Κορονοϊός: Οι Financial Times αποκαλύπτουν: Σπάνια η επιτυχία της Ελλάδα απέναντι στην πανδημία


Εύσημα στην Ελλάδα για την επιτυχία αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κορoνοϊού δίνουν οι Financial Times, περιγράφοντας το φετινό καλοκαίρι που θα είναι διαφορετικό.

Σπάνια περίπτωση επιτυχίας στα χρόνια του κορoνοϊού χαρακτηρίζουν οι Financial Times την Ελλάδα σε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριάς τους στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα πήρε έγκαιρα, δραστικά μέτρα προχωρώντας σε γενικό lockdown στις 16 Μαρτίου, 13 ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού» γράφουν οι FT.

Οι Financial Times δημοσιεύουν, μάλιστα, και ένα εντυπωσιακό διάγραμμα στο οποίο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «οι απώλειες φαίνονται μικρές σε σχέση με αυτές των άλλων τουριστικών χωρών του ευρωπαϊκού νότου».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να δεχθεί, ωστόσο, μεγάλο οικονομικό πλήγμα, αφού ακόμη κι αν ξεκινούσε σε φουλ ρυθμούς η τουριστική σεζόν μέχρι τον Ιούλιο, το ΑΕΠ θα υποχωρούσε φέτος κατά 4%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ενώ αν καταρρεύσει ο τουριστικός κλάδος το ΑΕΠ ενδέχεται να υποχωρήσει έως και 8%.

Και δεδομένου ότι ο τουρισμός συνεισφέρει στην απασχόληση του ενός τετάρτου του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας, ξενοδόχοι από την Κρήτη, την Κεφαλλονιά και τη Σαντορίνη, που μίλησαν στους FT, απευθύνουν έκκληση για την επανεκκίνηση του κλάδου.

Μπάνιο με… κοινωνική αποστασιοποίηση

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι η πανδημία έχει φέρει τα πάνω-κάτω στις ελληνικές παραλίες, με τους τουρίστες που θα φθάσουν στην Ελλάδα να βρίσκονται φέτος αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα με τις ομπρέλες και τις απλώστρες να απέχουν πλέον αρκετά μέτρα, χωρίς μπουφέ στα ξενοδοχεία και τα τραπέζια σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους, ενώ θα εφαρμόζονται μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης εξαιτίας των οποίων τα ξενοδοχεία θα καλύπτουν μόνον το ήμισυ των κλινών τους.

Σημειώνει δε ότι «από τα τρία εκατομμύρια που επισκέφθηκαν πέρυσι τη Σαντορίνη πάνω από δύο εκατ. πήγαν εκεί μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου δημιουργώντας ελπίδες ότι αν υποχωρήσει η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού ο τουριστικός κλάδος θα μπορέσει να ισοφαρίσει τις απώλειες φέτος».

Η δημοσιογράφος των FT επισημαίνει, τέλος, και την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τις επιχειρήσεις του τουρισμού με αναστολές καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ