Ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει «γέφυρες» με την κοινωνία


Ο ΣΥΡΙΖΑ εντείνει την αντιπολιτευτική δράση του, εστιάζοντας στο θέμα της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Κουμουνδούρου επιμένει στην άρνησή της να ανοίξουν τα σχολεία, κάνοντας λόγο για αχρείαστο ρίσκο.

Το βάρος της αντιπαράθεσης για το άνοιγμα των σχολείων σηκώνει ο Νίκος Φίλης του οποίου οι μετοχές στο εσωκομματικό πεδίο έχουν ανέβει, ενώ οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα έχουν βελτιωθεί. Ταυτόχρονα, η Κουμουνδούρου εξακολουθεί να στηρίζει την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό.

Η οικονομία

Στο πεδίο της οικονομίας η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο πυλώνες:

Ο πρώτος είναι ότι κυβέρνηση αντιδράει με καθυστέρηση και ανεπάρκεια, λειτουργώντας ως επιταχυντής της ύφεσης. «Η κυβέρνηση ευθύνεται διότι με τη διαχείρισή της το πρώτο διάστημα λειτούργησε ως επιταχυντής της επερχόμενης κρίσης. Η απόρριψη της λογικής των εμπροσθοβαρών μέτρων θα μας κοστίσει σε πολύ περισσότερες μονάδες ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, απ’ ό,τι έχει φανεί μέχρι τώρα από τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών», είπε στην Real o Πάνος Σκουρλέτης. Ο δεύτερος είναι ότι η κυβέρνηση μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία προς όφελος των οικονομικών ελίτ. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην οικονομία έχει σχέδιο τη ριζική αναδιάρθρωσή της σε όφελος των ισχυρών, τη διάλυση της μεσαίας τάξης, τα λουκέτα και τις εξαγορές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την εκτόξευση της ανεργίας που θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων», είπε στο Κόκκινο ο Αλέξης Χαρίτσης. Οι κοινωνικές ομάδες

Παράλληλα, με τη γενική πολιτική κριτική, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει «να ρίξει γέφυρες στην κοινωνία», στηρίζοντας επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται από την κρίση κι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα. Το ρόλο του «κοινωνικού γεφυροποιού» τον έχει αναλάβει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Η αρχή έγινε με τους ανθρώπους του Πολιτισμού και το κίνημα «Support the art workers». Ο ΣΥΡΙΖΑ το στήριξε με κάθε τρόπο, ενώ τα κομματικά ΜΜΕ έκαναν σχετικό ημερήσιο αφιέρωμα. Μιλώντας στο Κόκκινο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

«Ακούγοντας τον Σταύρο Ξαρχάκο πριν, νομίζω ότι τα είπε όλα. Η σημερινή κυβέρνηση και ο σημερινός πρωθυπουργός δεν είχε τίποτα να πει προεκλογικά για τον πολιτισμό, την Τέχνη και τους ανθρώπους της. Και για αυτό το λόγο δεν εφαρμόζει τίποτα μετεκλογικά και, βεβαίως, όταν ήρθε και η κρίση τα έθαψε όλα κάτω από ένα χαλάκι».

Η εστίαση

Ανάλογη στάση κρατάει η αξιωματική αντιπολίτευση και με τους επαγγελματίες της εστίασης που ίσως σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Σε τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους του κλάδου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

«Νομίζω ότι θα πρέπει να ψάξουμε γρήγορα να βρούμε τις λύσεις απέναντι στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, ιδίως τώρα που ξεκινάει σιγά-σιγά η επανεκκίνηση της δραστηριότητας, χωρίς όμως να υπάρχει ένας σχεδιασμός, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα τα σταθερά πρωτόκολλα τα υγειονομικά, χωρίς να υπάρχει μια απάντηση για το πού θα εξυπηρετείται ο κόσμος εφ’ όσον τα πρωτόκολλα αυτά απαγορεύουν την ύπαρξη των τραπεζοκαθισμάτων όπως ήταν πριν και κυρίως χωρίς σχέδιο για την οικονομική στήριξη των απωλειών αυτών των επιχειρήσεων».

Οι «κοινωνικές γέφυρες» του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την εκτίμηση της Κουμουνδούρου, μπορούν να αποτελέσουν απαρχή για την αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ