Γενοκτονία των Ποντίων: Συμβολική φωταγώγηση της πρόσοψης του Κοινοβουλίου


Στις 19 Μαΐου 2019, ανήμερα της θλιβερής επετείου συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, το κτήριο του Κοινοβουλίου φωταγωγήθηκε συμβολικά με κόκκινο και μαύρο χρώμα, ως ελάχιστος φόρος τιμής στα αδικοχαμένα θύματα της περιόδου 1916-1923.

Η πρωτοβουλία ανήκε στην ενημερωτική πύλη e-pontos.gr, που με την υποστήριξη ποντιακών φορέων της Ελλάδας και της ομογένειας στο εξωτερικό, κατέθεσε σχετικό αίτημα προς τον τότε πρόεδρο της Βουλής κ.Νίκο Βούτση, που αποδέχτηκε το αίτημα.

Η φωταγώγηση του Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε προκαλώντας συγκίνηση.

Παρόμοιο αίτημα κατατέθηκε και φέτος από το e-pontos.gr και ποντιακούς φορείς, προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ευελπιστώντας πως τις βραδινές ώρες της Τρίτης 19/5/2020, και λίγο πριν από την τελευταία αλλαγή των Ευζώνων με την ποντιακή φορεσιά, θα φωταγωγηθεί και πάλι η πρόσοψη του κοινοβουλίου, τιμώντας τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Με επιστολή του προς το e-Pontos ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδης, επιβραβεύει και συγχαίρει την προσπάθεια του e-Pontos. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι ο Ποντιακής καταγωγής βουλευτής, ήταν από τους πρώτους που ενδιαφέρθηκαν και στήριξαν την ιδέα για το συμβολικό φωτισμό.

Η επιστολή του:

Αγαπητέ μου Θεόφιλε,

Χαίρομαι για τη συνεχή, συνεπή και διαρκή προώθηση των αιτημάτων του Ποντιακού Ελληνισμού από τον ιστότοπο e-Pontos.gr.

Όπως σωστά επισημαίνεις, ένα χρόνο πριν, στις 19 Μαΐου του 2019, η Βουλή των Ελλήνων με Πρόεδρό της τον Νίκο Βούτση, τιμώντας την εκατοστή μαύρη επέτειο από την έναρξη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, μεταξύ άλλων εκδηλώσεων, σε μια κίνηση έντονου συμβολισμού, φώτισε για πρώτη φορά το κτίριο της Κοινοβουλίου, σε ένδειξη πένθους και μνήμης των 353000 θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Γνωρίζεις αγαπητέ Θεόφιλε την ένταση της συμμετοχής μου και της κοινοβουλευτικής ευθύνης που ανέλαβα για να φέρω εις πέρας όχι μόνο το θέμα του φωτισμού αλλά και την απευθείας συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τα Διοικητικά Συμβούλια ΚΑΙ των τριών ομοσπονδιών του ποντιακού χώρου στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρώην Πρωθυπουργός και νυν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προχώρησε άμεσα με Απόφασή του, δημοσιευμένη σε ΦΕΚ, στην αντιπροσωπευτική συγκρότηση επιτροπής για την προώθηση όλων όσων επισημάνθηκαν στη συνάντηση εκείνη στο ΥΜΑΘ.

Θεωρώ απολύτως ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ότι η παρούσα Κυβέρνηση και ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής θα πράξουν κατ’ ελάχιστο όσα έλαβαν χώρα στην περσινή επέτειο αποτίοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό και προωθώντας ένα βήμα μπροστά τα αιτήματα- ζητήματα του ποντιακού ελληνισμού. Τίποτε λιγότερο.

Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία.

Ο Πόντος Μας Ενώνει.

Με εκτίμηση,

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Α’ Θεσσαλονίκης


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ