Στουρνάρας: Ιδιαίτερη τιμή, η πρόταση Μητσοτάκη για ανανέωση της θητείας στην Τράπεζα της Ελλάδος


«Aποτελεί μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή για μένα» τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για ανανέωση της θητείας του.

«Η πρόταση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την ανανέωση της θητείας μου στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αποτελεί μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή για μένα» σημειώνει.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να παραμένω προσηλωμένος στη βασική αποστολή της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή στη διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας και της ευστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς όφελος της χώρας και των Ελλήνων πολιτών». Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος, τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της τράπεζας, το οποίο θα διαμορφώσει την πρότασή του προς το υπουργικό συμβούλιο», τονίζει σε δήλωσή του.

«Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη την ανεξαρτησία και το Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος, προτείνει την ανανέωση της θητείας του νυν Διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρα» ανέφερε νωρίτερα σε σχετική ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Η θητεία του Γιάννη Στουρνάρα ξεκίνησε το 2014 και συγκεκριμένα στις 11 Ιουνίου όταν και ανακοινώθηκε πως το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, εν όψει της αποχώρησης του διοικητή Γιώργου Προβόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, τον διορισμό του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή.

Στις 20 Ιουνίου ο κ. Στουρνάρας ορκίστηκε στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τότε, ο Νίκος Βούτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις αιτιάσεις που έχει εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα, ρώτησε τον τέως υπουργό Οικονομικών «πώς θα πολιτευτείτε με κυβέρνηση άλλου προσανατολισμού; Γνωρίζετε τις ενστάσεις που έχει εκφράσει το κόμμα τη αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «είναι διακριτός ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών από το διοικητή της ΤτΕ πρέπει να τηρήσω την ανεξαρτησία της Τραπέζης, αλλά και ως μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ θα προτείνω λύσεις όχι μονο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη».

Στουρνάρας ο 17ος διοικητής

Με την ολοκλήρωση της θητείας του Γιώργου Προβόπουλου στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και την ανάληψη καθηκόντων από τον Γιάννη Στουρνάρα, ξεκίνησε μια ακόμη περίοδος στην ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι η κεντρική εκδοτική τράπεζα της χώρας. Ιδρύθηκε το 1927, βάσει ενός Παραρτήματος του Πρωτοκόλλου της Γενεύης της 15ης Σεπτεμβρίου, λίγα χρόνια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μικρασιατική Καταστροφή, και άρχισε να λειτουργεί τον Μάιο του 1928.

Στην ιστορία της η ΤτΕ γνώρισε 16 Διοικητές, σε τρεις εκ των οποίων έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Επίτιμου Διοικητή, και 27 Υποδιοικητές.

Από τους μέχρι σήμερα διοικητές της ΤτΕ, τέσσερις ανέλαβαν και πρωθυπουργοί της χώρας μας, σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους. Ο Αλέξανδρος Διομήδης, ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ο Ξενοφών Ζολώτας και πρόσφατα ο Λουκάς Παπαδήμος.

Μακροβιότερος διοικητής της ΤτΕ υπήρξε ο Ξενοφών Ζολώτας με 12,5 συνεχόμενα χρόνια στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, από τον Φεβρουάριο του 1955 μέχρι τον Αύγουστο του 1967. Συνολικά θήτευσε στην θέση του διοικητή 20 χρόνια, καθώς ανέλαβε ξανά τα ηνία της τράπεζας άλλες δύο φορές.

Ακολουθεί ο Γεώργιος Μαντζαβίνος με 9 χρόνια συνεχόμενη θητεία, από τον Φεβρουάριο του 1946 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1955 και ο Δημήτρης Χαλικιάς με 8 χρόνια, από το Φεβρουάριο του 1984 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1992. Μετά ακολουθεί ο Λουκάς Παπαδήμος με 7 χρόνια και οκτώ μήνες από τον Οκτώβριο του 1994 μέχρι τον Ιούνιο του 2002.

Τον τίτλο του επίτιμου διοικητή της ΤτΕ έλαβαν τρεις διοικητές της, ο Ξενοφών Ζολώτας, ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Νικόλαος Γκαργκάνας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ