Κορονοϊός: Επαναπατρίζονται 130 Έλληνες που είχαν «εγκλωβιστεί» στην Βρετανία λόγω της πανδημίας

Αύριο, Δευτέρα 11 Μαΐου, θα επιστρέψουν στην Ελλάδα από το Λονδίνο 130 Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στην Βρετανία εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο επαναπατρισμός τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, θα πραγματοποιηθεί με το ίδιο αεροσκάφος που νωρίτερα θα μεταφέρει στο Λονδίνο ομάδα 16 ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και 34 ενηλίκων για επανένωση με τις οικογένειές τους.

Η αναχώρηση του αεροσκάφους θα πραγματοποιηθεί από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 9 το πρωί, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, της πρέσβειρας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, και της Ειδικής Γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Η επανένωση των 16 ασυνόδευτων ανηλίκων και των 34 ενηλίκων με τις οικογένειές τους, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «πραγματοποιείται στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού του Δουβλίνου και της κυβερνητικής πολιτικής για μετακίνηση ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που καθόρισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης».

Η πραγματοποίηση της ειδικής αυτής πτήσης διπλού σκοπού (μετακίνηση προσφύγων – επαναπατρισμός Ελλήνων) συμφωνήθηκε προ ημερών από τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης, Γιώργο Κουμουτσάκο και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, Κρις Φιλπ, κατά την διάρκεια των συνομιλιών που οδήγησαν στην υπογραφή Στρατηγικού Σχεδίου Δράσεως Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου, με αντικείμενο τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της διεθνούς πρόκλησης του μεταναστευτικού.

Για την πραγματοποίηση της πτήσης συνεργάστηκαν το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου -που είχε τον σχετικό συντονισμό- , το υπουργείο Εξωτερικών, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα και η αεροπορική εταιρεία Aegean.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here