δείξουμε, με συμβολικό αλλά και ουσιαστικό τρόπο, στις μαμάδες της ζωής μας πόσο πολύ τις αγαπάμε.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ