Η Οικονομία σε Πρόκληση: Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του ΙΣΝ για τις οικονομικές επιπτώσεις του covid-19


Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, για την ευθύνη των Ιδρυμάτων και τον ρόλο της νεότερης γενιάς

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, οι κοινωνικές αναταραχές και η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα βρέθηκαν στον πυρήνα της συζήτησης των ΔΙΑΛΟΓΩΝ του ΙΣΝ, που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 13 Μαΐου στις 18:30 στο dialogues.snf.org.

Στο 3ο live webcast συμμετείχαν ο Αιμίλιος Αυγουλέας, Καθηγητής Διεθνών Χρηματοοικονομικών Αγορών, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και ο Costas Meghir, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Yale ενώ στη συζήτηση βρέθηκε και ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του ΙΣΝ.

Στον τρόπο με τον οποίο η υγειονομική κρίση μετατρέπεται σε κοινωνιο-οικονομική κρίση και τα χαρακτηριστικά της, αναφέρθηκε ο Costas Meghir λέγοντας πως «η κρίση αυτή ήρθε σε ένα πολύ δύσκολο σημείο διεθνούς συγκυρίας. Αν συνέβαινε όμως κάποια χρόνια πριν, θα βλέπαμε έναν διεθνή συντονισμό που αυτή τη στιγμή λείπει καθώς υπάρχει ένα είδος αναρχίας στη διαχείριση της κρίσης», ενώ ο Αιμίλιος Αυγουλέας υπογράμμισε πως πρόκειται για μια «δομική, συστημική κρίση της οποίας τα αίτια πάνε πολύ πίσω».

Μετά από ένα βίντεο για την Διεθνή Πρωτουβουλία Δράσης του ΙΣΝ για τον COVID-19, βρέθηκε στη συζήτηση ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που κανείς μας δεν ξέρει. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα, ωστόσο, είναι ότι οι πιο αδύναμοι είναι και οι πιο εκτεθειμένοι από όλους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί που μπορούν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, πρέπει να βοηθήσουν. Ωστόσο μόνο με σωστές συνεργασίες μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μπορούμε να προχωρήσουμε. Χρειάζεται σωστή ηγεσία αλλά χρειάζεται και ηθική. Η φιλανθρωπία όσο ‘’μεγάλη’’ κι αν είναι δεν μπορεί, ούτε πρέπει να παίξει τον βασικό ρόλο».

Αναφερόμενος στο ρόλο του κράτους, ο Costas Meghir σχολίασε: «χρειαζόμαστε ένα κράτος που μπορεί να συντονίζει την απάντηση στην κρίση την ώρα που αυτή συμβαίνει και συγχρόνως στρατηγικά να κοιτάει πώς μπορεί να φτιάξει μια υποδομή ώστε ο κόσμος να έχει ίσες ευκαιρίες, ο ιδιωτικός τομέας να μπορεί να λειτουργεί και να υπάρχει ένα βασικό επίδομα κοινωνικής ασφάλισης» ενώ ο Αιμίλιος Αυγουλέας επεσήμανε συμπληρώνοντας πως για να μπορέσει να τα κάνει όλα αυτά το κράτος «θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί». Ως λύση για να αντιμετωπιστεί η κρίση ο Αιμίλιος Αυγουλέας είπε πως «ο δανεισμός δεν αποτελεί λύση μακροχρόνια. Εκείνο που χρειάζεται είναι να προσελκυσθούν δημόσια αλλά και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια».

Σε ερώτηση για την επόμενη μέρα και το κατά πόσο μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, ο Costas Meghir απάντησε πως «παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία, είναι εφικτό μέσω τη αύξησης της φορολογικής βάσης, της ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών και των διεθνών θεσμών» ενώ ο Αιμίλιος Αυγουλέας ανέφερε πως «έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε το οικονομικό σύστημα. Χρειάζεται να ξαναγυρίσουμε στις βασικές αρχές της ηθικής του καπιταλισμού». Στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν αλλά και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται πάντα μέσα σε κάθε κρίση αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος: «Δανειζόμενος μια φράση του Τζων Κένεντι, μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για εσένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου, θα έλεγα ότι είναι καιρός όλοι μας να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, πώς μπορούμε να προσφέρουμε στην κοινωνία, στη δουλειά, στην προσωπική μας ζωή ο καθένας μας. Πώς μπορεί να γίνει μια νέα αρχή. Και οι νέοι πρέπει να έχουν ακόμη πιο ενεργό ρόλο. Να κοιτάζετε μπροστά και να συμμετέχετε στα κοινά».

Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τετάρτη 27 Μαΐου στις 18:30 για μια συζήτηση με θέμα «Τέχνη σε lockdown» και την επόμενη μέρα που μας καθιστά όλους υπεύθυνους ώστε τέχνες και πολιτισμός να μην μπουν σε lockdown.

Παρακολουθήστε το webcast των ΔΙΑΛΟΓΩΝ με θέμα “Η οικονομία σε πρόκλησηεδώ: https://dialogues.snf.org/el/ekdiloseis/i-oikonomia-se-proklisi/.

Τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ