Το μήνυμα του ΥΕΘΑ για την ναυτική επιχείρηση «Ειρήνη»


Ξεκίνησε τις επιχειρήσεις της στην Μεσόγειο, αυτή την εβδομάδα η νέα ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιτήρηση του ελέγχου του εμπάργκο των όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων θα αναπτυχθούν στην Μεσόγειο, μία γαλλική αντιαεροπορική φρεγάτα και ένα λουξεμβουργιανό περιπολικό σκάφος.

Η Επιχείρηση «Ειρήνη», παίρνει τα ηνία από την επιχείρηση «Σοφία», η οποία είχε ξεκινήσει το 2015, με μόνη εντολή να φροντίζει για την τήρηση του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στις εξαγωγές όπλων προς τη Λιβύη.

Σημειώνεται ότι τα πλοία που θα συμμετέχουν στην αποστολή θα είναι επιφορτισμένα με την επέμβαση σε περιοχές μακριά από τις διαδρομές που επιλέγουν οι διακινητές μεταναστών, όρος που έχουν θέσει η Αυστρία και η Ουγγαρία.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας,, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, έστειλε το δικό του μήνυμα για την επιχείρηση με ανάρτηση που έκανε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Η στρατιωτική Επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεσόγειο, με το συμβολικό Ελληνικό όνομα ΕΙΡΗΝΗ, EUNAVFOR MED IRINI, ξεκίνησε εδώ και λίγα 24ωρα.

Η Ελλάδα συμμετέχει με μία φρεγάτα και έχει αναλάβει, εκ περιτροπής με την Ιταλία, την Διοίκηση της Δύναμης (FORCE COMMANDER) της Επιχείρησης, η οποία έχει σαν βασικό σκοπό την εφαρμογή/τήρηση του εμπάργκο όπλων έναντι της Λιβύης, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ελληνική συμμετοχή στην Επιχείρηση υπογραμμίζει, την ουσιαστική συνεισφορά μας στην προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, αλλά και την υλοποίηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών Μελών της στην ευρύτερη περιοχή.

Πλησίστια πορεία σε όλα τα πλοία της ΕΙΡΗΝΗΣ».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ