Χυδαία προβοκάτσια: Διακινητής fake news η τουρκική βουλή – Μιλούν για νεκρούς στον Έβρο

Την διασπορά ψευδών ειδήσεων (fake news) αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, συνεχίζει προκλητικά η Τουρκία.

Μπορεί να έχουν περάσει τουλάχιστον δύο μήνες από την απόφαση της Άγκυρας να επιτρέψει σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν στην Ελλάδα χωρίς κανένα έλεγχο, ωστόσο η διασπορά των fake news μέχρι και το τέλος Μαρτίου δεν είχε σταματήσει.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εδώ και δύο μήνες έχει ξεκινήσει την προπαγάνδα ότι η Αθήνα έχει προχωρήσει στη δολοφονία προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούσαν να περάσουν στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Μαρτίου ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε ισχυριστεί ότι υπήρχαν δύο νεκροί στον Έβρο από ελληνικά πυρά. Στις 3 Μαρτίου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για τρεις νεκρούς και στις 10 Μαρτίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακαλύψει πέντε νεκρούς. Όλες οι παραπάνω καταγγελίες έχουν διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση και μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσιασθεί αποδείξεις για τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς.

Είναι πλέον εμφανές ότι η διασπορά ψευδών ειδήσεων αποτελεί για την Άγκυρα πάγια τακτική διαχείρισης τόσο του προσφυγικού-μεταναστευτικού, όσο και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει το ΝΑΤΟ, ο υβριδικός πόλεμος περιλαμβάνει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω fake news που κατευθύνονται μαζικά, λειτουργούν προπαγανδιστικά και δαιμονοποιούν τον αντίπαλο, ως τον «κακό».

«Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κατά την πρόσφατη κρίση στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στις αρχές Μαρτίου 2020, η τουρκική κυβέρνηση και οι τουρκικές αρχές χρησιμοποίησαν μετανάστες και πρόσφυγες, ως πιόνια σε μια προπαγάνδα «κατασκευασμένη για την τηλεόραση» εναντίον της Ελλάδας» δήλωσε την Παρασκευή 8 Μαΐου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντούσε -για ακόμη μία φορά- σε δημοσίευμα που αναφερόταν σε θάνατο κάποιου πρόσφυγα-μετανάστη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Ειδικότερα, ο κ. Πέτσας αναφερόταν στο άρθρο του Spiegel με τίτλο «Αναπαράσταση της υπόθεσης Muhammad Gulzar – Ο θανάσιμος πυροβολισμός στα σύνορα της Ευρώπης» και υπότιτλο «Ένας Πακιστανός πεθαίνει στην απόπειρα να υπερβεί το συνοριακό φράχτη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Η έρευνα του SPIEGEL δείχνει τώρα ότι μάλλον πυροβολήθηκε από Έλληνες στρατιώτες».

Το μακροσκελές άρθρο του Spiegel, το οποίο υπογράφουν ο Γιώργος Χρηστίδης, ο Maximilian Popp και ο Steffen Lüdke, αναφέρει ότι: «Στις αρχές Μαρτίου, λίγο πριν ο κορωνοϊός γίνει το κυρίαρχο θέμα, ο κόσμος κοίταζε τι συμβαίνει σε αυτό το φράχτη.Χιλιάδες μετανάστες συνωστίζονται στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Στην ελληνική πλευρά έχουν λάβει θέση δυνάμεις ασφαλείας. Δακρυγόνα είναι στον αέρα. Τα ελικόπτερα κάνουν κύκλους πάνω από την περιοχή, άνθρωποι ουρλιάζουν ο ένας στον άλλο» γράφει το γερμανικό περιοδικό και συνεχίζει:

«Ο Muhammad Gulzar, 42 ετών, κοιμήθηκε άσχημα. Ξυπνά πεινασμένος στις 4 Μαρτίου, όπως θα διηγηθεί αργότερα η σύζυγός του Saba Khan, 38 ετών. Η Khan θα προτιμούσε εκείνο το πρωί να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη, από όπου είχε φύγει το ζευγάρι, ελπίζοντας να καταφέρουν να φτάσουν στην Ευρώπη. Ο Gulzar με πείσμα εξασφαλίζει μία παραχώρηση από τη σύζυγό του: θα προσπαθούσαν μία φορά ακόμα να υπερβούν το φράχτη. Λίγο αργότερα, ο Gulzar είναι νεκρός, ένας πυροβολισμός τον βρήκε στο στήθος».

Η απάντηση Πέτσα και τα ερωτήματα

Ο κ. Πέτσας με δήλωσή του στα ελληνικά και στα αγγλικά, τονίζει πως «αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κατά την πρόσφατη κρίση στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στις αρχές Μαρτίου 2020, η τουρκική κυβέρνηση και οι τουρκικές αρχές χρησιμοποίησαν μετανάστες και πρόσφυγες, ως πιόνια σε μια προπαγάνδα «κατασκευασμένη για την τηλεόραση» εναντίον της Ελλάδας».

«Κανένα στοιχείο δεν προέκυψε στις αρχές Μαρτίου που να αποδεικνύει ότι οι ενέργειες των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας είχαν ως αποτέλεσμα απώλεια ζωής. Στην πραγματικότητα, οι ισχυρισμοί αυτοί διαψεύσθηκαν άμεσα από τις ελληνικές αρχές: «Η τουρκική πλευρά κατασκευάζει και διοχετεύει ψευδείς ειδήσεις σε βάρος της χώρας μας. Ακόμη μια τέτοια ψευδή είδηση κατασκεύασαν, σήμερα, με δήθεν τραυματίες και έναν νεκρό από δήθεν ελληνικά πυρά. Το διαψεύδω κατηγορηματικά. Επειδή τα fake news δεν έχουν τελειωμό, ενώ πριν από λίγο μιλούσαν για τραυματίες, τώρα μιλούν για νεκρό. Επαναλαμβάνω την προηγούμενη διάψευσή μου: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό με πυρά από τις Ελληνικές Αρχές», Κυβερνητικός Εκπρόσωπος @SteliosPetsas 4 Μαρτίου 2020» επισημαίνει ο κ. Πέτσας και αναρωτιέται: «Κανένα νέο στοιχείο δεν παρουσιάζεται σήμερα. Γιατί λοιπόν όλα αυτά αναπαράγονται, δύο μήνες αργότερα;».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ρεπορτάζ το Spiegel αναφέρει ότι συνεργάστηκε με τις ερευνητικές ομάδες Forensic Architecture, Lighthouse Reports και Bellingcat. Η ερευνητική ομάδα Bellingcat σε άρθρο που υπογράφει ο Nick Waters αναφέρει ότι τα στοιχεία που βεβαιώνουν τον θάνατο του Gulzar προκύπτουν και από φωτογραφίες του Πακιστανού αφού είχε πυροβοληθεί. Ποιος λοιπόν έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες…; Ο πρόεδρος της τουρκικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής Έρευνας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και μέλος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…

Αναλυτικά η δήλωση Πέτσα:

«Στην πραγματικότητα, επιδεικνύοντας απόλυτη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, την υγεία και αξιοπρέπεια αυτών των μεταναστών και προσφύγων, οι τουρκικές αρχές τούς χρησιμοποίησαν δυστυχώς «ως ανθρώπινα όπλα» για να υπονομεύσουν τα Ελληνικά σύνορα. Υπάρχουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι οι τουρκικές αρχές ενήργησαν κατ’ αυτό τον τρόπο, με όλα τα μέσα, από τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα, μέχρι την χρήση εκτοξευτήρων για ρίψη δακρυγόνων από τις τουρκικές δυνάμεις καταστολής εναντίον της ελληνικής πλευράς των συνόρων.

Κανένα στοιχείο δεν προέκυψε στις αρχές Μαρτίου που να αποδεικνύει ότι οι ενέργειες των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας είχαν ως αποτέλεσμα απώλεια ζωής. Στην πραγματικότητα, οι ισχυρισμοί αυτοί διαψεύσθηκαν άμεσα από τις ελληνικές αρχές:
«Η τουρκική πλευρά κατασκευάζει και διοχετεύει ψευδείς ειδήσεις σε βάρος της χώρας μας. Ακόμη μια τέτοια ψευδή είδηση κατασκεύασαν, σήμερα, με δήθεν τραυματίες και έναν νεκρό από δήθεν ελληνικά πυρά. Το διαψεύδω κατηγορηματικά. Επειδή
τα fake news δεν έχουν τελειωμό, ενώ πριν από λίγο μιλούσαν για τραυματίες, τώρα μιλούν για νεκρό. Επαναλαμβάνω την προηγούμενη διάψευσή μου: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό με πυρά από τις Ελληνικές Αρχές. Κανένα νέο στοιχείο δεν παρουσιάζεται σήμερα. Γιατί λοιπόν όλα αυτά αναπαράγονται, δύο μήνες
αργότερα;

Δεν είναι κάτι νέο για την Τουρκία να εξαπολύει εκστρατείες παραπληροφόρησης. Ευτυχώς, η διεθνής κοινότητα κατανοεί την πλήρη έκταση των μεθόδων και πρακτικών της Τουρκίας.

Πρακτικές που καταδίκασαν οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου στις 3 Μαρτίου 2020, όταν μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διενήργησαν επιτόπια αυτοψία της τουρκικής επιθετικότητας κατά των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο.

Ως κυρίαρχο κράτος, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της έναντι οποιασδήποτε επίθεσης και παραβίασης. Αυτό έκανε τον Μάρτιο του 2020, όταν οι Ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έλαβαν εντολές να αποτρέψουν όσους προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας μη-φονικά μέσα. Οι Ελληνικές δυνάμεις εκτέλεσαν την αποστολή τους με απόλυτη επιτυχία και σύμφωνα με τις εντολές τους»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here