Κορονοϊός: 156 θάνατοι στην Ελλάδα – 10 νέα κρούσματα – 2.770 στο σύνολο


Κορονοϊός: Η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σχετικά με την πορεία του ιού στη χώρα μας

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα την Πέμπτη (14/05) είναι 10 ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 2.770.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 156.

Το 55,3% των προσβληθέντων είναι άνδρες, ενώ από το σύνολο των κρουσμάτων, 610 ασθενείς σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.409 ή 51% με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 24 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με τον μέσο όρο ηλικίας τους να είναι τα 71 έτη. Από τους διασωληνωμένους ασθενείς, δέκα είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 96% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Τσιόδρας: Ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμα και μετά την εύρεση εμβολίου

Στη δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πως ο κορoνοϊός ίσως δεν φύγει και ποτέ αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι ο κορονοϊός μπορεί να γίνει ενδημικός, υπογραμμίζοντας πως η ανακάλυψη θεραπείας ή εμβολίου δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως ο ιός θα «σβηστεί».

«Αν δεν υπάρχει φάρμακο και εμβόλιο είναι δύσκολο να εξαφανίσουμε τον ιό, θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ακόμη και μετά την ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος. «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη δυνατότητα να γίνει ένας ενδημικός ιός, θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας δηλαδή, όπως το κοινό κρυολόγημα», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Χαρδαλιάς: Τα πρόστιμα στις παραλίες σε περιπτώσεις παράβασης θα είναι τσουχτερά

Με προσεκτικά βήματα συνεχίζουμε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επανέλαβε ότι από τη Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Διευκρίνισε ότι επιτρέπεται η μετακίνηση και στην Εύβοια.

Όσον αφορά τη Λευκάδα, την Ελαφόνησο, είπε πως ορίζονται ως νησιωτικοί περιορισμοί και ως εκ τούτου η μετακίνηση σε αυτούς τους προορισμούς και στα υπόλοιπα νησιά θα επιτραπεί, αν όλα πάνε καλά, εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα, από τις 25 Μαΐου.

Επίσης, ανέφερε πως τη Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα.

Ο υφυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων πως το πρωί του Σαββάτου ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες και έστειλε αυστηρό μήνυμα στους πολίτες αλλά και στους υπεύθυνους και επισήμανε πως υπόκεινται σε λεπτομερείς κανόνες και όρους.

Τα μέτρα και οι απαγορεύσεις στις παραλίες:

  • Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων.
  • Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000τ.μ.
  • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.
  • Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι δύο ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.
  • Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
  • Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).
  • Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.
  • Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.
  • Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά.
  • Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος.
  • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
  • Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.
  • Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.
  • Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.
  • Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.

Κατέστησε σαφές πως δεν θα γίνει καμία έκπτωση εις βάρος της δημόσιας υγείας.

Ενημέρωσε πως αύριο θα ανακοινωθούν οι κανόνες για τις εσωτερικές μετακινήσεις, ακτοπλοϊκές, θαλάσσιες και οδικές.

Ωστόσο, έστειλε θερμή παράκληση προς τους επιχειρηματίες που δεν είναι έτοιμοι να κάνουν χρήση των μέτρων ασφαλείας, να μην βιαστούν.

Τα πρόστιμα σε περιπτώσεις παράβασης θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ και η λειτουργία της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες.

Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης το πρόστιμο θα τριπλασιάζεται.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ