Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει σκέψη για μείωση μισθών και συντάξεων

«Δεν υπάρχει καμία σκέψη ούτε σχέδιο για μείωση μισθών και συντάξεων», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

Ο κ. Σταικούρας προανήγγειλε επίσης ότι από τον Ιούνιο θα υπάρξει ένας μηχανισμός βραχυχρόνιας στήριξης της απασχόλησης.

Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει ενδεχομένως σε μία πολιτική επιβράβευσης πληρωμών.

Ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης φορολογικές παρεμβάσεις, όπως μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και παρέπεμψε στις επίσημες ανακοινώσεις.

Αποκάλυψε επίσης ότι θα παραταθεί κατά δυο μήνες, μέχρι τέλος Ιουλίου, η προθεσμία εξόφλησης των οφειλών από αναδρομικές συντάξεις και η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα, ώστε έως τότε να έχει αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα.

Σχετικά με τη μείωση ενοικίου για πληττόμενες επιχειρήσεις και φοιτητές, δήλωσε ότι δεν μπορεί να ισχύσει το μέτρο μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κοιτάξουν την παράταση του μέτρου για συγκεκριμένους κλάδους και συγκεκριμένες περιοχές.

Για τους ιδιοκτήτες, ανέφερε ότι θα υπάρχει επιβάρυνση του κράτους, ώστε να μειωθεί και η επιβάρυνση του ιδιοκτήτη στην τρέχουσα φορολογική χρήση.

O υπουργός Οικονομικών επεσήμανε εκ νέου ότι δεν πάμε σε μνημόνιο και πρόσθεσε πως αυτά που εισηγείται η αντιπολίτευση και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, οδηγούν σε μνημόνιο.

Ξεκαθάρισε δε πως η κυβέρνηση κάνει λελογισμένη χρήση των ταμιακών διαθεσίμων της χώρας έτσι ώστε να λαμβάνονται συνεχώς μέτρα υπέρ της κοινωνίας, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης και των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση οδηγεί την χώρα σε μνημόνιο», είπε συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας εξηγώντας πως καθώς εισηγείται αφενός την λήψη πολύ περισσοτέρων δημοσιονομικών μέτρων αλλά και αφετέρου αναστολών τις οποίες δεν υπολογίζει ταμιακά, αυτό σημαίνει πως χρειάζονται πολύ περισσότερα χρήματα για να καλυφθεί το κενό.

«Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση αναμένεται να αποσοβήσουν ευρείας κλίμακας απολύσεις και πτωχεύσεις», αντιπαρέβαλε.

«Σας θυμίζω πως τα 800 ευρώ που δόθηκαν ως έκτακτη χορήγηση σε ένα μεγάλο κομμάτι μισθωτών είναι ένα οριζόντιο μέτρο», ανέφερε προσθέτοντας πως για ένα μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων που αμείβονταν με λιγότερα χρήματα, το συγκεκριμένο επίδομα κάλυψε ή ακόμα και υπερκάλυψε ένα μεγάλο κομμάτι του μισθού τους.

Ο κ. Σταικούρας παραδέχτηκε πως έρχεται μια δύσκολη χρονιά και η χώρα δυστυχώς θα επιστρέψει στην ύφεση, αφού υπήρξε μια εξωγενή οριζόντια υγειονομική κρίση με πολύ σημαντικές οικονομικές συνέπειες.

«Αυτό όμως δεν θα ισχύει μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλον τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός υπογραμμίζοντας πως σε κάθε περίπτωση αυτό θα είναι κάτι το παροδικό.

«Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το 2021 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τη χώρα», κατέληξε.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here