Πόσα χρήματα έχει χάσει η Φόρμουλα 1 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού;

Αν στις 5 Ιουλίου γίνει το Γκραν Πρι της Αυστραλίας τότε η σαιζόν θα μπορεί εν μέρει να σωθεί οικονομικά.

Του Γιάννη Σκουφή

Μέχρι στιγμής και εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού δέκα Γκραν Πρι έχουν είτε ακυρωθεί οριστικά είτε αναβληθεί για άγνωστη ημερομηνία. Αυτό σημαίνει πως για τη Liberty Media, η οποία διαχειρίζεται τις τύχες του σπορ δεν υπάρχουν εισπράξεις ούτε από τους διοργανωτές των Γκραν Πρι -η κάθε χώρα πληρώνει ένα ποσό, το οποίο για τις τελευταίες που έχουν μπει στο καλεντάρι, όπως π.χ. το Αζερμπαϊτζάν, είναι ιδιαίτερα υψηλό- ούτε από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Ούτε βέβαια και από τους περισσότερους χορηγούς, εκτός από τους ελάχιστους η παρουσία των οποίων δεν είναι συνυφασμένη με την τέλεση των αγώνων. Από αυτούς προήλθαν και τα μοναδικά έσοδα της Liberty Media το πρώτο τρίμηνο του 2020 και τα οποία ανήλθαν σε 39 εκατομμύρια δολάρια.

Έτσι η ζημιά για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχει ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια δολάρια, ενώ δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη και για το δεύτερο τρίμηνο. Η μόνη ελπίδα για μια καλύτερη συνέχεια είναι να ξεκινήσει πράγματι επίσημα η σαιζόν στις 5 Ιουλίου και να γίνουν από 15 έως και 18 αγώνες προκειμένου να διασφαλιστούν τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Το πρώτο τρίμηνο η Liberty Media δεν έκανε ούτε πληρωμές, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως τις τελευταίες εβδομάδες δόθηκε μια προκαταβολή σε κάποιες ομάδες, προκειμένου να καλύψουν άμεσες οικονομικές τους ανάγκες. Οι ομάδες αυτές λέγεται πως είναι οι Haas, Alfa Romeo (Sauber), Racing Point, Alpha Tauri και Renault.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here