Κορονοϊός Ηνωμένο Βασίλειο: 494 θάνατοι σε ένα 24ωρο


Συνολικά 33.186 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από το νέο κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν ακόμη 494 θάνατοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας την Τετάρτη.

Συμπεριλαμβανομένων των θανάτων που οφείλονται σε ύποπτα περιστατικά και ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί αν οφείλονται σε κορονοϊό, ο απολογισμός στη χώρα ίσως ξεπερνάει τις 40.000.

Μεγάλο πλήγμα υπέστη η οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους

Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,8% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ποσοστό ρεκόρ, καθώς η επιδημία του κορονοϊού έφτασε στην κορύφωσή της και η κυβέρνηση επέβαλε lockdown στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την ανάσχεση της εξάπλωσή της.

Τους τρεις πρώτους μήνες του 2020 το ΑΕΠ της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 2% σε σχέση με τους τρεις τελευταίους μήνες του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS). Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε τριμηνιαία βάση μετά το τέταρτο τρίμηνο του 2008, όταν η πτώση έφτασε το 2,1%.

Εξάλλου η ONS εκτίμησε την πτώση του ΑΕΠ μόνο για τον Μάρτιο στο 5,8%, τη μεγαλύτερη μείωση σε διάστημα ενός μήνα που έχει καταγραφεί από το 1997 οπότε διατηρούνται αρχεία.

Αυτές είναι οι πρώτες επιπτώσεις της επιδημίας covid-19 στη βρετανική οικονομία, καθώς η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου, δηλαδή στο τέλος του τριμήνου, με ακόμη μεγαλύτερη πτώση να αναμένεται στα στοιχεία του Απριλίου.

«Η ταχύτητα και το εύρος του πλήγματος του κορονοϊού στη βρετανική οικονομία είναι άνευ προηγουμένου και σημαίνει ότι τη μείωση του πρώτου τριμήνου αναμένεται να ακολουθήσει μια ακόμη μεγαλύτερη, πιο σημαντική ιστορικά συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο τρίμηνο», εκτίμησε ο Σούρεν Θίρου, επικεφαλής οικονομικών στο Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι η βρετανική οικονομία οδεύει προς τη μεγαλύτερη ετήσια συρρίκνωση του ΑΕΠ της εδώ και 300 χρόνια, εκτιμώντας ότι μπορεί να φτάσει το 14%, αν και για το 2021 προβλέπει άνοδο 15%.

Οι προβλέψεις για το δεύτερο τρίμηνο του έτους είναι ιδιαίτερα ζοφερές, με έκρηξη της ανεργίας όπως υποδηλώνουν οι χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας τις οποίες έχουν ήδη ανακοινώσει αεροπορικές εταιρείες.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ