Μειωμένα ενοίκια ως το τέλος του έτους – Τα σενάρια φοροελαφρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Εντός του Μαΐου «έρχονται» οι ανακοινώσεις για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων, που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια αλλά και για τα μέτρα στήριξης των κλάδων του τουρισμού και της εστίασης με εφαρμογή όμως από τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα, την επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης καταβολής μειωμένων ενοικίων, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και πλέον το οικονομικό επιτελείο καλείται να βρει τη «χρυσή» τομή επιμερισμού των βαρών μεταξύ Κράτους και ιδιοκτητών.

«Θα υπάρχει ρύθμιση για τα ενοίκια μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί θεσμικά από το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να υπάρχει ταυτόχρονα και το κομμάτι το φορολογικό που πρέπει να αφορά στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, για να μπορεί να είναι δίκαιο. Θα υπάρχει, δηλαδή, ένας επιμερισμός της ζημιάς μεταξύ όλων μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αδωνις Γεωργιάδης σε τηλεδιάσκεψη που Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με προέδρους Επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων, απαντώντας σε «βροχή» σχετικών ερωτήσεων.

Σε συνάντηση οι έμποροι κατέθεσαν αίτημα η μείωση των ενοικίων κατά 40% να ισχύσει για τις εμπορικές επιχειρήσεις έως το τέλος του 2020, επιδιώκοντας δίκαιη κατανομή του κόστους μεταξύ ενοικιαστών, ιδιοκτητών και κράτους.

Βασικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων που εισέπραξαν το 60% του ενοικίου, μέσω διαμοιρασμού του κόστους μεταξύ κράτους και ιδιοκτητών εντός της τρέχουσας χρήσης, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Στα σενάρια που μελετώνται περιλαμβάνονται:

Οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν τη ζημία που έχουν υποστεί σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί προσκομίζοντας το συμβόλαιο μίσθωσης και την απόδειξη του ενοικίου που εισέπραξαν. Στη συνέχεια η επιστροφή του ποσού να πραγματοποιηθεί πιθανόν μέσω του φόρου εισοδήματος.

  • Για τους μήνες που οι ιδιοκτήτες χάσουν το 40% του ενοικίου, το υπόλοιπο ποσό να είναι αφορολόγητο, καθώς τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται αυτοτελώς. Δεν αποκλείεται μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας συνδυασμός των παραπάνω μέτρων.
  • Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ο Χ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε ότι μέσα στο μήνα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις κι όλα δείχνουν ότι έχει εγκαταλειφθεί το αρχικό σενάριο για μετάθεση αυτών των ελαφρύνσεων στην εκκαθάριση των δηλώσεων του 2021.
Τι προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ για τα ενοίκια

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει εκφράσει, πάντως, προ πολλού τη διαφωνία της με το συγκεκριμένο μέτρο, υποστηρίζοντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος επιστροφής σε πρακτικές του παρελθόντος. Αντ’ αυτού προτείνει:

  • Να τεθεί άμεσο τέλος στην απαράδεκτη αυτή μεθόδευση και αδικία σε βάρος των ιδιοκτητών, η οποία έχει ήδη ανοίξει την όρεξη ορισμένων που προτείνουν επιστροφή στο μεσαίωνα του Ενοικιοστασίου. Κάθε περαιτέρω μείωση μισθωμάτων να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από τα 24 δις των μέτρων στήριξης, και όχι από τους ήδη καταληστευμένους ιδιοκτήτες.
  • Nα νομοθετηθεί ρητά και απερίφραστα ότι όλοι ανεξαίρετα οι επαγγελματίες που αξιώνουν μείωση μισθώματος, για να είναι έγκυρο το αίτημά τους οφείλουν να υποβάλουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση είτε στην πλατφόρμα ΕΡΓΑΝΗ, είτε σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ εάν δεν απασχολούν εργαζόμενους.
  • Να αφαιρεθεί από τις εφετινές φορολογικές επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών το 50% των περικοπών ή να νομοθετηθεί άμεσα ότι θα είναι αφορολόγητα το 2021 όσα μισθώματα του 2020 εισπραχθούν μειωμένα.
  • Να θεσπιστεί ουσιαστική έκπτωση στην εμπρόθεσμη καταβολή του ΕΝΦΙΑ 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here