Προειδοποίηση Φλώρου: Η Τουρκία θα προκαλέσει ατύχημα στο Αιγαίο – Σοβαρές οι συνέπειες

Μήνυμα για άλλη μία φορά προς τους συμμάχους μας έστειλε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, την ώρα που το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί σε Αιγαίο, κυπριακή ΑΟΖ και Έβρο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πανίσχυρες και έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο, ωστόσο, ο κ. Κωνσταντίνος Φλώρος όφειλε να προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους, που συνεχίζουν να κάνουν τα… στραβά μάτια απέναντι στον Ερντογάν.

Η Τουρκία, η άκρως παραβατική συμπεριφορά της και οι κίνδυνοι που προκύπτουν απ΄ αυτή ήταν τα βασικά θέματα που έθεσε ο Στρατηγός Φλώρος, μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (European Union Military Committee, EUMC) σε επίπεδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session – MC/CS).

Ο Αρχηγός αναφέρθηκε στην πανδημία COVID-19 και εξέφρασε προς τους ομόλογούς του τα συλλυπητήρια του για τις απώλειές τους. Έδωσε έμφαση αφενός στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας από τις Ελληνικές ΕΔ, οι οποίες διατήρησαν άθικτη την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και ικανότητα, αφετέρου στη συνδρομή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εν συνεχεία εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του στις πρωτοβουλίες και δράσεις της EΕ, που έχουν σκοπό τη συλλογική και συντονισμένη αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος του κορονοϊού.

Πρόβαλε επίσης την ανησυχία του για την πρόσφατη κλιμάκωση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και στο Αιγαίο, συνεπεία της εργαλειοποίησης του φαινομένου εκ μέρους της Τουρκίας, που είχε ως σκοπό την άσκηση πίεσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ευχαρίστησε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και όλα τα κράτη – μέλη της, που υποστήριξαν την Ελλάδα τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Επιπρόσθετα εξέφρασε την ικανοποίησή του, όσον αφορά στην έναρξη της επιχείρησης «IRINI», δηλώνοντας ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή με προσωπικό, μέσα και εγκαταστάσεις, και ζήτησε την υποστήριξη του συνόλου των κρατών – μελών, δεδομένης της ζωτικής σημασίας της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου για την ΕΕ.
Επιπλέον, επισήμανε την καθημερινή παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τονίζοντας τον γενικότερο κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος και τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει κάτι τέτοιο. Αναφέρθηκε δε, στην πρόσφατη επικοινωνία του με Αξιωματούχους του ΝΑΤΟ επί του θέματος καθώς και στην ανάγκη αλλαγής στάσης εκ μέρους της Τουρκίας, έναντι της οποίας η Ελλάδα πάντοτε τηρεί ετοιμότητα κατάλληλων αντιδράσεων.

Τέλος τόνισε την πλήρη και διαρκή υποστήριξη της Ελλάδος στην Κύπρο, της οποίας τα κυριαρχικά δικαιώματα συστηματικά παραβιάζονται από την Τουρκία.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here